АМЕРИКАНЦИ У ТРАНСУ: „Желимо Ангелу Меркел за вођу“

AMERIKANCI U TRANSU: „Želimo Angelu Merkel za vođu“

26 aprila 2020

„Recimo da postoji pandemija i da imate izbor. Možete ući u rijaliti program „Na koga ćemo danas svaliti krivicu?“, u kome se učesnici razboljevaju i umiru, dok glavna zvezda koja donosi odluke gleda kako da izbegne odgovornost. A možete si i skloniti u laboratoriju doktorke kvantne hemije koja se konsultuje sa lekarima i sluša svaku njihovu preporuku. Gde biste se osećali bezbednije u trenutku kada smrtonosni virus vreba?“, navode američki mediji.

To je, ukratko, kontrast koji su američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel prokazali u ova dva meseca borbe protiv pandemije korona virusa. Metafore nisu nevalidne. Tramp je zaista nekadašnji voditelji rijaliti šoua, a Merkelova zaista ima doktorat iz kvantne fizike.Od Trampovog dolaska na vlast 2016. godine, on i Merkelova su jin i jang globalne politike, a te dijamentalne suprotnosti nikada nisu bile toliko očigledne kao u svetlu pandemije. Nisu promakle ni Amerikacima, koji ovah dana u svojim medijima nižu hvalospeve o načinu na koji Merkelova predvodi borbu protiv pandemije.

Te novonastale simpatije nisu bez povoda. Nemačka je, iako teško pogođena virusom, uspela da započne ravnanje krive, uz daleko nižu stopu smrtnosti od drugih zemalja.

Amerika se, sa druge strane, približava broju od milion zaraženih, prva je u broju preminulih, i u takvoj atmosferi sveopšteg haosa i panike, Amerikanci Merkelovu vide kao iskusnog, pouzdanog i racionalog lidera – nasuprot osobi koja sa pozicije šefa Bele kuće trenutno odlučuje o njihovim sudbinama.

Tramp je svoje brifinge o koroni gotovo pretvorio u predizborne mitinge na kojima napada političke portivnike, iznosi poluistine, daje uvredljive nadimke i svađa se sa zdravstvenim stručnjacima, pa ne čudi što je među Amerikacima zavladala prava „merkelomanija“.

Tako „Njujork tajms“, na primer, mašta o Merkelovoj na poziciji američkog predsednika.

– Znam ko bi umesto Džoa Bajdena mogao da se kandiduje za predsedničke izbore. Ona upravlja jednom od najvećih zemalja na svetu, pobedila je na izborima četiri puta zaredom i dobro se bori sa pandemijom. Ima političku harizmu i poznaje nauku – piše kolumnista ovog lista.

Jedina mana tog rešenja, priznaje on, je to što bi ono zahtevalo promenu američkog ustava – da nije te „prepreke“ njegov izbor bi bila Mekelova.

Prema pisanju „Atlantika“, naučno iskustvo Merkelove moglo bi da „spasi Nemačku“.

– Ovo sa čim se danas suočavamo preti da izazove „pandemiju uma“. Lideri, više nego ikada, moraju sa osvetle put napred oslanjajući se na nauku i rezonovanje zasnovano sa dokazima. U mutnim vodama epidemije, jedna liderka je isplivala manje kao glavni komandant, a više kao glavni naučnik. Merkelova vodi Nemačku svojom karakterističnom racionalnošću, bez uplitanja sentimentalnosti – piše „Atlantik“.

Televizija Si-En-En ocenjuje da bi Tramp od Merkelove mogao da uči kako se nositi sa pandemijom, ali i to da federalizam ne oslobađa „glavnog čoveka“ odgovornosti.

– I Nemačka je savezna država, ali je stav kacelarke naterao Nemce da se pridržavaju mera koje je donela vlada. Sa druge strane, u Americi gledamo prebacivanje odgovornosti između vašingtonske administracije i 50 saveznih guvernera – zaključuje Si-En-En.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. Crna Plovdina says:

    Pojavila se informacija,da pacijenti od korona virusa u Americi starosnog doba od 30 do 50 godina imaju specifična oboljenja na mozgu.Smatram da je informacija netačna iz prostog razloga što je kod većine populacije navedenog doba u Americi pomenuti organ toliko zakržljao da u njega ne može više ni mali virus da stane.

  2. Šmajser says:

    Uh to bi bilo dobro, pa da im uvali jedno 10000000 migranata, kao što je uvalila nemcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *