АМЕРИКАНЦИ УЋУТКАЛИ УКРАЈИНЦЕ: Ћутите док састанак траје

AMERIKANCI UĆUTKALI UKRAJINCE: Ćutite dok sastanak traje

21 jula 2021

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozvala je ukrajinske vlasti da se uzdrže od izražavanja stava tokom pregovora između Vašingtona i Berlina o „Severnom toku 2“, piše „Politiko“, pozivajući se na sopstvene izvore.Prema podacima medija, američki zvaničnici upozorili su Kijev da bi javna kritika sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država o ruskom gasovodu mogla da našteti odnosima između SAD i Ukrajine.

Takođe, predstavnici Bele kuće pozvali su ukrajinske vlasti da sa američkim Kongresom ne razgovaraju o potencijalnim planovima Berlina i Vašingtona, dodaje „Politiko“.

Sagovornik medija iz Bajdenove administracije demantovao je te navode, napominjući da je situacija zapravo složenija, ali je odbio da podeli detalje razgovora između američkih zvaničnika i njihovih ukrajinskih kolega.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je postignut dogovor između SAD i Nemačke o projektu gasovoda. List „Volstrit džurnal“ je, pozivajući se na sopstvene izvore, napisao da bi zemlje mogle da saopšte o dogovoru već u sredu.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.

KOMENTARI3 komentara

  1. ostrogorski says:

    Banana Džo Bajden, V.Zelenskom, hoće reći - ne kaki dok voz stoji.

  2. doktrina soka says:

    Ko pita zabe kada se zatrpavaju bare. SADe su komandovale Ukrajini kako da se ponasa,jer boli K...c SADe za ukrajinu,namera je bila okupacija Ukrajine od SADe i da SADe (Bajden) sedne na ventile RUSKE NAFTE,ucenjuci Rusiju ,i evropske zemlje sa naftom i vlada EVROAZIJSKIM KONTINENTOM. Isto je sa KiM,ko jebe Siptare,njihovi teroristi su stvoreni od CIE da se SADe dokopa GAZIVODA i porobljavanje Srbije TERMO ELEKTRANE OBRENOVAC struja za ceo Balkan,od Alpa do Turske. Strategija je zavladati svetskim RESURSIMA I VLADATI SVETOM. KISINDJER JE REKAO" TKO VLADA NAFTOM, VLADA HRANOM I VLADA NARODIMA" JEDNOSTAVNE STVARI SU GENIJALNE. i NEKA SE SVI NASI VAJNI STRUCNJACI GEONAUCNICI POKRIJU PO USIMA I PRESTANU ZAMOTAVATI GOVNA U CELOFAN,J...M IH U USTA LADNA SAMOCENZURISANA, ZA PARE STOLICE I FOTELJE, KAO I POLITICARE KOJI SE 30g SMENJUJU NA VASTI.

  3. Ovcoizovani covid idioti says:

    Kad se radi o interesima fasistickih (starih gusarskih) anglo-cionisticko-germanskih naroda, oni mogu da koriste ruski gas jer on omogucuje najjeftiniju proizvodnju i grejanje. A vi ostali iz EU i svakojakih zapadu vazalskih slovenskih drzava koje su vam smrdonogi kauboji konstruisali u 21.veku, e vi cete da placate gas za njih a NECETE ga smeti imati, pa ni gasovod koji ste pod Rusima IMALI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *