АМЕРИKАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Путин ће сам решити питање Kосова, прави „МАПУ ПУТА“, а ево шта то значи за СРБИЈУ

AMERIKANCI UPOZORAVAJU: Putin će sam rešiti pitanje Kosova, pravi „MAPU PUTA“, a evo šta to znači za SRBIJU

31 januara 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin preuzeće potpunu kontrolu nad Balkanom i ako izostane konkretna akcija Zapada, sam će rešiti problem Kosova, piše Njujork tajms.

Ugledni američki list navodi da Moskva sve više želi da zameni EU u ulozi posrednika u rešavanju regionalnih sukoba na Balkanu. Evropa zato ne bi trebalo da se iznenadi ako Rusija uskoro napravi vlastitu „mapu puta“ normalizacije srpsko-albanskih odnosa, upozorava Njujork tajms.Paralizovan regionalni

U tekstu pod naslovom „Putinovo sledeće igralište ili poslednja moralna odgovornost Evropske unije“, američki list ocenjuje da je Evropa odgovorna za paralizu regiona, što otvara vrata Putinu da stupi na scenu.

– Politika EU prema Balkanu više je vođena ideologijom nego u bilo kojem drugom delu sveta, ali je upravo ideološka rigidnost Evrope i odgovorna za paralizu regiona.

Evropa je svojim rigidnim stavom i praktično odbijanjem da podrži dogovor o eventualnoj korekciji granica otvorila prostor da ruski predsednik Vladimir Putin i Rusija stupe na scenu i preuzmu posredničku ulogu, a komšijama u regionu poručila da su infantilni. To im se obilo o glavu – navodi se u tekstu koji potpisuje politikolog Ivan Krastev, šef Centra za liberalne strategije u Sofiji.

Prema njegovim rečima, izgledi za sporazum Beograda i prištine danas su mnogo dalji nego pre nekoliko meseci, a rizik od etničkih sukoba veći.

– Donosioci odluka u EU bi sada trebalo da podstaknu Srbiju i tzv. Kosovo da nađu vlastiti kompromis. Samo tako može da ostane relevantna u regionu, a ne tako što će biti sila za održavanje statusa kvo – piše Krastev.

Komentarišući ove navode Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da manjak kapaciteta EU da trasira magistralne pravce političkih kretanja u regionu postaje sve očigledniji.

– Zamor od proširenja EU relativizuje se za Balkance nekad atraktivnu perspektivu pridruživanja što se odražava na nemoć Brisela. To otvara prostor za povratak SAD kao regionalnog arbitra, ali i za druge igrače poput Moskve, Pekinga i Ankare. Očekivano je pojačano angažovanje Moskve, koja ne može da dopusti da bude istisnuta iz regiona u kojem ima legitimne interese. Njene namere su ipak ograničene odsustvom vojnih efektiva. Realnije je da će novi aranžman na Balkanu, pre svega kompromisno rešenje problema tzv. Kosova, biti proizvod dogovora Vašingtona i Moskve, dok će Brisel biti posmatrač – podvlači Starović.

Pouzdan partner

Istoričar Saša Adamović kaže da je sve ovo za našu državu izuzetno dobra vest.

– Rusija je strateški partner Srbije i pouzdan saveznik u Savetu bezbednosti UN, a kao svetska sila ima legitimne interese na ovim prostorima. EU je pokazala impotentnost u rešavanju kosovskog problema držeći samo jednu stranu. Eventualna „ruska mapa“ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine je sasvim dobrodošla. Reakcija EU bi možda mogla da usledi, ali bi bila bez većeg značaja s obzirom na to u kakvim se unutrašnjim problemima ona nalazi – zaključuje Adamović.

 

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Rešenje za Kosovo i Metohiju je poštivanje Povelje UN i međunarodnog prava.Srbija je suverena država,članica UN,a Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije.Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv,nedeljiv i neprenosiv.Više vredi jedan metar teritorija države Srbije nego svi političari zajedno.

  • JOVAN STANKOVIC says:

   Treba im pokazati put preko Prokletije.Granica im je otvorena ako im ne odgovara Srbija ,sretan im put.

   • ostrogorski says:

    A što da im pokazujemo? Znaju Šipci dobro kojim putem su ih dovodili Turci, Tito i Petar Stambolić.

  • Draginja Belobrk says:

   Upravo tako, ali kako to objasniti EU i SAD-u, ako to prihvate kakvo opravdanje imaju za bombardovanje, priznanje Kosova itd....

 2. rajko says:

  Američki i evropski, d'izvinite, eksperti lupaju gluposti. Kad je to Rusija bila za razgraničenje? Kad je tako nešto izjavio neki ruski političar? Naprotiv, Rusija je izričito protiv bilo kog rešenja različitog od rezolucije 1244. Nasuprot Rusiji, eu i sad su ćutali dok je murat maniti trabunjao o razgraničenju, metrima i milimetrima naše teritorije na KiM, razmeni teritorija, a verovatno i stanovništva i druge gluposti, što će reći da je sve to prijalo njihovim ušima, jer bi u suprotnom, da im nije odgovaralo, skakali do neba kao što i inače skaču u sličnim situacijama. Dalje, Rusija u poslednje vreme nije pokazala nikakvo veće zanimanje za KiM nego inače. Izjave danas su jednake onim od pre dve ili tri godine: rezolucija 1244, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje medjunarodnog prava itd. Šta je to u ruskoj retorici novo, pa su se zabrinuli eu i sad eksperti? Pa ništa. Nego oni imaju neki nečastan, podlački plan, pa sad takve namere pokušavaju da podmetnu Rusima. Čisto da bi imali pokriće u stilu: "eto, morali smo da bismo sprečili Rusiju da se okoristi o Balkan". Grozni su.

 3. Nićifor says:

  Rajko, razgraničenje zagovara Aleksandar Vučić, pa iz samo naslova nije teško razabrati da ovaj članak plasira njegov list Informer, ali to Intermagazin ne navodi. Da je ovo vest Informera mogu se uveriti čitaoci vesti na portalu Pravda.

  • rajko says:

   Verujem da si u pravu. Ali u krajnjoj liniji ne smeta ništa. Moj komentar savršeno odgovara i njima, jer svi koji igraju ovakve igre jesu podlaci i jesu grozni. Nama je svejedno ko hoće da nas uništi, da li domaći ili strani ološ. Ološ je ološ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *