АМЕРИКАНЦИ ВИШЕ НЕЋЕ РАТОВАТИ ЗА ДРУГЕ, али ће их финансирати

АМЕРИКАНЦИ ВИШЕ НЕЋЕ РАТОВАТИ ЗА ДРУГЕ, али ће их финансирати

28 децембра 2018

Амерички председник Доналд Трамп поновио је своје обећање из предизборне кампање да САД не могу заувек да остану светски полицајац, жалећи се да је то врло неповољна ситуација за Американце и да није фер да такав терет лежи искључиво на њима.

Он је прецизирао да Вашингтон не жели да друге земље користе његову војску зарад сопствене заштите, а да не учествују у финансирању одбране.„Ми смо разбацани по целом свету. Налазимо се у земљама за које већина људи на планети није ни чула да постоје“, истакао је Трамп.

Таква изјава америчког председника покренула је питање шта се може променити у међународној арени, ако би се САД стварно одрекле улоге светског полицајца.

„Сада они прелазе на други формат рада: они више неће распоређивати своје војне контингенте, пошто је то прилично скупо, него ће просто то радити на другачији начин. Они ће подржати снаге у разним земљама и групе које следе политику САД и које ће се борити против оних који они сматрају проруским, прокинеским. Вашингтон ће помагати кредитима и могуће снабдевањем оружјем, али сами Американци неће учествовати у борбеним дејствима. То се односи на повлачење трупа из Сирије и најављеног повлачења трупа из Авганистана. Из Ирака још не излазе, али су у току преговори са талибанимa, који су у Русији признати као терористичка организација. То јест, Американци ће их подржавати и финансијски и у наоружању. Како они сматрају, таква тактика је исплативија“, сматра политиколог Илдус Јарулин, професор руског Пацифичког државног универзитета.

Политиколог наводи да се за такву политику својевремено залагао и 26. председник Америке Теодор Рузвелт, али да не треба веровати да ће се Вашингтон одрећи улоге светског полицајца.

„То је одређена ’изолација‘ САД и жеља да се кестење из ватре вади туђим рукама како би решили своје геополитичке задатке. Новац који им буде преостајао улагаће у изградњу носача авиона, модернизацију морнаричке флоте и стварање високотехнолошког оружја, које се може користити у случају наглог погоршања ситуације. Али људство Американци неће користити. Међутим, они се сигурно неће одрећи ни улоге светског полицајца. Другим речима, више неће бити директне интервенције, већ оно што се сада зове ’паметна сила‘“, уверен је Јарулин.

Трамп је и раније изјављивао да САД више не желе да буду светски полицајац. Тако је указао на то да САД већ деценијама троше огроман новац на одржавање реда у свету уместо на обнављање Америке.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad says:

  pa to su i do sada radili, a ako njihovim favoritima baš ne ide najbolje gradjanski rat kada ga započnu, onda malo i bombarduju i eto čarolije.Miroljubivo, konstruktivno, demokratski baš.Amerikanci i NISU ratovali u pravom smislu reči, njihovi napadi su uvek bili onda kada je žrtva već ozbiljno oslabljana i nisu potrebne neke veće kopnene snage za intervenciju.Irački rat kojim se tako ponose , je pre svega bio obaveštajna operacija, armija iraka pod komandom sadama se RASPALA pre toga.(pola ISIS vodja su bivši oficiri te armije koji nisu prešli na stranu USA druga polovina oficira su DANAŠNJI oficiri iračke aramije).Realno zadnji rat koji su vodili u pravom smislu te reči je bio korejski rat, čak i u vuijetnamu je njihovainteervencija sem vazdušne komponente bila više policijsko sigurnosna operacija koja se otrgla kontroli.(tada su snage koje prave biznis od ratova i ubijanja u generalštabu amerike prevagnule i preuzele dalju kontrolu u toj državi kenei je smaknut zbog toga da bi nixon zataškao tragove zločina i državnog udara koji je tada prvio put izvršen u USA uz učešće armije u zaveri)Sve je to istorija koju vas neće učiti u školi a ova izjava je laž , jer amerrika se naoružava, i gomilaju rezerve punom snagom, oni se spremaju za VELIKE ratove.

 2. Velika Metla says:

  Док год штампарија ради пуном паром 24/7 они могу финансирати цео свет!

 3. Nikola says:

  Ne znam samo šta će da radi sa tolikim šljamom koji će da ostane kod kuće u Americi, nezaposlen i neobrazovan, do sada namenjen za ratovanje u inostranstvu! Ali to je njihova stvar, lista problema im se uvećava...

  • Velika Metla says:

   Никола,мене лично што се тиче нека се истребе међусобно! Тада би свет био поштеђен великог смећа у облику људи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u