АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ НАДМОЋ у ваздуху већ првог дана новог светског рата! ЕВО ЗАШТО

AMERIKANCI ŽELE NADMOĆ u vazduhu već prvog dana novog svetskog rata! EVO ZAŠTO

19 januara 2021

AMERIČKO ratno vazduhoplovstvo mora uspostaviti nadmoć u vazduhu već prvog dana rata, inače ostatak oružanih snaga SAD neće imati vremena da se uključi u operacije.

Ovo je za Breaking Defense rekao Vil Roper, pomoćnik američkog ministra vazduhoplovstva, govoreći o preduslovima za pobedu SAD u mogućem svetskom ratu.Roper aktivno promoviše program Next Generation Air Dominance (NGAD) koji SAD obezbeđujelovce nove generacije.

On smatra da je osnovna cena lovca pete generacije sada konkurentna, što nije slučaj sa operativnim troškovima tih letelica.

       Američki vazduhoplovni analitičar Ričard Abulafija, međutim, ima kritički stav prema planovima vazduhoplovstva SAD da kupi 1.763 lovca pete generacije F-35A Lightning II.

On smatra da je to jedna od najčudnijih fantazija u sferi odbrane u SAD:

       „U principu, SAD mogu sebi priuštiti da kupuju po 50 lovaca pete generacije godišnje, pa da za 20-25 godina ukupan broj F-35A Lightning II podignu na 1000-1200“.

Nije, međutim, malo u SAD onih koji tvrde da F-35A Lightning II ima „1000 nedostataka“.

       Roper je otkrio da se u razvoju lovaca šeste generacije, na kojem se u SAD radi u okvirima pomenutog projekta, „koristi inženjering u stilu Formule 1“.

Prethodno je izjavio da je Pentagon u tajnosti, u okviru programa NGAD, projektovao, proizveo i bar jednom leteo na demonstratoru X-plane koji je važan za razvoj američkih bespilotnih letelica i borbenih aviona šeste generacije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kalipso says:

    taman za 50 orudja s-400 i s-500, a cime ce protiv SU-57?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *