АМЕРИКАНЦИ ЗВАНИЧНО ПРИЗНАЛИ: Пројекат Ф-35 је пропао

АМЕРИКАНЦИ ЗВАНИЧНО ПРИЗНАЛИ: Пројекат Ф-35 је пропао

25 фебруара 2021

Америчко ратно ваздухопловство жели да развије приступачан лаки авион-ловац који би заменио на стотине авиона Ф-16. Тај авион био би допуна невидљивим ловцима, који су се показали прескупим и непоузданим, чиме је америчка авијација признала да је пропао пројекат Ф-35, који је требало да замени времешне Ф-16.

Генерал Чарлс Браун Млађи навео је да би нови авион, „пете генерације минус“, као знатно јефтинији, био допуна скупим летелицама пете генерације Ф-22 и Ф-35.Америчка авијација слично је најављивала пре две деценије, али је у међувремену тај ловац, који је такође био замишљен као јефтин и лак, постао тежак и прескуп, јер му је произвођач „Локид Мартин“ додавао све новију и новију технологију, пише „Форбс“.

Ради се о авиону Ф-35, а тај 25 тона тежак невидљиви ловац постао је проблем, уместо да проблем реши. А сада је Америци потребан нови ловац да реши проблем авиона Ф-35, наводи Форбс.

Са ценом од око 100 милиона долара по летелици, Ф-35 је скуп. Са стелт и другом високо технолошком опремом, он је скуп и за одржавање, али и непоуздан и пун „бубица“.

„Ф-35 није јефтин лаки ловац“, каже Ден Ворд, бивши менаџер у Ратном ваздухопловству.

Генерал Браун пореди Ф-35 са „фераријем“.

„Не возите свој „ферари“ на посао сваки дан, то је аутомобил за вожњу недељом“, каже Браун и објашњава да је Ф-35 луксуз који не би требало да се користи у задацима који то нису.

Дакле, потребан је јефтинији ловац који би могао да се користи за свакодневне задатке.

Данас америчка војска има око 1.000 таквих авиона Ф-16. Али они су стари, ниједан нов није купљен од 2001. године.

Вил Ропер, доскорашњи високи функционер ваздухопловства, помињао је у јануару да би требало наручити нове Ф-16. Али генерал Браун одбацује ту идеју, јер, како наводи, није потребно више „класичних“ авиона.

Објаснио је да је тешко надоградити Ф-16 новом технологијом, па је зато потребно да ваздухопловство развије нови јефтинији ловац.

Браунови коментари су прећутно признање да Ф-35 није успео, пише „Форбс“. Када је планиран у деведесетим, програм Ф-35 је предвиђао производњу на стотине тих ловаца који би заменили готово све тактиче авионе у ваздухопловству и морнарици.

Само је ваздухопловство планирало да наручи готово 1.800 летелица које би замениле времешне Ф-16 и А-10 авионе. Ф-35 је требало да буде тај јефтини ловац који би се комбиновао са „луксузним“ Ф-22.

Међутим, неуспех је започет у самом концепту „Локид Мартина“.

„Покушали су да оспособе Ф-35 да може да ради превише ствари“, казао је вашингтонски аналитичар Ден Грејзиер.

Ф-35 има неколико верзија, прилагођених за различите намене. Његова сложеност подигла му је цену, а скок цене одлагање у испоруци. То одлагање дало је инжењерима времена да му још више усложе дизајн. А онда је то додатно подигло цену. То је узроковало нова одлагања. И тако у круг.

Петнаест година после првог лета, у употреби је само 250 ових авиона и сада се најављује прекид програма. Ф-35 се приближио луксузном Ф-22, чија је производња прекинута после само 195 летелица.

„Ф-35 је на раскрсници“, каже Грејзиер.

Челници Пентагона наговестили су да би морнарица и ваздухопловство, због растућих претњи у свету, могли да добију већи удео у војном буџету који износи готово 700 милијарди долара годишње.

„Уколико желимо развој новог ловца, сада је вероватно право време“, каже Грејзиер.

Тако би производња Ф-35 могла да буде завршена после само неколико стотина примерака, а новац, десетине милијарди долара, преусмерен на развој новог ловца.

Међутим, то отвара питање да ли ће икад бити развијен лаки, јефтини ловац. Нови такав ловац могао би да доживи судбину свог претходника, Ф-35, и да током развоја добије на тежини, сложености и цени, све док не постане прескуп.

Ако се то догоди, као што се претходно догодило, пише Форбс, у некој 2041. години генерали би могли да говоре како је Ф-36 „ферари“ који не возите на посао сваког дана.

Могли би и да објасне како је ваздухопловству неопходно да развије нови, лаки ловац, како би заменили 60 година старе Ф-16.

KOMENTARI8 коментара

 1. M says:

  Gluposti!F-16 je lovac,a F-35 primarno napadač na ciljeve na zemlji,i tu je najbolji na svijetu,nenadmašan!Izraelci s svojom eskadrilom F-35,drže cijeli Blistoku u šahu!I više,njime su uništili desetine vitalnih ciljeva po Iranu i šire Blistoku,bez dokaza o tome!Mnoge su razvijene vojske-države naručile za sebe flote F-35,i čekaju isporuke!F-35 je najbolji avion na svijetu za ono za što je primarno napravljen,za udare po ciljevima na zemlji,i tu je toliko nenadmašna da opravdava svoju cijenu i složenost održavanja!Jer,kad poleti,probiti će sve radare,PVO-sisteme itd.,i sigurno uništiti određene mu ciljeve!Čak i u vrijeme mira,kako to već čini po Iranu,Koreji,čak Kini,itd.,jer mu nitko neće moći dokazati djelovanje!

  • padre says:

   Izgleda, da ti znaš više od onih, koji su ga napravili, a u životu si seo možda u neki putnićki avion!

  • sasulja says:

   Says,pa sto to sve ne kazes amerima,neznaju oni sta su napravili,mozda te poslusaju pa produze proizvodnju f-35-ice.Nece biti "NEVIDJEN" kod Kineza i Rusa,to je glavni problem,ode stelt-tehnologija u 3 plm.

 2. M says:

  ...borbeno djelovanje F-35 nije dokazano u praxi,toliko je naime dobro,a desetine vitalnih ciljeva po Blistoku,Iranu,Sj.Koreji,čak Kini,itd.je posljednjih godina odletilo u zrak,ne zna se kako?!?Topove elektrona u Svemiru ima USA,ali ne i Izrael,ali koji ima F-35!Nije valjda USA elektronskim topovima iz Svemira gađala lokalne milicije po Siriji!?!

 3. opet ja says:

  Ništa od obećanog Lokid Martin nije ispunio sa F-35. Preskup, pretežak, težak i zahtevan za održavanje, skup čas leta, nepouzdan, ne može da koristi svo naoružanje...Ko hoće više informacija neka potraži na War Zone, ima više tekstova.

 4. M says:

  Ako je F-35 promašaj,zašto su ga u ozbiljnim količinama pokupovale uz USA i druge najozbiljnije vojske-države,i naručile i nove narudžbe,i čekaju u redu i filtriranju za to,i zašto USA ne prestaje s njihovom daljnjom proizvodnjom,nego samo pušta ovakve šarene balone za zavaravanje?!?A F-35 čuva kao strogu raju,i dalje ga proizvodi,za sebe i samo za birane saveznike!?!

  • da da says:

   Shvati da je f-35 kanta i to je to.Izraelcima sve odrađuje f-16 znači sve zadatke po Siriji,a što se tiče Irana,tamo ne lete,jer bih Iran spalio kao vatromet za novu godinu.

 5. M says:

  Shvati ti da o tome javno ne piše,ali da je u posljednjih par godina odletjelo u zrak na desetine vitalnih vojnih itd.objekata po Blistoku,Iranu,Sj.Koreji,čak Kini,a čak i neki u Rusiji!?!Najlakše je reći da se to izdogađalo,i događa se slučajno,zbog ljudske greške zaposlenih!!Ali,vjerovatno su bili vojno napadnuti i uništeni!?!Budući da toga nije bilo u USA-Zapadu,osim katastrofalnih požara(kojih je bilo i u Sibiru),može se pretpostaviti da je napade izvršio USA-Zapad!?!Pitanje daklen ostaje samo kako?!?Vrlo moguće iz Svemira topovima čestičnog zračenja!?!Ali po malim ciljevima u Siriji-Blistoku,koji se uništavaju hrpimice na dnevnoj bazi,vjerovatno onda nekako drukčije,npr.s F-35!?!Jer Izraelci s F-35 čine čuda po Blistoku,probijaju sve radare,PVO odbrane itd.,i sigurno uništavaju zadane ciljeve,toliko dobro da im se ne može zalijepiti čak ni optužba-dokaz da su to učinili,a oni ćute i to rade!Shvatite da proizvodnja F-35 i dalje traje-ide u najvećoj tajnosti,i da je red nabave za njega dug,i filter gust,samo za provjerene USA-Zapad saveznike!Što više od toga reći za tu temu,to je najveći pokazatelj,proizvodnja odnosno prodaja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u