АМЕРИКАНЦИМА ПОНУЂЕНО да граде базу у Либији

AMERIKANCIMA PONUĐENO da grade bazu u Libiji

23 februara 2020

Vlasti Tripolija nemaju ništa protiv izgradnje američke baze na teritoriji Libije, pošto bi takva baza služila kao faktor obuzdavanja za mešanje Rusije na afričkom prostoru.

„Libija je važna u Sredozemlju: njena naftna bogatstva, obala od oko 1,9 hiljada kilometara, luke, predstavljaju za Rusiju vrata u Afriku. Ako SAD zatraže bazu, mi kao libijska Vlada, ne bismo imali nista protiv – radi borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i obuzdavanja dve države koje se mešaju (u situaciju u Libiji)“, rekao je ministar unutrašnjih poslova u libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva Fathi Bašagi u intervjuu za Blumberg.On je komentarisao i planove SAD za korekciju vojnog prisustva u zemljama Afrike.

„Mi ne razumemo do kraja (planove) za predislokaciju… Međutim, mi se nadamo da će ta predislokacija uzimati u obzir Libiju, da se ne ostavi prostor za manevre Rusije“, izjavio je on.

„Rusi u Libiji nisu samo zbog Haftara. Oni imaju veliku strategiju za Libiju i Afriku“, dodao je Bašaga.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je negiralo ranije da Rusija, navodno, podržava rat u Libiji na račun svojih vojnih kompanija, dok je Kremlj saopštio da Moskva nije slala rusku vojsku u Libiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *