Amerikancu zabranili prodaju „kalašnjikova“ širom zemlje

Amerikancu zabranili prodaju „kalašnjikova“ širom zemlje

17 jula 2014

kalashnikovJedna od najpoznatijih pušaka na svetu AK-47, poznatija kao „kalašnjikov“, više neće moći da se kupi u zvaničnim prodavnicama u SAD zbog situacije u Ukrajini.

Nove mere SAD protiv Kremlja obuhvatile su i proizvođače najrazličitijeg naoružanja, od raketa do pištolja, a među njima je i „Kalašnjikov koncern“

Uvoznici koji sarađuju sa čuvenom fabrikom moraće sa rafova da skinu sve njene proizvode, među kojima je najprodavaniji AK-47, što će sigurno pogoditi kupce u zemlji koja gaji poseban odnos prema ličnom naoružanju.

„Kalašnjikov“ je zbog novonastale situacije dobio i dva segmenta rubrike „najčešće postavljana pitanja o sankcijama Rusiji“ na sajtu američkog ministarstva finansija, u kojima je objašnjeno da AK-47 ipak mogu da kupuju i prodaju građani i pravna lica „od čijeg prometa ruska strana ne dobija ništa“.

To znači da će ljubitelji naoružanja moći da prodaju ili razmenjuju AK-47 iz ličnih kolekcija ili u specijalizovanim prodavnicama, ali komadi nedavno skinuti sa ruske trake, neće moći da se nabave ili uvoze.

Inače, „kalašnjikov“ je jedna od najprodavanijih pušaka u svetu u civilnom sektoru, ali zauzima tek mali deo kolača u SAD. Ipak, američko tržište i dalje donosi značajan novac ruskoj kompaniji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *