АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ОТКРИО ИСТИНУ која је шокирала свет

AMERIČKI ADMIRAL OTKRIO ISTINU koja je šokirala svet

19 novembra 2019

Izgradnja ratnih površinskih brodova u SAD je nemoguća bez nabavke komponenti iz Rusije i Kine. Ovo je izjavio američki ministar vojno-pomorskih snaga admiral Ričard Spenser. On smatra, da Vašington mora da prekine zavisnost od uvoznih komponenti, tako što će domaćim snagama da nađe adekvatna zamenska rešenja. Međutim, to neće biti ni malo lak zadatak.

Kako se dogodilo da SAD postanu zavisne od svojih direktnih geostrateških konkurenata, moglo se pročitati u tekstu koji je objavila RIA Novosti.„Krhki“ lanac snabdevanja

Prema rečima Spensera, situacija po ovom pitanju može uskoro da postane kritična – a glavni uzrok je nepredvidiv lanac snabdevanja. Kako prenosi internet portal Financial Times, ova opasnost je navedena u ekspertskom istraživanju koje je naručeno od strane komadne američke ratne mornarice. Istraživanje je pokazalo da se u izgradnji ratnih brodova mnogi dobavljači oslanjaju na strane isporučioce kada je u pitanju nabavka „određenih visokotehnoloških i visokopreciznih“ komponenti. Ovo povećava verovatnoću da se ove komponente nabavljaju od geostrategijskih rivala – u prvom redu od ruskih i kineskih kompanija.

„Ovakav pristup apsolutno nije u skaldu sa nacionalnim interesima u kontekstu globalnog nadmetanja između velikih sila”, i stoga dobavljači „moraju da znaju šta rade”, naglasio je Spenser.

Posebno zabrinjavaju potezi NR Kine, koja pokušava da „naoruža svoj kapital“ pomoću projekta „Jedan pojas, jedan put“. Ministar je kao eklatantan primer naveo italijansku brodograđeivnsku kompaniju Fincantieri, koja učestvuje u izgradnji raketnih fregata za potrebe RM SAD, a koja je istvoremeno deo kineske strategijske inicijative.

Spenser je takođe optužio NR Kinu da različitim državama nudi kredite za pokrivanje njihovih dugova, gde na takav način stiče mogućnost da nad njima ostvari kontrolu.

Kinezi su uspostavili kontrolu nad velikim brojem pomorskih luka u državama trećeg sveta, i ukoliko Peking u jednom momentu odluči da onemogući njihovu upotrebu za brodove RM SAD, naše snabdevanje u Indo-Pacifičkom regionu će u potpunosti biti paralisano– napominje Spenser.

Pentagon je uveren da je glavni zadatak savremene američke vojne industrije da se osloni na sopstvene kapacitete i postane autonomna od zavisnosti od inostranih komponenti, posebno onih koje dolaze iz Rusije i Kine. Tačnije, neophodno je uspostaviti tehnološki lanac snabdevanja i kompletnu proizvodnju izvoditi na teritoriji SAD.

 „Ukoliko ne promenimo put koji sada sledimo, i ne zauzmemo kurs održivog i predvidljivog finansiranja delova naše industrije u kojoj imamo izazove (kosmos, sajberprostranstvo, vojno-pomorska sfera), rizikujemo da izgubimo trku sa Rusima i Kinezima– rekao je Džozef Danford, predsednik Objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD na forumu o međunarodnoj bezbednosti u Halifaksu.

Prema njegovim rečima, Pentagon je identifikovao 14 tehnoloških oblasti u koje Rusija i Kina ulažu, formirao je prognozu za 2025. godinu, i naznačio gde bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebale više da ulažu.

Ne samo da nema novca, nego nema ni novih ideja

Međutim, ovi planove neće biti lako realizovati jer najveće investicione banke nerado sarađuju sa odbrambenim preduzećima. Američka vlada je čak pokrenula specijalan program za privlačenje privatnog kapitala radi ulaganja u vojne projekte. Investitorima se obećavaju velike vladine narudžbe za proizvodnju nove tehnike u svim oblastima – od održavanja brodova do proizvodnje oružja.

U međuvremenu, dok industrija čeka na novac privatnih investitora, vojnih zvaničnici se suočavaju sa brojnim problemima budžetske prirode, u cilju realizacije plana o integrisanoj proizvodnji svih komponenti na tlu SAD. Samo za vreme mandata sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trumpa, rad državnih institucija je dva puta prekinut usled nedostatka finansijskih sredstava. Prošlog januara je njihova blokada trajala rekordnih 35 dana.
„Teško je u takvoj situaciji uveriti domaće dobavljače da će njihovo poslovanje biti isplativo ako počnu da ulažu u proizvodnju, oslanjajući se isključivo na garancije koje daje Pentagon,“ napominje Financial Times.

Međutim, postoji tu još jedan problem koji je možda i još maligniji od samog aspekta finansiranja. A to je neminovni gubitak vojne supremacije, usled nedostatka novih ideja. Američke tehnološke kompanije jednostavno ne žele da sarađuju sa Pentagonom.

Tako se rukovodstvo globalne korporacije Google suočilo sa teškim pritiskom svojih zaposlenih da izađe iz projekta upotrebe sistema veštačke inteligencije za analizu video-materijala, koji prikupljaju vojni sateliti. Protiv upotrebe sistema veštačke inteligencije u vojne svrhe istupio je i generalni direktor SpaceX i Tesla Ilon Mask, jedan od osnivača komunikacionog softvera Skype Jan Talin, predsednik instituta „Future of Life“ Maks Tegmark, sa više od tri hiljade raznih specijalista iz sfere vrhunske tehnologije.

(Bog-rata.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Sve velike sile se neprekidno kruče a najveće su vagine na svetu. Ma izvinjavam se, ali viš ti da one uvek sarađuju a onamo kao...Narod nema pojma šta im rade. Da mi ovo neko reko pre 60 godina, ne bih mu verovao. Ali danas...

  2. teoretičar says:

    Evo, razmislio sam kako se to sve dogodilo. Ameri, jel oćete globalnu varijantu? Pa dobili ste je. Očli vam snabdevači globalnim putem. A pisao sam već kako je jedan od CEOva najjače kompanije nafte i kolomasti na svetu, a u merici je, jednom prilikom izjavio "Šta Amerika? Pa ne radim ja za Ameriku nego za profit!" I sada mi je jasnije kako su Rusi relativno jednostavno podneli sankcije a pitao se kako je to moguuuće? Pa globalno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *