АМЕРИКУ У СТРАХУ: Кина уводи санкције САД!?

АМЕРИКУ У СТРАХУ: Кина уводи санкције САД!?

29 јануара 2016

kina-kip-slobode

Иако САД имају веома моћан механизам увођења санкција другим земљама, недавне претње Пекинга о увођењу ограничавајућих мера америчким компанијама примораће Вашингтон да научи да процењује сопствене слабости, сматра бивши чиновник Стејт департмента Питер Харел.

Он тврди да ће Вашингтон морати да се припреми за нову реалност у којој САД не само да намећу нове санкције, већ се од њих и бране, пренео је Ројтерс.

Осим тога, недавне претње Пекинга о увођењу ограничавајућих мера америчким компанијама из наменске индустрије, које продају оружје Тајвану, не би требало да изненаде америчко руководство, будући да сам Вашингтон такве санкције примењује према другим државама годинама.


О потенцијалном увођењу санкција америчким компанијама још крајем прошле године говорио је заменик министра иностраних послова Кине Чен Цегуан. „У циљу заштите сопствених националних интереса, Кина је решила да предузме неопходне мере и уведе санкције против компанија које испоручују оружје Тајвану“, рекао је он тада.

Према речима Харела, политика Пекинга је заправо идентична мерама које је предузео Вашингтон према Ираку још пре пет година када је компанијама за производњу наоружања дат ултиматум — престанак испоруке оружја Ираку или престанак сарадње са САД-ом. Већина компанија се тада одлучила за сарадњу са САД-ом.

Бивши чиновник Стејт департмента, специјалиста управо за питања санкција, каже да ће сада америчке компаније бити бачене у сличну ватру, те ће морати да бирају између Кине и Тајвана. Поређења ради, економија Кине је 20 пута већа од тајванске.

Поред тога, Кина је једно од најважнијих тржишта за америчке гиганте „Епл“ и „Мастеркард“, с обзиром на то да се више од 10 одсто укупног пословања тих компанија обавља у тој земљи.

KOMENTARI9 коментара

 1. Blaženi Alojzije says:

  Ne može bez hebovitog naslova. hehe

 2. Baja says:

  Bog, Uzoriti Kardinalu nas, Ovi Srbcici (Srpcici) nam nisu ni do koljena. Alaha mi i Boga!!!!!

 3. Batina says:

  Vas dvojica izgleda ne znate kako vas je Hitler nazivao pa stalno nesto iznosite sa podcjenjivanjem. On je vas smatrao da ste izmet ljudskoga roda. Sta onda vi zamisljate da ste. Gubite se sa ovog sajta I svoj smrad sirite u svojoj NDH, koja ce ionako uskoro da nestane. Sa raspadom OTAN-a nestat ce i NDH, i Mir ce zavladati ovim prostorima.

 4. Baja says:

  Batina zvani Konjislav ha ha ha ha ha,

 5. Pantelija says:

  Сунце ти жарко, виш ти ово. Волијем Интермагазин него било шта друго. Јес да сам се упишкио од смеха, али ако ми не покренемо Кину на нашу страну, ко ће други? Сад нам остаје само да сачекамо да санкције прораде и Америка је готова. Брез леба ће остану.(Их, сетих се баш сад - Американци готово и не једу лебац. Куд се баш сада сетих?)

 6. Blaženi Alojzije says:

  @Pantelija Da organiziramo humanitarnu pomoć za Amere? Evo mi šaljemo ribe, a vi šljivovicu. Važi? :-D

 7. Pantelija says:

  Може брате. Не дамо да нам амери поцркају од глади поред толиког Јадрана. А поготово од жеђи поред оволико шљива...Богато и треба да помаже сирото. Ми Срби и Хрвати смо узор те доброте. Поготово Блажени Алојзије и Ја.

 8. Baja says:

  Krajisnice pobratime može kafa a sto nebi mogla,imal di dobra konobarica???

 9. Tin says:

  Jbt ovaj Baya veći Srb od svih ovde, a konstantno pljuje oo Srbima, bez obzira na temu. Debil, klasičan. Njemu baba nije morala da ide kod Age prve bračne noći jer mu je deda primio islam. Najčistiji Srb, genetski najčistiji. Kakav tupan, neverovatno.. Hahahah

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u