АМЕРИКУ У СТРАХУ: Кина уводи санкције САД!?

AMERIKU U STRAHU: Kina uvodi sankcije SAD!?

29 januara 2016

kina-kip-slobode

Iako SAD imaju veoma moćan mehanizam uvođenja sankcija drugim zemljama, nedavne pretnje Pekinga o uvođenju ograničavajućih mera američkim kompanijama primoraće Vašington da nauči da procenjuje sopstvene slabosti, smatra bivši činovnik Stejt departmenta Piter Harel.

On tvrdi da će Vašington morati da se pripremi za novu realnost u kojoj SAD ne samo da nameću nove sankcije, već se od njih i brane, preneo je Rojters.

Osim toga, nedavne pretnje Pekinga o uvođenju ograničavajućih mera američkim kompanijama iz namenske industrije, koje prodaju oružje Tajvanu, ne bi trebalo da iznenade američko rukovodstvo, budući da sam Vašington takve sankcije primenjuje prema drugim državama godinama.


O potencijalnom uvođenju sankcija američkim kompanijama još krajem prošle godine govorio je zamenik ministra inostranih poslova Kine Čen Ceguan. „U cilju zaštite sopstvenih nacionalnih interesa, Kina je rešila da preduzme neophodne mere i uvede sankcije protiv kompanija koje isporučuju oružje Tajvanu“, rekao je on tada.

Prema rečima Harela, politika Pekinga je zapravo identična merama koje je preduzeo Vašington prema Iraku još pre pet godina kada je kompanijama za proizvodnju naoružanja dat ultimatum — prestanak isporuke oružja Iraku ili prestanak saradnje sa SAD-om. Većina kompanija se tada odlučila za saradnju sa SAD-om.

Bivši činovnik Stejt departmenta, specijalista upravo za pitanja sankcija, kaže da će sada američke kompanije biti bačene u sličnu vatru, te će morati da biraju između Kine i Tajvana. Poređenja radi, ekonomija Kine je 20 puta veća od tajvanske.

Pored toga, Kina je jedno od najvažnijih tržišta za američke gigante „Epl“ i „Masterkard“, s obzirom na to da se više od 10 odsto ukupnog poslovanja tih kompanija obavlja u toj zemlji.

KOMENTARI9 komentara

 1. Blaženi Alojzije says:

  Ne može bez hebovitog naslova. hehe

 2. Baja says:

  Bog, Uzoriti Kardinalu nas, Ovi Srbcici (Srpcici) nam nisu ni do koljena. Alaha mi i Boga!!!!!

 3. Batina says:

  Vas dvojica izgleda ne znate kako vas je Hitler nazivao pa stalno nesto iznosite sa podcjenjivanjem. On je vas smatrao da ste izmet ljudskoga roda. Sta onda vi zamisljate da ste. Gubite se sa ovog sajta I svoj smrad sirite u svojoj NDH, koja ce ionako uskoro da nestane. Sa raspadom OTAN-a nestat ce i NDH, i Mir ce zavladati ovim prostorima.

 4. Baja says:

  Batina zvani Konjislav ha ha ha ha ha,

 5. Pantelija says:

  Sunce ti žarko, viš ti ovo. Volijem Intermagazin nego bilo šta drugo. Jes da sam se upiškio od smeha, ali ako mi ne pokrenemo Kinu na našu stranu, ko će drugi? Sad nam ostaje samo da sačekamo da sankcije prorade i Amerika je gotova. Brez leba će ostanu.(Ih, setih se baš sad - Amerikanci gotovo i ne jedu lebac. Kud se baš sada setih?)

 6. Blaženi Alojzije says:

  @Pantelija Da organiziramo humanitarnu pomoć za Amere? Evo mi šaljemo ribe, a vi šljivovicu. Važi? :-D

 7. Pantelija says:

  Može brate. Ne damo da nam ameri pocrkaju od gladi pored tolikog Jadrana. A pogotovo od žeđi pored ovoliko šljiva...Bogato i treba da pomaže siroto. Mi Srbi i Hrvati smo uzor te dobrote. Pogotovo Blaženi Alojzije i Ja.

 8. Baja says:

  Krajisnice pobratime može kafa a sto nebi mogla,imal di dobra konobarica???

 9. Tin says:

  Jbt ovaj Baya veći Srb od svih ovde, a konstantno pljuje oo Srbima, bez obzira na temu. Debil, klasičan. Njemu baba nije morala da ide kod Age prve bračne noći jer mu je deda primio islam. Najčistiji Srb, genetski najčistiji. Kakav tupan, neverovatno.. Hahahah

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *