АМФИЛОХИЈЕ: Данашња Европа је Европа крсташких ратова у име „људских права“

AMFILOHIJE: Današnja Evropa je Evropa krstaških ratova u ime „ljudskih prava“

26 marta 2019

EVROPA koja je hiljadu godina utemeljena na Jerusalimu, Atini, Konstantinopolju, rađala sve što je istinsko i pravo – danas se sa tom Evropom poistovećuje samo u jednom delu, ocenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije povodom dvadesetogodišnjice NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru.

– Ona nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija. Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našeg vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa. To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava, izjavio je Amfilohije, dodajući da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja Groba Hristovog, a u isto vreme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svog vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.Mitropolit je naveo da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, „a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolinija i Hitlera.“

– Ne možemo drugim putem jer je naša Evropa izvorna Konstantinovsko –Justinijanovska, carska Evropa koja je okončana mučeničkom smrću carske ruske porodice 1918. To je bio kraj jedne Evrope koji se nastavlja i u našim vremenima. Međutim, ovi stradalnici, naročito deca koja su pobijena od NATO pakta, Milica Rakić, deca na Murinu, Košarama, ne mogu biti pobeđena, jer to bi značilo prihvatiti da je to završena priča i na KiM, Srbiji, Crnoj Gori, Evropi, svetu. To znači prihvatiti da je zlo ono koje upravlja sudbinama sveta. U imenu Božijem je sud i pravda, i nije Bog u sili nego u pravdi i to pokazuje sva istorija roda ljudskoga.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ivana says:

    A vaš papa i ekumenizam kako vas nije stid slušati savete pape koji od pamtiveka pokatoličavaju sve pravoslavne narode a lažu o ekumenizmu koji ih ne zanima.

  2. Budi Bog s nama says:

    Tako je druže Amfilohije, eto kada je čak i jedan duhovan čovek mitropolit shvatio šta se dešava od svetovnih stvari koje ga ne interesuju onda je došlo do dno dna ovog bezdana. Da li on ljubi papi ruku a krst mu nabija u leđa to ja ne znam sećam se samo da je čitao podugačak govor protiv ovog sveta i demokratije direktno pred kamerama na Đinđićevoj sarani.

  3. Budi Bog s nama says:

    A inače je taj nadživeo već mnoge pape, 4 ili 5 komada. Uvoštio se i ne menja sluti na sveca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *