Amfilohije: Govor na mitingu je bio moj vapaj

Amfilohije: Govor na mitingu je bio moj vapaj

17 maja 2013

AmfilohijeMitropolit Amfilohije, komentarišući svoj istup na mitingu kosovskih Srba u Beogradu, rekao je da nije mogao drugačije, uz ocenu da je sporazum „diktat“, prenosi “Blic“. „Nisam mogao drugačije“, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, govoreći o razlozima svog istupa na protestnom skupu u Beogradu, povodom Sporazuma Beograda i Prištine, ocenjujući da „to što se događa, Sporazum, to nije sporazum, to je diktat, nasilje… Kosovo i Metohija – to je Crkva, to je moj vapaj“. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske ocenio da se srpski narod našao na balkanskoj raskrsnici i da je neprekidno u žiži istorijskih zbivanja, ne samo Balkana, nego i u svetskim razmerama. „To se naročito pokazalo od Kosovskog boja do danas“, rekao je mitropolit, a prenosi “Blic“.

Amfilohije je naglasio da se još 2008. godine oglasio o pitanju Kosova i Metohije kada je „administracija Crne Gore priznala Kosovo“.Ko je njima dao pravo da se odriču kralja Nikole i mnogih drugih iz istorije Kosova i Metohije? Oni su od naroda izabrani da brane Ustav Srbije, da brane granice Srbije onakve kakva je ušla u Ujedinjene nacije i da brane narod Srbije„, poručio je mitropolit.

On je odbacio tvrdnje da se poslednjim istupima meša u politiku, naglasivši da je Crkva iskonska duša naroda koji nikom nije dao pravo, pa ni onima na vlasti, da se u ime naroda odriču svega što predstavlja Kosovo i Metohija. Amfilohije je ocenio neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, i odnos koji prema prema tome pokazuje aktuelno vođstvo Srbije. On smatra neprihvatljivim da se od Srebrenice „stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica“.

Srebrenicu je nazvao „nesrećom“, ali tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice „pripremaju novi pokolji“, podsećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinca nad Srbima.

„Pitanje te Srebrenice jeste jedna velika rana. Ako kaže Tomislav Nikolić, da već kleči pred Srebrenicom, a šta ćemo sa Bratuncem, sa nekoliko hiljada pobijenih pre toga…Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dahaua i od Aušvica. Tako forsirajući tu nesreću, koja jeste nesreća u Srebrenici, ustvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje“, rekao je Amfilohije.

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i „uzajamnom posledicom tog zla i nesreće Drugog svetskog rata“. „Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka“, rekao je Amfilohije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *