AMFILOHIJE: Miraš Dedeić je lažni pop i najobičniji prevarant

AMFILOHIJE: Miraš Dedeić je lažni pop i najobičniji prevarant

9 januara 2014

amfilohijeMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas pravoslavne vernike da, kako je kazao, ne obraćaju pažnju na izjave lažnog popa Miraša Dedeića, dodajući da se moli Bogu da vrati pamet poglavaru kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu.

Komentarišući izjavu mitropolita Mihaila, čije je građansko ime Miraš Dedeić, koji je na Cetinju pozvao vernike da se sklone od srpskih sveštenika i da od njih ne primaju blagoslov, mitropolit Amfilohije je rekao da je u pitanju poziv raščinjenog sveštenika.

„Uvek pozivam na mir i bratsku ljubav, a ono što je Dedeić kazao je zanimljivo, jer izgovorivši te reči on je nesvesno ponovio reči iz presude Vaseljenske patrijaršije. Tom presudom Dedeić je, kao klirik Carigradske patrijaršije, lišen svešteničkog čina i isključen iz crkve, odnosno na njega je stavljeno prokletstvo“, kazao je mitropolit Amfilohije listu „Dan“.

Prema njegovim rečima, mitropolit Mihailo je takvom izjavom pokazao da ne pripada pravoslavnoj crkvi, već možda samo nekoj svojoj verskoj zajednici koju je proglasio za takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

„Ta njegova zajednica nema nikakve veze ni istorijski, ni po duhu, ni kanonski sa Crnogorskom crkvom, sa Mitropolijom crnogorskom iz vremena kraljevine Crne Gore. To se vidi i po aktu njenog osnivanja, jer u njemu piše da se osniva verska zajednica CPC 16. janura 2000. godine“, naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da je to jedna nova verska zajednica i da ima takvih u svetu, a koja je, nažalost, nikla i kod nas.

„Molimo se Bogu da mu vrati pamet, jer očevidno on radi iz svojih ličnih interesa, a ne iz ljubavi ni prema Crnoj Gori, ni prema Crnogorcima, niti iz ljubavi prema Hristu i crkvi Božijoj. Pošto je raščinjen i izbačen iz Carigradske patrijaršije, on je došao ovde da obmanjuje, kao ona baba iz Gorskog vijenca“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio nadu da će građani Crne Gore što pre prepoznati da se radi o jednom najobičnijem prevarantu, koji je okupio oko sebe jednu malu grupicu njemu sličnih obmanjivača.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je interesantna i izjava Mihaila o navodnom prelasku srpskih svreštenika u redove CPC.

„Ako je on navodno Crnogorac i crnogorski mitropolit i na tome temelji svoju crkvu, otkud sad traži srpske sveštenike da oni budu njegovi klirici. Svaka čast svakom, sveštenik je sveštenik, ali Dedeić gradi crkvu na probisvetima i propalicama koji su tu sebi našli uhljebljenje“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *