АМФИЛОХИЈЕ: Морални разврат донио мржњу међу браћом

AMFILOHIJE: Moralni razvrat donio mržnju među braćom

3 novembra 2017

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakao je u Lučindanskoj poruci da Crna Gora „danas strada radi usijanih glava i gubi mlade živote“, kao i da je od svega najopasnije „produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom“.

Vladika Amfilohije je ocijenio da način života i navike drugih naroda, „koje ne priliče ni njihovim izvornim kulturama, ovdje, na silu unesene, prave smutnju i nevolje“, te da su „moralni razvrat i neviđena glad za zemaljskom hranom, donijela mržnju među braćom i udaljile djecu od roditelja“.

„Nikada u svom postojanju, žitelji Crne Gore nisu tako bezobzirno nastojali da se obogate na štetu drugoga, kao što to čine danas. Na štetu komšije, prijatelja, a pogotovo na štetu onih koji su zaposleni i unajmljeni da rade pod njihovim krovom. A opet, nikada više nije bilo onih Crnogoraca bez imanja i bez posla, nego danas“, naveo je je vladika Amfilohije.

On je ukazao da mali broj njih nešto uopšte zarađuje, a većina to radi na štetu zaposlenih i onih koji kupuju i koriste njihove usluge.

„Ako neko od naše braće i sestara ima sreću da negdje radi – taj nema slobodnog dana, mnogi nemaju ni osiguranja, ni pristojne plate. Takvi nismo bili nikada jedni prema drugima, nego smo znali i umjeli, po jevanđelski, da činimo čašću `jedni druge većima`. Jedan mali broj se enormno obogatio na račun drugih“, naveo je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da je od svega najopasnije „produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom“.

„Iz svega ovoga rađa se najveće zlo, koje nas je u ovim danima moglo zadesiti, a to su brojna ubistva i međusobice, bratska krv, koja se lije ulicama Podgorice, Bara, Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Budve, Cetinja…“, naglasio je vladika Amfilohije.

Prema njegovim riječima, „mladi momci, oni koji bi trebalo da budu slični onima koje Njegoš u `Gorskom vijencu` naziva cvijetom i snagom Crne Gore, uzimaju jedni drugima život i tako daju povoda za krvnu osvetu, veću i strašniju od one protiv koje se borio Sveti Petar Cetinjski“.

„Tako Crna Gora danas strada radi usijanih glava i gubi mlade živote“, istakao je vladika Amfilohije.

On je uputio „pastirski poziv, svima onima koji na bilo koji način skreću sa puta Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca i pomiritelja, osobito onima koji prouzrokuju i koji su upleteni u ova nova bratoubistva i krvoprolića, i koji, otimajući jedni od drugih, živeći u novim krvnim osvetama, da momentalno prestanu sa svakim nasiljem i nemoralom“.

„Neka više niko ne čini nepravdu braći svojoj, otimačinom i ugrožavanjem života bližnjih svojih!“, poručio je mitropolit Amfilohije u Lučindanskoj poruci.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Među pravom braćom nikada,a među braćom "reda radi" naravno!

  2. Djuro says:

    Pa zbog droge oči povadiše pogledajte Kavčane i Škaljarce istrebiše se zbog bijelog praška.

  3. padre says:

    Ovo je ipak malo preterano, kao da je pre tih "na silu uvedenih navika" bilo sve u redu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *