Amfilohije: Patrijarh Pavle nije želeo da dođe na Đinđićevu sahranu

Amfilohije: Patrijarh Pavle nije želeo da dođe na Đinđićevu sahranu

28 juna 2013

AmfilohijeMitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije ocenio je da je sadašnje stanje na Kosovu „nasleđe onoga što se na Kosovu zbivalo 1389“. Amfilohije je u intervjuu podgoričkoj Televiziji „Atlas“ rekao da je „muratovska tiranija“ na Kosovu u 14. veku „isto što i sadašnja (tiranija) NATO ili ne znam čija“.

Na pitanje šta je pravo rešenje za Kosovo, ako to nije sporazum koji su u Briselu sklopile vlade Srbije i Kosova, mitropolit Amfilohije je odgovorio ocenom da je Kosovo „veritakala u svakom smislu za ovaj narod – zovite ga kako hoćete – ili za ove narode, za ove države“. Prema rečima Amfilohija, „normalno i zdravo rešenje“ za Kosovo je to da ono pripada – svima.

Mitropolit je u tom kontekstu citirao Njegošev stih „Neka bude što biti ne može“. Amfilohije je kazao da sporazum koji su aprila postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, „nikome ne donosi dobra“, već Kosovo, kako je ocenio, „ostaje bure baruta“ što je, po njemu, bilo i posle Kosovske bitke 1389. godine.

Mitropolit je izneo da je potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na njegovu ocenu da su sporazumom Dačića i Tačija Srbiji otvorena sva vrata u Evropi, uzvratio rečima:

„Otvorena su vrata zato što ste im legli na rudu“.

Prema oceni Amfilohija, Evropa atakuje na „dostojanstvo srpskog naroda“, a to što je EU, upravo danas, na Vidovdan, odlučila o otvaranju pregovora sa Srbijom, Amfilohije je objasnio kao „nastavak svega što se s nama događalo posle 1389. godine“.

„To je nastavak robovanja“, kazao je Amfilohije, opet citirajući Njegoša „Što se ne htje u lance vezati…“, ali je naveo da se „crkva ne veže u lance“.

Mitropolit nije precizno odgovorio na pitanje o tome kakva je suštinska poruka Sinoda SPC u vezi sa sporazumom o Kosovu, već je rekao da bi on bio „malo radikalniji“ u zaključcima.

Amfilohije je potvrdio da je na majskom Saboru Svetog Sinoda SPC „pominjano“ da se Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja: „Neko je to pomenuo, ja nijesam ni znao da Dačić ima ta odlikovanja“, rekao je mitropolit.

„Patrijarh Pavle nije hteo na Đinđićevu sahranu“

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije rekao je da 2003. godine tadašnji patrijarh SPC Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu. „Među nama rečeno, patrijarh Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani Đinđića“, rekao je Amflohije u petak, u intervjuu podgoričkoj televiziji „Atlas“.

Mitropolit je kazao da mu je episkop Atanasije Jevtić posle sahrane Đinđića prigovorio zbog pohvalnog govora na Đinđićevoj sahrani. Mitropolit Amfilohije je objasnio da su pogrešno protumačene njegove reči na Đinđićevoj sahrani:

„Ko potegne nož, od noža će stradati“. To se, kako tvrdi Amfilohije, odnosilo na Đinđićeve ubice, a ne na Đinđića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *