АМФИЛОХИЈЕ: „Сад Црну Гору зову Монтенегро. Вражје легло! То није ни моја ни Црна Гора Вучјега дола“

AMFILOHIJE: „Sad Crnu Goru zovu Montenegro. Vražje leglo! To nije ni moja ni Crna Gora Vučjega dola“

31 oktobra 2016

73 amfilohije 45

CRNA Gora koja se odrekla Kosova i Metohije, pljunula na svoje dostojanstvo, na samu sebe i izdala Vučji do, nije moja Crna Gora, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na svečanosti osvećenja Hrama Svetog Sveštenomučenika Atinogena na Vučjem dolu i proslave 140 godina od Vučedolske bitke.

On se u besedi osvrnuo i na napade da je srpska pravoslavna crkva protiv nezavisnosti Crne Gore i NATO-a.

„Sad je zovu Montenegro. Vražje leglo! To nije Crna Gora Vučjega dola, Crna Gora Krusa, gdje je branjen njen obraz i gdje je ona stvarana. Ako je Crna Gora ona koja se odrekla Kosova i Metohije i pljunula na kralja i gospodara Nikolu i na mučeničku krv onih koji su oslobađali Crnu Goru i Kosovo i Metohiju, to nije Crna Gora ni moja, ni mojih predaka, niti mojih potomaka“, kazao je Amfilohije.

Srpska pravoslavna crkva je, istakao je Amfilohije, protiv svega što porobljava i unižava ljudsko dostojanstvo, i telesno i duhovno.

„Šta je drugo NATO nego nastavak nacifašizma koji je u krv zalio Evropu i svijet“, kazao je mitropolit.

„Crkva božija je protiv takvog NATO-a. Srpska pravoslavna crkva je prvo protiv satanskog nasilja nad ljudskim bićem, protiv svega onoga što porobljava i unižava ljudsko dostojanstvo, i tjelesno i duhovno. Zato ona i jeste protiv nosilaca tog duha inkvizicije, odnosno protiv napoleonovskog osvajačkog duha, osvajačkog i tiranskog duha. Šta je drugo NATO nego nastavak nacifašizma koji je u krv zalio Evropu i svijet“, poručio je mitropolit dodajući da je Bog došao na zemlju da nas oslobodi od te tiranije koja je obogotvorila rasu, klasu i tlo.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Vučjem dolu obeleženo 140 godina od Vučedolske bitke kada su crnogorski i hercegovački ustanici izvojevali pobedu nad Osmanskim carstvom.

Svetu arhijerejsku liturgiju u novosagrađenom hramu služili su mitropolit Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, episkop dioklijski Kirilo, umirovljeni episkop Atanasije i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhija.

U prigodnoj besedi mitropolit Amfilohije rekao je da je Vučji do mesto susreta sa Božijom silom i svedočanstvo da Bog nije u sili nego u pravdi.

„Na ovom mjestu pobijedila je pravda i istina Božija, pobijedila je ne samo sloboda koja nas je rodila, zemna i tjelesna, nego ona vječna sloboda od smrti i ništavila“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da svaka borba na zemlji kojom se ne pobeđuje smrt i koja ubija dušu i telo i, koja lišava čoveka večnog i neprolaznog dostojanstva – nije sloboda.

„To nije sloboda koju nam je podario Gospod Hristos svojom Golgotom i svojim stradanjem i Vaskrsenjem. To nije sloboda za koju su se ovdje u Vučjem dolu borili knjaz Nikola Prvi Petrović, Lazar Sočica i druge vojskovođe i ratnici, ne za prostor i zemlju, već za vječnu zemlju i Carstvo nebesko“,naglasio je vladika Amfilohije.

On je rekao da su kralj Nikola i ostali ratnici vojevali i borili se za slobodu i čast svog naroda.

U besedi vernicima vladika Grigorije istakao je da je sav život, smisao i napor Crkve Hristove i duha Božijeg da nam Otac otkrije istinu našeg postojanja.

„Sve što danas radimo u ovoj novosagrađenoj crkvi samo je priziv Duha Svetog, priziv blagodeti Sina Božijeg i traženje i vapaj da saznamo šta je volja Oca Nebeskoga“, rekao je episkop Grigorije.

Vladika Grigorije rekao je da novosagrađeni hram treba da bude mesto spasenja, mesto mira za sve postradale vojskovođe i vojnike za našu i njihovu slobodu i slobodu naših potomaka.

„Ovo mjesto treba da bude mjesto odmora i preobražaja, gdje će se krv ljudska spirati i umivati rosom Božije blagodeti“, naveo je vladika Grigorije.

On je dodao da se ova poljana, gde se nalazi hram i gde se obeležava značajni jubilej, preobražava od krvave u mirisnu jer je usred nje postavljen hram.

O značaju izgradnje hrama i o Vučedolskoj bici govorio je i episkop Joanikije.

Predsednik Odbora za izgradnju spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena i načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je da ideja za izgradnju ovakvog objekta postoji još od završetka Vučedolske bitke, ali da su se tek sada stekli uslovi da se ona i realizuje.

„Iskreno se nadam da će ova grandiozna spomen-crkva naći svoje mesto kao značajni spomenik kulture, duhovnosti i naše slavne istorije u svim istorijskim udžbenicima srpskog naroda“, istakao je Aleksić.

On je rekao da ovaj hram predstavlja i ostvarenje snova i želje naših predaka koji su hteli isto ovo napraviti, ali nisu mogli.

Na svečanoj akademiji govorio je akademik Matija Bećković, koji je rekao da je Vučedolska bitka nastavak Kosovskog boja.

On je istakao da je ova crkva dokaz zajedništva crnogorskog i hercegovačkog naroda, kojima su stavljene granice, ali su oni jedan narod.

Svečanosti je prisustvovalo više hiljada vernika iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Iako su bili pozvani, crnogorski zvaničnici nisu prisustvovali skupu.

Izgradnju crkve pre osam godina započele su eparhije Budimljansko-nikšićka i Zahumsko-hercegovačka, uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske, naroda iz sve tri eparhije, kao i velikog broja priložnika.

Na predlog Odbora za izgradnju hrama, Eparhija budimljansko-nikšićka uručila je medalju Svetog Georgija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Medalja je uručena i načelniku opštine Bileća Miljanu Alkesiću, te drugim zaslužnim pojedincima iz Hercegovine i Crne Gore.

Na Vučijem dolu, zaravni oko šest kilometara istočno od Bileće u opštini Nikšić, 1876. godine vodila se odlučujuća bitka između Turaka sa jedne i Crnogoraca i Hercegovaca sa druge strane.

Muhtar-paša povukao se pre nego je stupio u boj, a njegova vojska imala je ogromne gubitke, preko 3.500 poginulih i ranjenih. U bici je poginuo veliki broj visokih osmanskih oficira i podoficira.

Knjaz Nikola, koji je predvodio crnogorsku i hercegovačku vojsku, posle bitke je dobio naroda nadimak „car junak“.

Prema njegovoj naredbi, bilo je zabranjeno odrubljivanje glava neprijateljskih vojnika.

(Izvor: IN4S)

KOMENTARI3 komentara

 1. Lune says:

  Hm,hmm...muc jadan, odreka si se ti RSK, pa nikom ne odgovaras za to,naravno da Crna Gora nije tvoja..kao ni Juzni banat,odakle si expedovan !

  • Marko says:

   @Lune hmkavi aj malo idi po sendvice sa podrigusom,da podmazes grlo da vise ne ''hmkas''! Ide na zivce!

   • Lune says:

    Hm,hmm...a, vidj,vidj, sta to zbori pile od sokola, valjda njeguski prsut,a ne podrigusu ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *