Amfilohije: Vlast treba da se seti šta je obećela u vezi KiM

Amfilohije: Vlast treba da se seti šta je obećela u vezi KiM

29 aprila 2013

AmfilohijeArhiepiskop Cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Gospodin Amfilohije rekao je danas da prisustvujemo novom stradanju i raspeću, Velikom petku i Strasnoj nedjelji Kosova i Metohije.

“Kosovski zavjet u krvi Hristovoj i krvi kosovskih mučenika evo traje već 630 godina. Pa kao što se dogodilo sa apostolima prilikom Hristovog raspeća, saglasno riječi proročkoj ‘udariću pastira i ovce će se razbježati’, pa se razbježale ovce i zaboravile Hrista, ali hvala Bogu kasnije su se vratile, isto se to danas događa sa Kosovom. Udarili su kosovske svetinje, pa su se razbježali”, rekao je Mitropolit Amfilohije nakon Svete liturgije koju je služio u manastiru Zlatica u Podgorici.

Vladika je rekao da su se prvi Crnogorci – vlastodršci odrekli Kosova i zakucali klinove u rane kosovskih mučenika 2008. godine priznavši nasilje nad Kosovom, nad grobovima, nad svetinjama.

“A evo sad se, nažalost, isto tako ponašaju i vlastodršci srbijanski, pa sad nagrađuju one koji su raspeli Kosovo, koji su ga bombardovali, koji su pobili hiljade nevinih, 1999. godine spalili kuće, domove, hramove razorili, danas ih nagrađuju. Prihvataju nagrađivanje i daju im navodno pravo na nekakvu nezavisnost”, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

“Kažu sad ovi iz Beograda: kako to da se Crkva miješa u njihovu politiku? Samo ne treba da zaborave, gospoda beogradski glavari koji su sad na vlasti, da su oni obećali narodu da neće izdati i prodati Kosovo i Metohiju. Pa zato ih je narod i birao”, naglasio je Vladika Amfilohije.

“Međutim, evo i oni sada idu putem onih koji su vršili nasilje nad Kosovom i odriču se Kosova i Metohije i predaju narod i kosovske svetinje na novo raspeće”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *