АМФИЛОХИЈУ ИСПУЊЕНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА: Покрила га земља са Косова, из Јасеновца и Црне Горе

AMFILOHIJU ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA: Pokrila ga zemlja sa Kosova, iz Jasenovca i Crne Gore

1 novembra 2020

Kripta u kojoj su sahranjeni zemlji ostaci mitropolita Amfilohija posuta je zemljom iz Jasenovca, sa Kosova i Metohije i Crne Gore.

Time je ispunjena jedna od mitropolitovih želja. Da počiva u podgoričkom hramu koji je duhovni centar Mitropolije, a koji je sagrađen u njegovo vreme i da, kovčeg i kripta budu posuti zemljom sa tri dela „srpske zemlje“.Zemlja iz Jasenovca sa Kosova i Me tohije i Crne Gore, su tri mesta koja svedoče o stradanju srpskog naroda ali i njegovom uzdizanju i pobedi.

Da se ispuni ova mitropolitova želja pobrinuo se njegov sabrat i najbolji prijatelj vladika Anatasije (Jevtić). Upravo njih dvojica „Đedo i Tasa“ bili su nerazdvojni tokom ratnih godina, ali i neumorni borci za Kosovo i Metohiju.

Podgorički hram čija je gradnja počela pre rata nastavljena je zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja započet je 1993.godine i njegova gradnja i ikonopisanje trajali su 20 godina.

Hramom dominiraju dva pirga – kule visine po 26,7 metara, u čijim potkrovljima je smješteno 17 zvona. Najgabaritnije je teško 11 tona i najveće je zvono na Balkanu.U podnožju pirgova nalaze se paraklisi (male crkve), posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom (u njemu se nalazi krstionica ) i Svetom Jovanu Vladimiru.

KOMENTARI4 komentara

 1. radmila says:

  Ooslao je snaznu poruku i iz groba! Vjecna mu pamjat!

 2. persida says:

  Posto nema zemlje iz Srbije, znaci li to da Srbi u toj zemlji ne stradaju?

  • Ruža Rumena says:

   Glupačo,i Jasenovac i Kosovo i Metohija i Crna Gora su delovi Srbije.

   • Gospodi Pomiluj says:

    Mi persidu ovde držimo kao jednu od najumnijih persona. Ovo njeno pitanje je dubokoumno. Pokušavam da ga analiziram a da ga ne shvatim pogrešno kao ti Rumena. Iz njenog pitanja shvatam da je i srpska zemlja iz Srbije takođe natopljena krvlju, i da to više nije važno kojom zemljom ga ukopavaju, jer o danu dolaska Gospoda našeg i Spasitelja Hrista, svi koji su umrli vaskrsnuće da bi primili platu po delima svojim. Govori Pismo Božije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *