Амнести интернешнел: Хрвати још дискриминишу Србе и Роме

Amnesti internešnel: Hrvati još diskriminišu Srbe i Rome

26 februara 2015

Oluja 657U Hrvatskoj se nastavlja diskriminacija Srba i Roma, a broj istraga i presuda za ratne zločine i dalje je na niskom nivou, navodi se u izveštaju Amnesti internešnela.

Srbi u Hrvatskoj i dalje trpe diskriminaciju pri zapošljavanju u javnom sektoru i imaju problema sa vraćanjem svojih stanarskih prava, koja su izgubili u proteklom ratu.

U izveštaju se pominje i prošlogodišnja odluka Ustavnog suda kojom je proglašeno neustavnim referendumsko pitanje takozvanog Štaba za odbranu Vukovara o ćirilici, kojim se tražilo ograničenje korišćenja jezika manjine u samoupravi gde najmanje polovina građana pripada etničkoj manjini i to s naglaskom na srpski jezik u Vukovaru.

Romi, kako se navodi, i dalje većinom žive odvojeno i sa ograničenim pristupom vodi, struji i bolničkim ustanovama, diskriminisani su pri zapošljavanju, mnogi su nezaposleni, a veliki broj romske dece i dalje ide u odvojene razrede u školama.

Iz Amnesti internešnela ističu da su pozitivni koraci učinjeni u pravima LGTB populacije, donošenjem zakona kojim se istopolnim zajednicama omogućava ravnopravnost.

U izveštaju piše da Hrvatska i dalje odugovlači sa donošenjem zakona koji će regulisati status i odštetu za sve civilne žrtve rata, te da država još mora ratifikovati internacionalnu Konvenciju o zaštiti svih ljudi od prisilnog nestanka jer zbog nedostatka zakonske regulative još nisu jasna prava rodbine nestalih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *