АНА БРНАБИЋ: „Не терајте Србију да бира између Запада и Русије“

ANA BRNABIĆ: „Ne terajte Srbiju da bira između Zapada i Rusije“

20 novembra 2017

(foto: Youtube printscreen)

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ da „od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije“.

List navodi da je Brnabićeva „insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji“.

FT navodi da je „izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj“, ali da „put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom“.

U uvodu intervjua FT takođe navodi da „evropski zvaničnici – koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu – optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada“, kao i da „SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da ‘ne može da sedi istovremeno na dve stolice'“.

FT navodi da je Brnabićeva u intervjuu kazala da „integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj“.

– Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski oriujentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo – rekla je Brnabićeva.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Prevod: nemojte nas terati da biramo jer smo se vec opredelili za Zapad, po scenariju Gaspar Vucka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *