АНА БРНАБИЋ: „Не терајте Србију да бира између Запада и Русије“

АНА БРНАБИЋ: „Не терајте Србију да бира између Запада и Русије“

20 новембра 2017

(foto: Youtube printscreen)

Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ да „од Србије не би требало тражити да бира између Запада и Русије“.

Лист наводи да је Брнабићева „инсистирала на томе да везе Србије са Москвом нису препрека њеној кандидатури за чланство у Европској унији“.

ФТ наводи да је „избором стручњака за реформе Ане Брнабић у јуну послат сигнал да је Београд улазак у ЕУ поставио као најважнији циљ“, али да „пут Србије ка ЕУ остаје магловит због разноликог нивоа напретка када су у питању реформе, умора од проширења у европском блоку и скептицизма везаног за политичке, војне и економске везе Београда са Русијом“.

У уводу интервјуа ФТ такође наводи да „европски званичници – који показују све више опреза поводом утицаја Русије на Балкану – оптужују Москву да постиче немире у региону и с опрезом гледају на балансирање Београда између Истока и Запада“, као и да „САД такође од Београда траже да се јасно изјасни у вези са стратешким смером у којем иде, па је високи амерички дипломата овог месеца упозорио Србију да ‘не може да седи истовремено на две столице'“.

ФТ наводи да је Брнабићева у интервјуу казала да „интеграција у ЕУ остаје главни спољнополитички циљ“.

– Није фер тражити од Србије да бира и одлучује се и ја сматрам да то није потребно. Ми нисмо ни проамерички ни проруски, већ просрпски ориујентисани. Наш стратешки фокус је на (чланству у) ЕУ и где год да одемо, с киме год да причамо, ми то говоримо – рекла је Брнабићева.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Prevod: nemojte nas terati da biramo jer smo se vec opredelili za Zapad, po scenariju Gaspar Vucka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u