АНА БРНАБИЋ ПРОГОВОРИЛА о свом пореклу и разрешила све дилеме!

ANA BRNABIĆ PROGOVORILA o svom poreklu i razrešila sve dileme!

22 juna 2017

Anin deda po ocu je Hrvat sa Krka, a baka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege. Baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Zato Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na – Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će „njihova Anica“ zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. „Nedeljnik“ je istražio veze Ane Brnabić i Hrvatske.

Deda Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana.

Anina majka je Srpkinja. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Tako da, sve u svemu, Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja.

– Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja – neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama. Moji koreni vezani su za Srbiju. Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim – kaže Ana Brnabić.

Njen deda je prodao staru porodičnu kuću na Krku i izgradio novu 1980. godine. Ta kuća je sada u vlasništvu Ane Brnabić. Tamo je sa bratom Igorom provodila letnje raspuste, letovala je svake godine, osim devedesetih godina.

(Nedeljnik)

 

KOMENTARI20 komentara

 1. kuka says:

  Može ona da priča šta hoće. Ionako joj ništa ne verujem. Što je još važnije, ne zanima mene njeno poreklo. Zanima me jedino koliko je platila?

 2. Ruski Agrokor says:

  Ja se nadam da je ovo istina i bilo bi dobro da je ovo ovako,bar da nije hrvatica. Ostaje da je soroseva placenica i proEU i to je veliki problem.

 3. Portopranco says:

  Ima toga još.Meni je otac Srbin iz Benkovca,a mater Talijanka iz Rijeke.U skladu sa evropskom tradicijom da se nacionalnost gleda po ocu,ja sam Srbin.Osjećam se i izjašnjavam i uvijek ću se izjašnjavati kao Srbin.Znam da ima i drugačijih primjera.Pokojnom košarkašu Draženu Petroviću otac Jovan Petrović je Srbin iz Trebinja,a mater Biserka Hrvatica iz Bilica.Do dolaska Tuđmana i HDZ-a na vlast u Zagrebu izjašnjavao se kao Jugoslaven,a potom je okrenuo ploču.Veliki košarkaš,smeće od čovjeka.I to ti je to.

 4. Pedja says:

  Moram se zapitati.. Odakle vas vise iskopavaju.. Susa i musa Srbiju moju vode..

 5. Kulak says:

  Ja sam srećniji od svih vas.Meni je majka Srpkinja i otac mi je isto tako Srbin.

 6. RASPUCHIN says:

  Još samo da na kraju reče : "Časna pionirska riječ" , pa da joj povjerujemo. SRBIN sam , porijeklom sa Banije , a živio sam u jednom većem gradu u "lijepoj" i znam da su sva djeca iz mješanog braka u kome je jedno od roditelja krvat obavezno kršteno u katoličkoj crkvi. Primjer za to vam je Severina koja je svog sina krstila u katoličkoj crkvi u Rijeci a i sam u porodici imam sličnih primjera (srećom toliko malo da je zanemarivo). Vama u srPijici se svašta može prodati a posebno u j"U"goslovenskom Beogradu.

  • kuka says:

   Da, to i ja pouzdano znam. Onaj roditelj koji je Hrvat ako treba tajno krsti dete u katoličkoj crkvi i ako je već bilo kršteno u pravoslavnoj. I dalje ih vaspitavaju da mrze Srbe, da im pronalaze i zameraju svaku najmanju sitnicu, da se osećaju boljim, vrednijim i superiornijim nad njima, ali da se čuvaju da to slučajno ne pokažu otvoreno. Čemu toliki fanatizam, nikad mi neće biti jasno. Zašto im je toliko važan trijumf Vatikana nad pravoslavljem, jer njihovo ponašanje ima samo tu svrhu? Mada, kasnije iz tog asocijalnog ponašanja oni izvlače materijalnu korist i to im je neka satisfakcija i kompenzacija za raspolućeno i osujećeno detinjstvo. Do kraja života ne shvate da ih je nesrećnim učionio roditelj koji im nije dozvolio da se razvijaju normalno.

   • RASPUCHIN says:

    "kuka" , potpuno ste u pravu. Sve je to jednostavno tako i kako ste opisali i Vi. Jedini problem je što to , među našim narodom , malo ko shvata a posljedica je toliki broj ubijenih , prognanih i pokrštenih SRBA. Kada bi malo poslušali iskustva prognanih iz RSK (tj. krvatske) i sa KiM , jer iskustva su nam skoro pa potpuno ista , možda bi se naš narod i prizvao sebi. Ovako???

 7. Beli Orao,, says:

  Sve to nije toliko strašno svi mi smo Srbi neko katoličkog a neko pravoslavnog a neko muslimanskog opredeljenja,!!!!

  • hristina says:

   Ako nije strasno, prosetaj po Bas-carsiji pa onadasnjem muslimanu reci da je Srbin, ponovi to isto na Stradunu sa ondasnji katolikom, pa ako se ziv vratis - ispricases nam svoje utiske!

 8. Svetislav Surina says:

  Vidim da su ovde sve srbi iz Hrvatske, a koji su proterani devedesetih.Čovek se izjašnjava onako kako se oseća.Dražen se izjašnjava kao Hrvat po nacionalnosti dok se Ana izjašnjava kao Srpkinja.Nije uredu da pišeš tako o pokojnom Draženu, Mozartu na parketu, koji je proslavio košarku na ovim prostorima.

  • RASPUCHIN says:

   Izgleda da Vama smetamo mi prognani? Ili Vam možda smeta što razmišljamo? Možda Vam smeta to što ne ćutimo? Možda da kažete šta Vam stvarno kod nas smeta? Možda to što nas još uvijek ima?

  • hristina says:

   Bezimeni/ Drazen se nije samo izjasnjavao kao Hrvat (njegovo pravo!), ali je bio najveci anti-Srbin i najgori nacionalista! I dzaba mu njegovo "mocartovanje" na terenu! @RASPUCH je u pravu: kakva je to netrpeljivost prema prognanim Srbima iz Hrvatske, molicu lepo! Nije te ni sramota! Procitaj jos jednom ono sto si napisao! Sramota!!!

   • RASPUCHIN says:

    Hvala Vam "hristina". Na žalost mnogi ne shvataju tuđe stradanje dok i sami ne dožive što ja , naravno , nikome ne želim. Možda se jednostavno osjećaju ugroženima? A , možda ih jednostavno peče savijest što su dozvolili da se tako nešto dogodi?

    • hristina says:

     RASPUCH/ Ne zahvaljujte mi, bila je moja duznost kao Srpkinje. Vase stradanje nije samo Vase - srpsko je stradanje, svakog Srbina i srpstva u celini! TO bi i "gospodin" trebalo da utuvi! Podrska i pozdrav. Hristina

 9. Joca says:

  Da je vucic nije dovukao I postavio na funkciju, da'l bi iko od vas ikada cuo za Burnabichku? E to treba da vam bude objasnjenje koliko je ona strucna da bude premijer... isto ko sto je doveo pa najurio onog mladica Krstica da opravi ekonomiju... Kome nije jasno, izvukao je svoju guzicu na predsednicko mesto da neko od njegovih potrcka kao premijer obavi prljavi posao izmene Ustava I priznavanje Kosova... uz to nam se u brk smeje I za premijera postavlja nju... e ako!

  • milos says:

   +++

  • teoretičar says:

   Šta lupate? Premijer da menja Ustav? Vi ustvari nemate pojma da je Vučić postavljen za predsednika jer je pokretanje izmena Ustava u stvari posao predsednika, a ne premijera. Zato su mu i rotirali poziciju sa premijera u predsednika. Nikolić se izjalovio pekući rakiju i nije bio voljan da menja Ustav. Zato je istorija. A da li će i ko će učestvovati u promeni Srpskog Ustava, nije ni od kakve važnosti. Novi Srpski Ustav je već otštampan u Holandiji i samo čeka da ga "poslanici" rasprave kao svoj i Predsednik na kraju potpiše priznanje Kosova. Taj potpis neće staviti Vučić. Njegov mandat ističe sa promenom Ustava i on će verovatno dobiti ili mesto portira u nekoj briselskoj kantini, ili apanažu kao i u narodu "omiljeni", srpski kralj. Voli ga narod spo cigle u leđa, kao i Vučića. Kad sam se već zaletiJo, da vam kažem ko je i verovatno sledeći precednik Srbije koji će potpisati priznavanje Kosova kao države. To je neki od današnjih američkih stipendista, a to su svi srpski poslanici, pa i svi ostali iz vlasti. Ali najbliži kandidaturi je Boško Obradović. Trenutno ga je američki ambasador postavio za srpkog poslanika bez cenzusa u Skupštinu, gde cenzus ustvari i nije važana kao ambasador, i tamo Obradović izgrađuje svoj "rodoljubivi" imidž koji mu je neophodan da bi ga Ambasador postavio za Precednika. (AUUUU, al je gadno to što ja pišem, a neki moraju da čitaju)

 10. goran says:

  Ona je brozovsko unuče, deda partiѕan, znači anti-Srbin. Time je sve rečeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *