АНА ГЛИГИЋ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Примила бих руску вакцину, њихови молекуларни биолози су изванредни

ANA GLIGIĆ PREPORUČUJE: Primila bih rusku vakcinu, njihovi molekularni biolozi su izvanredni

13 avgusta 2020

Ruska vakcina prošla je dobre kontrole i primila bih je, kaže za Sputnjik Ana Gligić, jedan od najpoznatijih srpskih virusologa i dodaje da su ruski molekularni biolozi izvanredni.

Naša sagovornica, koja je, kako nam je ispričala, imala prilike i lično da se uveri u stručnost ruskih molekularnih biologa u Moskvi, ali i u Americi, gde su ruski naučnici bili nosioci posla, napominje da je jako važno što je nosač vakcine umrtvljeni adenovirus.Da je kao nosač bio upotrebljen živi adenovirus, moglo bi da dođe do komplikacija u organizmu. Kada je čula da se radi o umrtvljenom adenovirusu, Gligićeva se, kako kaže, smirila.

„Znam da adenovirus do sada nije dao nikakvu komplikaciju, nikada nije dao ništa alarmantno. On je jedan slab virus u cirkulaciji. Sumnjam da ima čoveka koji nije dolazio u kontakt sa njim. Na nosač je ugrađen onaj deo korone koji će davati imunitet. Adenovirus kao nosač pomaže da unesete onu komponentu cirkulišuće korone koja će stimulisati stvaranje antitela“, objašnjava Gligićeva.

Nema potrebe za testiranjem velikog broja ljudi na vakcinu

Broj dobrovoljaca na kojima je vakcina testirana, kojih je, prema izjavama ruskih stručnjaka, bilo 38, izazvao je sumnju u bezbednost vakcine. Međutim, Gligićeva kaže da nikada nije bila pobornik testiranja vakcina na velikom uzorku.

„Mora se uzeti reprezentativan uzorak i onda zaključiti koliki je procenat čega. Naši testiraju na hiljade. Nema potrebe. Sa velikim testiranjem imate i mogućnost velike greške“, objašnjava ona.

Uzorak je, prema njenim rečima, mogao biti i veći, ali dodaje da ne veruje da je vakcina testirana samo na tolikom broju ljudi, jer je uverena da je vakcina protiv virusa korona nastala kao nastavak rada na vakcini protiv SARS-a, koja je zamrznuta kada je epidemija tog virusa prošla, a na nju je već testiran određeni broj osoba.

Za razliku od klasičnih vakcina, ruska vakcina protiv virusa korona je na nosaču, što znači da je genetski modifikovana vakcina.

Klasična vakcina proizvodi se tako što se za nju koristi oslabljeni soj virusa koji je izazvao problem. Takva vakcina naziva se živa atenuirana vakcina.

„One su najefikasnije, ali nose rizik da virus koji je oslabljen u nekom organizmu ispolji svoje loše osobine, pa ne bude vakcine, nego izazove bolest. Te vakcine zahtevaju rigorozne mere u laboratoriji i velike eksperimente na ljudima. U toj kontroli imate i fazu da ljude zarazite virusom, da vidite da li je stvoreno pravo antitelo, da neće izazvati bolest“, kaže Gligićeva.

Za takvu vrstu vakcina treba dve do tri godine, dok se vakcine poput ove protiv virusa korona lako prave.

„Ona se lako pravi. Jednostavno ugradite, vidite da je ugrađeno, prvo je brizgate životinjama. Ako izazovu imunitet, pređete na ljude. Ako dobro osmislite šemu na papiru, nju napravite začas. Molekularni biolozi to praktično rutinski rade“, kaže Gligićeva.

Zbog toga je najava da će između avgusta i kraja godine biti proizvedeno 200 miliona vakcina realna. Rusija, prema rečima Gligićeve, ima jako dobre pogone za proizvodnju vakcina.

„Moje prve specijalizacije bile su u Moskvi. Tamo sam boravila 1976, tamo sam bila nekoliko puta pozivana u Institut ’Umakov‘. Na kongresima, sve do skora, slušala sam Ruse. Oni su izvanredni“, kaže ona.

Ruska vakcina protiv virusa korona prva je u svetu koja je registrovana, a razvili su je zajedničkim snagama istraživači iz Nacionalnog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ i rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je izjavio direktor „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, čestice virusa korona korišćene za proizvodnju vakcine ne mogu da naštete organizmu, jer je kao nosač korišćen umrtvljeni adenovirus.

Ana Gligić je međunarodno priznati srpski virusolog. Ona je za vreme epidemije velikih boginja (variole vere), koja je 1972. pogodila Jugoslaviju, bila šef laboratorije Instituta „Torlak“. Bila je na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja, a bavila se i istraživanjima još opasnijeg marburg virusa, koji je takođe izolovala.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. Kulak says:

  Doktor Sergej Boljević,Srbin rođen 1964.u Zagrebu,već godinama živi i radi u Rusiji. Sergeja Boljevića se smatra jednim od vodećih ruskih naučnika u oblasti virusologije,a on je odlučio da primi vakcinu.Znači,to je to.

  • Rista says:

   Pa sad, znaš, da si stao na vreme ni po jada. Ali prosipaš neprekidno bisere ko iz rukava. Aj kaži ko te nakljuko sa tim aspirinima? Ti znaš sve o ruskom vakcina institutu, jel tako? Znaš da je najbolji na svetu? I gde sve nađeš baš vodeće ruske naučnike o kojima niko na svetu nije čuo osim verovatno studenata i kolega? Ovo ti tek da malo prekočiš. Jednog momenta sam i ja naseo i da nisi nastavio bacaljem vešplava, tako bi i ostalo. Reklama za vakcinu je trajala 8 meseci i nema potrebe više. Polovina će je primiti malo rado, malo nerado a ostali ognjem i mačem. Zaista nema više potrebe da nas gađaš sa ogromnim ljudima iz Rusije koji su Srbi i koji su tebi već poslali pismo da će se vakcinisati. Inače, zaista si bio dobar. BIO! I još nešto. Sergej nije srpsko ime i ko zna čijeg porekla je taj tvoj Sergej. Znači, to uopšte nije to!

   • Kulak says:

    Ako je tebi bolji stari mafiozo Anthony Fauci,ti postupaj onako kako ti on kaže.Ja imam više poverenja u Sergeja Boljevića.Meni nije nebitno što je Sergej Boljević Srbin koji živi i radi u Rusiji.Zapravo,to mi je bitno.Još bitnije mi je to što je Sergej Boljević pojasnio da je reč o vakcini koja se testira 40 godina i koja je prošla sve naučno predviđene faze testiranja, a ovom prilikom joj je dodana samo jedna komponenta koja ne menja suštinski blagotvorni uticaj te vakcine na zdravlje čoveka.Isto tako mi je drago što se apsolutno pozitivno o pomenutoj vakcini izjasnila doktorka Ana Gligić.

    • Rista says:

     Kakva je razlika između Gejtsa, Kulaka i Goljevića kada reklamiraju vakcinu? A to podmetnem ti nekog mafijaša pa si ti onda grešan je stari štos podmetačine i ne radi više. Ja nikad nisam ni čuo za nekog Fauci Antonia. Ali sam čuo za Antonija i Kleopatru. Pa ako može ta Kleopatra, onda u redu. Antonija ostavljam tebi. A i Ana Gligić nosi isto runo kao i Gejc. Eto, na primer ti voliš Mengeleta i Gebelsa i misliš saćeš ubediti soma da je vakcina Rusije bolja od vakcine Kine? Sve su to isti potezi državnih mafija ili milijardera koji uz pomoć Kulaka izvlače zadnje crkavice iz naroda. Nemam ništa protiv ako ćeš se svaki dan vakcinisati za doručak, ručak i večeru ali imam nešto kada i mene ubeđuješ da treba isto to da radim jer je to danas moderno.Skupio sam 10000 i idem da im platim da mi ne daju vakcinu. Njima je to važnije nego da im trošim "dragocene resurse".

   • PaniZoran says:

    Vučić je sve najavijo pre mesec i po dana! Srbi će prvi da dobiju vakcinu. To je dogovoreno sa Putinom. Eto, šta sad nevalja?

 2. Zorana says:

  St avredi kad je ucic dogovorio sa britancima i kinezima da nam uveze njihove vakcine. Pri tome britanci su objavili da ce kod njh praviti za svoje trziste i trziste jos par bogatih zemalja, a za nas ostale ce se "ta" njihova vakcina praviti u Indiji. Drugim recima, nama ostalima sledi pomor. Zahvalite ucicu.

  • persida says:

   Svima sledi pomor, samo polako.

 3. Slobodanka says:

  Puštanjem C-19 ubili su naše slobode. Značajno nas je više tako "ubijenih" nego što je umrlih sa koronom. Ranije sam čula: Rusi koji žive u severnom delu Kazahstana govorili su da će preći preko (granice) da bi se vakcinisali čim ova vakcina bude gotova. Da li će se "roditi" način da i mi predjemo preko slično kao oni? To "preko" za nas može da bude samo preko Drine jer Srpska je najavila da je zainteresovana za ovu vakcinu. Ako to bude Srpska će postati IZUZETNA u odnosu na Srbijicu i druge zemlje regiona.

  • Rista says:

   IZUZETNA zbog vakcine koja se napravila uz podršku medijske pandemije??? Pa neće. Na primer, ako Srbija zaista kupi gejcove vakcine, onda će napraviti i zakon da niko ne sme da primi drugu vrstu vakcine. Tako da ponešto urade i Obradović i Vukadinović sa Čankom i Čedom. Oni će izglasati zakon za po minuta. A usput, Zapad neće dozvoliti ulazak bilo kome bez zapadne vakcine. Najverovtanije. Nije teško pogoditi da li će zapljunuti rusku i kinesku vakcinu ili neće. Nije još na javnom dnevnom redu, ali se sigurno već priprema pljuvačina. Ko jedanput jedan. To su nemilosrdne igre milijardera sveta. A narodi sveta su ono ostalo.

   • Slobodanka says:

    U Srpskoj ruske vakcine, a u Srbijici gejtsove? Narod u Srbiji će još bolje da progleda, poješće vučića ko prasence, sve sa jabukom. Zatim šta će biti sa dosadašnjom slogom Dodik-Vučić? Bakir će slaviti još jednu pobedu. Osim toga američke vakcine kasne, zasad nema ih na tržištu. Kad se pojave snabdevaće najpre SAD i Severnu Ameriku, pa južnu Ameriku da je ne izgube jer veće države Južne Amerike već su jako zainteresovane za ruske vakcine. Dok ruske vakcine uveliko rade kako će naš mlata-zamlata da opravda svoje čekanje? Ovo postaje zabavno. Imamo veliko pozorište i kad su pozorišta zatvorena.

   • Slobodanka says:

    "IZUZETNA (Srpska) zbog vakcine koja je napravljena uz podršku medijske pandemije???" - Imamo ovo: Epidemija + medijska propaganda (laži koje su preuveličale tu epidemiju i povećale strahove kod stanovništva)+ ubijene lične slobode (obavezna distanca i razna druga ograničenja, policijski čas, zabrana putovanja u zemlji i van zemlje) + ekonomske posledice pandemije (firme smanjeno rade, otpuštaju radnike ili im daju manje plate, čitavi sektori strahovito trpe: naftna industrija, aviosaobraćaj, turizam, itd) + proba biološkog rata. Kod mrežnog ratovanja kroz internet se pušta laž koja kad se viša puta ponovi počinje realno da živi. Ovo je slično tome samo je još kompleksnije jer ima više elemenata (gore navedeno povezano plusevima). Ova operacija je opasnija jer virus korona realno postoji, odavno su poznata 4 tipa ovog virusa koji cirkulišu medju ljudima, a sada su napravili sadejstvo od realnog i laži pa je to još teže raspetljati. Zatim u pitanju je veća operacija. Kako je veća? Mrežno ratovanje odradili su naprimer protiv Srbije da bi joj oduzeli KIM (jednonacionalno trovanje, slučaj Račak, itd.) ali tad je cilj bila samo Srbija, a sad je cilj cela Planeta. Kako se boriti protiv toga kad nisu uspeli da odbrane ni Srbiju, jednu malu teritoriju Planete > Srbija je 111-ta u svetu po veličini teritorije). Nisu uspeli ni u medijskom ratu povodom Ukrajine i Krima. Medijskim ratovanjem koliko je opljačkana Venecuela, oštećena Sirija, koliku štetu trpi Iran, itd.? Šta sad da rade? Ne mogu da pobede one koji proizvode medijske laži, jedino mogu da poraze tu njihovu LAŽURU kad ona počne realno da živi sa svim svojim posledicama. Evo kako to rade: prvi su proizveli vakcinu i oteće im deo zarade. Ujedno prvi će izaći iz ekonomskih posledica pandemije. Zatim prvi će osloboditi svoje ljude da nisu na distanci da mogu do mile volje da se grle i ljube i da putuju slobodno bar po svojoj zemlji, a velika je. Iz ugla posmatranja da je ovo bila i proba biološkog rata pokazali su da su i za tu vrstu rata sposobni. Osim toga neće morati celokupno stanovništvo da se vakciniše, biće u upotrebi i lekovi što još više ubija lažuru. Nakon svega toga ta velika lažura koja je zaživela kroz medije i internet moraće da crkne.

  • persida says:

   Slobodanka, tebi je ispran mozak nacisto. Vakcinise se sto pre, pa nam posle pricaj kako se osecas.

   • Zorana says:

    Slobodanka je partijski fanatik. To je unistilo Srbe. Steta sto nemamo nacionalno svesne fanatike, nego te partijske manijake koji nas unistavaju kao ustase. Vidi se ovde u komentarima ko je Srbin, a ko naprednjak. Tacno se vidi podela.

   • Slobodanka says:

    A ti si se ukopala kao magarac nasred pružnog prelaza, tom prugom stići će voz za gejtsovim vakcinama i pregaziće te.

   • Slobodanka says:

    1. Ruski lek „avifavir“, (nije vakcina nego lek), njega su ruski naučnici razvili na osnovu japanskog leka za grip i već je dostupan u 15 zemalja. I Nemačka je napravila sebi zalihu tog leka. Srbija zasad niti se hvali niti pominje da je nabavila taj lek te ostaje utisak da naše vlasti računaju samo sa masovnim pelcovanjem svoje živine (svih nas). 2. U Rusiji kažu da vakcinisanje neće biti obavezno, ali čitajući izmedju redova ipak će zaposleni u njihovom zdravstvu, školstvu, pretpostavljam i u vojsci, biti vakcinisani. To su najizloženije i najrizičnije grupe. Ja ne spadam u takve grupe, osim toga dosad retko kad sam bila bolesna. 3. Povodom ruske vakcine Sputnjik V iz Kriznog štaba Tiodorović kaže da treba sačekati, i to najmanje 6 meseci. Koga oni čekaju 6 meseci? Da se uvere da je ruski lek efikasan ili čekaju da budu gotova gejtsova vakcina ili vakcina iz Kine, a dotle filozofski ignorišu rusku vakcinu. Ignorišu ruski S-300, ignorisali su dosad razne druge ruske ponude koje se odnose na privrednu saradnju, ignorišu rusku vakcinu ali i lekove, ignorišu mogućnost da nam ostave slobodu izbora da se ne vakcinišemo te da koristimo samo lekove nego nas tretiraju kao živinu i to ne dvorišnu nego onu u kavezima. Da li su "naši" u hladnom ratu protiv Rusije zajedno sa Amerikancima? Ostaje utisak da slušaju nekog svog gazdu u stilu: "Veži konja gde ti gazda kaže"! Sad nam je prilika da ih testiramo i provociramo KO SU ONI ZAPRAVO. Zato sada treba da pokažemo visoko interesovanje za ruske lekove i za ovu rusku vakcinu protiv C-19. Žalosno je što samo Gligićka reaguje, koja je veteran. A ovo mladje ponaša se ko muladija i zna samo da kmeči "Ja neću", "Ja neću". To je detinjasto ponašanje i zato mogu da vas tretiraju kao decu, tojest da Vas uopšte ne slušaju. Umete li kao odrasli ljudi da kažete: "Ja hoću to", "Zašto toga nema u našoj državi Srbiji?".

   • Slobodanka says:

    Vučić kmeči "Ja sam najpametniji", Persida kmeči "Ja sam najpametnija", Zorana takodje. Pa Vi ste zajedno sa učićem govna iz istog vagona. Ništa ne preduzimate! I zato stići ćete upravo tamo gde je naumio mlata-zamlata učić.

 4. Rista says:

  Ako se ne varam, pandemija je od početka projektovana da bi se primile vakcine. Sve ostalo je Sojčice devojčice...i tako se odigralo. Na zimu ponovo, pa na proleće ponovo i tako...sve dok ima vakcina. Evo, baba bi i vakcinu primila samo da bi sliku snimila. A šta ćeš- Neki to vole radi prirodne lepote. E sad, bolje njena slika nego moja. Da je moja ja bih se uplašio mene mi. I tužio bih reportera zbog životnog poniženja. Inače u prirodi sam jako lep. Čudo jedno.

 5. persida says:

  Ovoj babi samo vakcina fali, pa da poleti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *