АНА ГЛИГИЋ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Примила бих руску вакцину, њихови молекуларни биолози су изванредни

АНА ГЛИГИЋ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Примила бих руску вакцину, њихови молекуларни биолози су изванредни

13 августа 2020

Руска вакцина прошла је добре контроле и примила бих је, каже за Спутњик Ана Глигић, један од најпознатијих српских вирусолога и додаје да су руски молекуларни биолози изванредни.

Наша саговорница, која је, како нам је испричала, имала прилике и лично да се увери у стручност руских молекуларних биолога у Москви, али и у Америци, где су руски научници били носиоци посла, напомиње да је јако важно што је носач вакцине умртвљени аденовирус.Да је као носач био употребљен живи аденовирус, могло би да дође до компликација у организму. Када је чула да се ради о умртвљеном аденовирусу, Глигићева се, како каже, смирила.

„Знам да аденовирус до сада није дао никакву компликацију, никада није дао ништа алармантно. Он је један слаб вирус у циркулацији. Сумњам да има човека који није долазио у контакт са њим. На носач је уграђен онај део короне који ће давати имунитет. Аденовирус као носач помаже да унесете ону компоненту циркулишуће короне која ће стимулисати стварање антитела“, објашњава Глигићева.

Нема потребе за тестирањем великог броја људи на вакцину

Број добровољаца на којима је вакцина тестирана, којих је, према изјавама руских стручњака, било 38, изазвао је сумњу у безбедност вакцине. Међутим, Глигићева каже да никада није била поборник тестирања вакцина на великом узорку.

„Мора се узети репрезентативан узорак и онда закључити колики је проценат чега. Наши тестирају на хиљаде. Нема потребе. Са великим тестирањем имате и могућност велике грешке“, објашњава она.

Узорак је, према њеним речима, могао бити и већи, али додаје да не верује да је вакцина тестирана само на толиком броју људи, јер је уверена да је вакцина против вируса корона настала као наставак рада на вакцини против САРС-а, која је замрзнута када је епидемија тог вируса прошла, а на њу је већ тестиран одређени број особа.

За разлику од класичних вакцина, руска вакцина против вируса корона је на носачу, што значи да је генетски модификована вакцина.

Класична вакцина производи се тако што се за њу користи ослабљени сој вируса који је изазвао проблем. Таква вакцина назива се жива атенуирана вакцина.

„Оне су најефикасније, али носе ризик да вирус који је ослабљен у неком организму испољи своје лоше особине, па не буде вакцине, него изазове болест. Те вакцине захтевају ригорозне мере у лабораторији и велике експерименте на људима. У тој контроли имате и фазу да људе заразите вирусом, да видите да ли је створено право антитело, да неће изазвати болест“, каже Глигићева.

За такву врсту вакцина треба две до три године, док се вакцине попут ове против вируса корона лако праве.

„Она се лако прави. Једноставно уградите, видите да је уграђено, прво је бризгате животињама. Ако изазову имунитет, пређете на људе. Ако добро осмислите шему на папиру, њу направите зачас. Молекуларни биолози то практично рутински раде“, каже Глигићева.

Због тога је најава да ће између августа и краја године бити произведено 200 милиона вакцина реална. Русија, према речима Глигићеве, има јако добре погоне за производњу вакцина.

„Моје прве специјализације биле су у Москви. Тамо сам боравила 1976, тамо сам била неколико пута позивана у Институт ’Умаков‘. На конгресима, све до скора, слушала сам Русе. Они су изванредни“, каже она.

Руска вакцина против вируса корона прва је у свету која је регистрована, а развили су је заједничким снагама истраживачи из Националног истраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ и руско Министарство одбране.

Како је изјавио директор „Гамалеја“ Александар Гинцбург, честице вируса корона коришћене за производњу вакцине не могу да наштете организму, јер је као носач коришћен умртвљени аденовирус.

Ана Глигић је међународно признати српски вирусолог. Она је за време епидемије великих богиња (вариоле вере), која је 1972. погодила Југославију, била шеф лабораторије Института „Торлак“. Била је на челу тима који је изоловао вирус великих богиња, а бавила се и истраживањима још опаснијег марбург вируса, који је такође изоловала.

(Спутњик)

KOMENTARI18 коментара

 1. Kulak says:

  Doktor Sergej Boljević,Srbin rođen 1964.u Zagrebu,već godinama živi i radi u Rusiji. Sergeja Boljevića se smatra jednim od vodećih ruskih naučnika u oblasti virusologije,a on je odlučio da primi vakcinu.Znači,to je to.

  • Риста says:

   Па сад, знаш, да си стао на време ни по јада. Али просипаш непрекидно бисере ко из рукава. Ај кажи ко те накљуко са тим аспиринима? Ти знаш све о руском вакцина институту, јел тако? Знаш да је најбољи на свету? И где све нађеш баш водеће руске научнике о којима нико на свету није чуо осим вероватно студената и колега? Ово ти тек да мало прекочиш. Једног момента сам и ја насео и да ниси наставио бацаљем вешплава, тако би и остало. Реклама за вакцину је трајала 8 месеци и нема потребе више. Половина ће је примити мало радо, мало нерадо а остали огњем и мачем. Заиста нема више потребе да нас гађаш са огромним људима из Русије који су Срби и који су теби већ послали писмо да ће се вакцинисати. Иначе, заиста си био добар. БИО! И још нешто. Сергеј није српско име и ко зна чијег порекла је тај твој Сергеј. Значи, то уопште није то!

   • Kulak says:

    Ako je tebi bolji stari mafiozo Anthony Fauci,ti postupaj onako kako ti on kaže.Ja imam više poverenja u Sergeja Boljevića.Meni nije nebitno što je Sergej Boljević Srbin koji živi i radi u Rusiji.Zapravo,to mi je bitno.Još bitnije mi je to što je Sergej Boljević pojasnio da je reč o vakcini koja se testira 40 godina i koja je prošla sve naučno predviđene faze testiranja, a ovom prilikom joj je dodana samo jedna komponenta koja ne menja suštinski blagotvorni uticaj te vakcine na zdravlje čoveka.Isto tako mi je drago što se apsolutno pozitivno o pomenutoj vakcini izjasnila doktorka Ana Gligić.

    • Риста says:

     Каква је разлика између Гејтса, Кулака и Гољевића када рекламирају вакцину? А то подметнем ти неког мафијаша па си ти онда грешан је стари штос подметачине и не ради више. Ја никад нисам ни чуо за неког Фауци Антониа. Али сам чуо за Антонија и Клеопатру. Па ако може та Клеопатра, онда у реду. Антонија остављам теби. А и Ана Глигић носи исто руно као и Гејц. Ето, на пример ти волиш Менгелета и Гебелса и мислиш саћеш убедити сома да је вакцина Русије боља од вакцине Кине? Све су то исти потези државних мафија или милијардера који уз помоћ Кулака извлаче задње цркавице из народа. Немам ништа против ако ћеш се сваки дан вакцинисати за доручак, ручак и вечеру али имам нешто када и мене убеђујеш да треба исто то да радим јер је то данас модерно.Скупио сам 10000 и идем да им платим да ми не дају вакцину. Њима је то важније него да им трошим "драгоцене ресурсе".

   • PaniZoran says:

    Vučić je sve najavijo pre mesec i po dana! Srbi će prvi da dobiju vakcinu. To je dogovoreno sa Putinom. Eto, šta sad nevalja?

 2. Zorana says:

  St avredi kad je ucic dogovorio sa britancima i kinezima da nam uveze njihove vakcine. Pri tome britanci su objavili da ce kod njh praviti za svoje trziste i trziste jos par bogatih zemalja, a za nas ostale ce se "ta" njihova vakcina praviti u Indiji. Drugim recima, nama ostalima sledi pomor. Zahvalite ucicu.

  • persida says:

   Svima sledi pomor, samo polako.

 3. Slobodanka says:

  Puštanjem C-19 ubili su naše slobode. Značajno nas je više tako "ubijenih" nego što je umrlih sa koronom. Ranije sam čula: Rusi koji žive u severnom delu Kazahstana govorili su da će preći preko (granice) da bi se vakcinisali čim ova vakcina bude gotova. Da li će se "roditi" način da i mi predjemo preko slično kao oni? To "preko" za nas može da bude samo preko Drine jer Srpska je najavila da je zainteresovana za ovu vakcinu. Ako to bude Srpska će postati IZUZETNA u odnosu na Srbijicu i druge zemlje regiona.

  • Риста says:

   ИЗУЗЕТНА због вакцине која се направила уз подршку медијске пандемије??? Па неће. На пример, ако Србија заиста купи гејцове вакцине, онда ће направити и закон да нико не сме да прими другу врсту вакцине. Тако да понешто ураде и Обрадовић и Вукадиновић са Чанком и Чедом. Они ће изгласати закон за по минута. А успут, Запад неће дозволити улазак било коме без западне вакцине. Најверовтаније. Није тешко погодити да ли ће запљунути руску и кинеску вакцину или неће. Није још на јавном дневном реду, али се сигурно већ припрема пљувачина. Ко једанпут један. То су немилосрдне игре милијардера света. А народи света су оно остало.

   • Slobodanka says:

    U Srpskoj ruske vakcine, a u Srbijici gejtsove? Narod u Srbiji će još bolje da progleda, poješće vučića ko prasence, sve sa jabukom. Zatim šta će biti sa dosadašnjom slogom Dodik-Vučić? Bakir će slaviti još jednu pobedu. Osim toga američke vakcine kasne, zasad nema ih na tržištu. Kad se pojave snabdevaće najpre SAD i Severnu Ameriku, pa južnu Ameriku da je ne izgube jer veće države Južne Amerike već su jako zainteresovane za ruske vakcine. Dok ruske vakcine uveliko rade kako će naš mlata-zamlata da opravda svoje čekanje? Ovo postaje zabavno. Imamo veliko pozorište i kad su pozorišta zatvorena.

   • Slobodanka says:

    "IZUZETNA (Srpska) zbog vakcine koja je napravljena uz podršku medijske pandemije???" - Imamo ovo: Epidemija + medijska propaganda (laži koje su preuveličale tu epidemiju i povećale strahove kod stanovništva)+ ubijene lične slobode (obavezna distanca i razna druga ograničenja, policijski čas, zabrana putovanja u zemlji i van zemlje) + ekonomske posledice pandemije (firme smanjeno rade, otpuštaju radnike ili im daju manje plate, čitavi sektori strahovito trpe: naftna industrija, aviosaobraćaj, turizam, itd) + proba biološkog rata. Kod mrežnog ratovanja kroz internet se pušta laž koja kad se viša puta ponovi počinje realno da živi. Ovo je slično tome samo je još kompleksnije jer ima više elemenata (gore navedeno povezano plusevima). Ova operacija je opasnija jer virus korona realno postoji, odavno su poznata 4 tipa ovog virusa koji cirkulišu medju ljudima, a sada su napravili sadejstvo od realnog i laži pa je to još teže raspetljati. Zatim u pitanju je veća operacija. Kako je veća? Mrežno ratovanje odradili su naprimer protiv Srbije da bi joj oduzeli KIM (jednonacionalno trovanje, slučaj Račak, itd.) ali tad je cilj bila samo Srbija, a sad je cilj cela Planeta. Kako se boriti protiv toga kad nisu uspeli da odbrane ni Srbiju, jednu malu teritoriju Planete > Srbija je 111-ta u svetu po veličini teritorije). Nisu uspeli ni u medijskom ratu povodom Ukrajine i Krima. Medijskim ratovanjem koliko je opljačkana Venecuela, oštećena Sirija, koliku štetu trpi Iran, itd.? Šta sad da rade? Ne mogu da pobede one koji proizvode medijske laži, jedino mogu da poraze tu njihovu LAŽURU kad ona počne realno da živi sa svim svojim posledicama. Evo kako to rade: prvi su proizveli vakcinu i oteće im deo zarade. Ujedno prvi će izaći iz ekonomskih posledica pandemije. Zatim prvi će osloboditi svoje ljude da nisu na distanci da mogu do mile volje da se grle i ljube i da putuju slobodno bar po svojoj zemlji, a velika je. Iz ugla posmatranja da je ovo bila i proba biološkog rata pokazali su da su i za tu vrstu rata sposobni. Osim toga neće morati celokupno stanovništvo da se vakciniše, biće u upotrebi i lekovi što još više ubija lažuru. Nakon svega toga ta velika lažura koja je zaživela kroz medije i internet moraće da crkne.

  • persida says:

   Slobodanka, tebi je ispran mozak nacisto. Vakcinise se sto pre, pa nam posle pricaj kako se osecas.

   • Zorana says:

    Slobodanka je partijski fanatik. To je unistilo Srbe. Steta sto nemamo nacionalno svesne fanatike, nego te partijske manijake koji nas unistavaju kao ustase. Vidi se ovde u komentarima ko je Srbin, a ko naprednjak. Tacno se vidi podela.

   • Slobodanka says:

    A ti si se ukopala kao magarac nasred pružnog prelaza, tom prugom stići će voz za gejtsovim vakcinama i pregaziće te.

   • Slobodanka says:

    1. Ruski lek „avifavir“, (nije vakcina nego lek), njega su ruski naučnici razvili na osnovu japanskog leka za grip i već je dostupan u 15 zemalja. I Nemačka je napravila sebi zalihu tog leka. Srbija zasad niti se hvali niti pominje da je nabavila taj lek te ostaje utisak da naše vlasti računaju samo sa masovnim pelcovanjem svoje živine (svih nas). 2. U Rusiji kažu da vakcinisanje neće biti obavezno, ali čitajući izmedju redova ipak će zaposleni u njihovom zdravstvu, školstvu, pretpostavljam i u vojsci, biti vakcinisani. To su najizloženije i najrizičnije grupe. Ja ne spadam u takve grupe, osim toga dosad retko kad sam bila bolesna. 3. Povodom ruske vakcine Sputnjik V iz Kriznog štaba Tiodorović kaže da treba sačekati, i to najmanje 6 meseci. Koga oni čekaju 6 meseci? Da se uvere da je ruski lek efikasan ili čekaju da budu gotova gejtsova vakcina ili vakcina iz Kine, a dotle filozofski ignorišu rusku vakcinu. Ignorišu ruski S-300, ignorisali su dosad razne druge ruske ponude koje se odnose na privrednu saradnju, ignorišu rusku vakcinu ali i lekove, ignorišu mogućnost da nam ostave slobodu izbora da se ne vakcinišemo te da koristimo samo lekove nego nas tretiraju kao živinu i to ne dvorišnu nego onu u kavezima. Da li su "naši" u hladnom ratu protiv Rusije zajedno sa Amerikancima? Ostaje utisak da slušaju nekog svog gazdu u stilu: "Veži konja gde ti gazda kaže"! Sad nam je prilika da ih testiramo i provociramo KO SU ONI ZAPRAVO. Zato sada treba da pokažemo visoko interesovanje za ruske lekove i za ovu rusku vakcinu protiv C-19. Žalosno je što samo Gligićka reaguje, koja je veteran. A ovo mladje ponaša se ko muladija i zna samo da kmeči "Ja neću", "Ja neću". To je detinjasto ponašanje i zato mogu da vas tretiraju kao decu, tojest da Vas uopšte ne slušaju. Umete li kao odrasli ljudi da kažete: "Ja hoću to", "Zašto toga nema u našoj državi Srbiji?".

   • Slobodanka says:

    Vučić kmeči "Ja sam najpametniji", Persida kmeči "Ja sam najpametnija", Zorana takodje. Pa Vi ste zajedno sa učićem govna iz istog vagona. Ništa ne preduzimate! I zato stići ćete upravo tamo gde je naumio mlata-zamlata učić.

 4. Риста says:

  Ако се не варам, пандемија је од почетка пројектована да би се примиле вакцине. Све остало је Сојчице девојчице...и тако се одиграло. На зиму поново, па на пролеће поново и тако...све док има вакцина. Ево, баба би и вакцину примила само да би слику снимила. А шта ћеш- Неки то воле ради природне лепоте. Е сад, боље њена слика него моја. Да је моја ја бих се уплашио мене ми. И тужио бих репортера због животног понижења. Иначе у природи сам јако леп. Чудо једно.

 5. persida says:

  Ovoj babi samo vakcina fali, pa da poleti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u