АНАЛИТИЧАР ЦИА: Све је као пред Први светски рат, чека се окидач

АНАЛИТИЧАР ЦИА: Све је као пред Први светски рат, чека се окидач

24 септембра 2019

Америчко-руски односи дошли су до опасне границе, када постаје све теже спречити потенцијалне конфликте, тако да је за две земље неопходно да успоставе канале за комуникацију, сматра потпредседник вашингтонског Центра за национални интерес и бивши главни аналитичар ЦИА за Русију Џорџ Биби.

Иако је извештај специјалног тужиоца Роберта Милера о „руском случају“ отклонио сумње у „заверу Доналда Трампа са Москвом“, у САД, каже Биби, и даље верују да Русија покушава да „поткопа америчку демократију“ и генерално да на сваки начин нанесе штету Америци.„То је веома опасно и тачка. Идеја да су се САД суочиле са ризиком, који угрожава само њихово постојање, знатно отежава управљање кризом. Постаје све теже да се успоставе канали за комуникацију, који су потребни за управљање кризом и спречавање сукоба“, упозорава Биби.

Како је истакао, то с обзиром на стање ривалитета у ком се налазимо не дозвољава америчким стручњацима и политичарима да се залажу за мере које би омогућиле да управљају односима и отклањају опасности.

„Резултат је да не чинимо оно што је неопходно како бисмо спречили да се то такмичење отме контроли“, додао је стручњак.

До чега може довести ескалација сукоба?

Биби, који је радио и као саветник потпредседника САД Ричарда Чејнија за Русију, Евроазију и обавештајна питања, објавио је овог месеца књигу „Руска замка: како наш рат из сенке са Русијом може да резултира нуклеарном катастрофом“.

Он у књизи образлаже тезу да међусобни стереотипи и неспоразуми могу довести до ескалације тензија између земаља, што опет може изазвати неконтролисани отворени сукоб.

„Морамо разговарати једни са другим и мора постојати комуникација. Чак је и за време Хладног рата било више комуникације између Вашингтона и Москве него данас. У САД штавише постоје закони који не дозвољавају одређену врсту комуникације, на пример, између наших војски. И политичари имају много сумњи када је реч о комуникацији са руским званичницима. Они су забринути да тиме ризикују да их оптуже за издају или да оправдавају Русију. То нам не да да успоставимо комуникацију која је неопходна за управљање нашим односима“, сматра Биби.

Нове технологије захтевају нова правила игре

Према мишљењу овог експерта, потребно је успоставити нова правила игре, јер су и за време Хладног рата таква правила постојала.

„Правила нису била смишљена како бисмо постали пријатељи. Њихов циљ је био да осигурају да од ривала не постанемо непријатељи, који се боре у правом рату. Већина тих правила је данас нестала, а она што су остала нису замишљена тако да одговарају новим условима и новим технологијама наоружања са којима се суочавамо“, објашњава стручњак.

Он напомиње да нове технологије захтевају другачији приступ од постојећег система стратешке стабилности. На пример, појавиле су се тактичке ракете, које могу имати стратешку примену и оне су важне скоро као што је својевремено било важно нуклеарно наоружање.

„Имамо нова хиперзвучна средства, која је веома тешко открити и пресрести и која скраћују време за доношење одлука након упозорења. Вештачка интелигенција и противсателитски системи повећавају претње. А рекао бих да у нашем сајбер свету имамо кључне технологије чија је логика другачија у односу на логику старе атмосфере обуздавања. Морамо пронаћи начин за успостављање стратешке стабилности у новој ситуацији“, сматра Биби.

Како је констатовао, још није јасно како то да се уради, јер две земље не разговарају о томе.

„Сматрам да све те области захтевају нова правила игре. Нешто од тога би требало урадити на билатералној основи између Москве и Вашингтона, а нешто на мултилатералној основи уз учешће великог броја преговарача и играча“, сматра Биби.Слично као уочи Првог светског рата

Према његовим речима, постепено успостављање дијалога по принципу „одоздо навише“ није успело у прошлости, а у одређеном тренутку је ипак неопходна комуникација на нивоу руководства земље.

Биби је признао да тренутна политичка логика, која налаже америчком руководству да се суздржава од преговора са Русијом, противречи дијалогу који је неопходан како би се смањио ризик од сукоба.

У својој књизи стручњак описује, према његовом мишљењу, сличну ситуацију уочи Првог светског рата. Како Биби пише, тада су катастрофу узроковали међусобно потцењивање потенцијалних противника, неспојиве геополитичке амбиције и нове технологије које подстичу први удар и стварају илузију супериорности над противником.

„Данас широм света постоје бројни потенцијални окидачи који би могли да изазову сличну кризу. А ми немамо канале за комуникацију, правила игре ни ограничавајуће мере, који су неопходни да бисмо се с тим носили. Мора се признати да је таква ситуација опасна. Ако то учинимо, онда мислим да бисмо могли да се изборимо, али се мора признати да опасност постоји“, закључио је Биби.

(Спутњик)

KOMENTARI23 коментара

 1. persida says:

  Kina ce dobiti rat sa Amerima, Rusi ce se pojesti iznutra, kao Srbi. Ostaju dve velike sile: Kina i Izrael. Kina ce unistiti Izrael. To je kraj.

  • Miraš says:

   "Kina ce dobiti rat sa Amerima, Rusi ce se pojesti iznutra..." Suviše si uprostila posmatranje. Ekonomski rat izmedju SAD i Kine koliko štete će da nanese svakoj od tih država pojedinačno? Medjusobni ekonomski rat neće te dve države ojačati, slabiće ne samo SAD nego i Kina. Ili drugačije rečeno koje će biti posledice trgovinskog i ekonomskog rata SAD-Kina? To sigurno neće biti napredak ni za SAD, ali ni za Kinu. Zatim koliko dugo će da traje medjusobna iscrpljujuća borba izmedju ta dva velika rivala? Posle toga kako će izgledati podaci o 10 ili 20 ekonomski najjačih država sveta??? Ispašće da države koje nisu bile zahvaćene njihovih medjusobnim sukobom, stajaće značajno bolje. Rusija je već počela sebe da štiti naprimer time što smanjuje investicije u američke državne obveznice. Ne znamo detalje najvažnijih aranžmana Rusije sa Kinom. Moguće je da na sve strane Rusija nastoji da sebe što bolje ekonomski zaštiti, kad su u pitanju njeni poslovi sa EU, zatim bivša bratska Ukrajina, Turska, Kina, bilo koja država.

  • Miraš says:

   Zatim ovo: nakon pretpostavljenog slabljenja SAD kažeš "Ostaju dve velike sile: Kina i Izrael. Kina ce unistiti Izrael." Izrael automatski i istovremeno slabi sa slabljenjem SAD-a, iz toga jasno je da Izrael nikada ne može da postane "velika sila" kao što si napisala. Medjutim Izrael oduvek ima tu veštinu da se prilagodjava najjačima i da veoma dobro saradjuje sa njima. Osetiće oni ponovo gde i kad treba da se prešaltaju. Zato uopšte ne bi bilo iznenadjenje da odjednom Izrael ima veoma dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom.

   • persida says:

    Izrael je pokrao od oruzja sve sto Amerika ima, a sada ima i Rusiju kao svog potcinjenog. Ginuce Rusi za Izrael, pa pogledaj fotografije izraelske vojske, sve visoki plavokosi momci, visoki, emiti sigurno nisu, RUSI BRE.

    • persida says:

     … izostavljeno S, … Semiti sigurno nisu...

     • Mile says:

      Opet lupaš gore nego Maksim. Ni Rusi ni Amerikanci ne spadaju u najviše narode sveta.

  • Miraš says:

   Priznajem da zadivljujuće je u koliko malo reči sročiš velike gluposti.

 2. A akoM says:

  A tko je kriv za prekid komunikacije?!?Neka je taj i obnovi!Na kraju ostaje Kina i to je kraj?!?Ne,nego na kraju dolazi Nova Velika Reformirana Kršćanska Crkva!A kad ona propadne,to će biti kraj,propuštena posljednja šansa!Tak se to meni čini!

 3. milorad2 says:

  Kako je izrael velika sila nije mi jasno...to su pretrivanja o jevrejskoj zaveri, normalno je da se jevreji drže zajedno, alo bre, šta onda da kažemo? Da postoji srpska zavera.Ako postoji zavera, to je ustaška naaci zavera celog tog bivšeg nacističkog tvrdokornog bloka država na čelu sa nemcima i ovoga puta.Zar ti persida misliš i zaista veruješ da SS ne postoji više?Jevreji su itekako svesni toga a vreme je da i ostali počnu da razmišljaju o tome ŠTA i KO je ostao iza 3 rajha.Oni nisu NESTALI i još uvek su prisutni u medjunarodnim odnosima a u zadnje vreme su izuzetno JAKI na američkoj političkoj sceni, to je sa bušovima i klintonovima postalo vidljivo.Poslednji ZAISTA američki predsednik je bio džimi karter.Rat amerike i rusije se gura iz unutrašnjeg mehanizma te pronacističke grupe koju su imenovali kao "deep state" i MNOGI unutar političkog i bezbednosnog mehanizma USA koji NISU članovi te grupe su konačno prepoznali opasnost i KO im u stvari upravlja administracijom i armijoom.Ista stvar kao u turskoj, zar ti misliš persida da je edrogan iz čista mira otpustio preko 100.000 činovnika i pripadnika armije?Naravno priča je da rade sa nekim gulenom ali ko stoji iza gulena i ko ga je stvorio, o tome treba razimšljati.Što se tiče sv.rata ako izbije to će biti brz i krvav rat sa mnogo žrtava i par nuklearnih bombi sigurno, ako se ne zaustavi biće i konačan rat bar što se ove civilizacije tiče.Ako se zaustavi ČETVRTI će nas sigurno pobiti sve.Sumnjam da je čovečanstvo uopšte u stanju da izbegne takvu budućnost i sasvim je moguće da brojimo poslednje godine mira možda čak i dane, jer ako dodje do sukoba biće iznenadan i potpuno nebjašnjivi i bezrazložan za većinu stanovništva.Ključevi su u bravi i svakog časa može doći do haosa,situacija je sada GORA nego za vreme hladnog rata a po nekim patrametrima je non-stop stanje uzbune kao na vrhuncu tzv. kubanske krize.Mogu da pljušte bobme bukvalno svako časa jer sve je pod kontrolom AI sistema i ako oni pogreše ili se pokvare odosmo svi u P.M.Najgoe od svega to izglčeda nikog i ne zanima i zato oni koji žele da izazovu rat i dalje imaju PREDNOST i predstavljaju REALNU OPASNOST koja može da nam dodje glave svakog momenta.

  • rajko says:

   Persida i onaj ko nosi taj pseudonim iz petnih žila se trude da skrenu fokus sa nacista i sva zla pripišu prvo Hazarima, pa kad smo mu pokazali koliko mu je ta teorija besmislena i smešna, prešao je na Jevreje. Sad nema dana a da ona, tj. on ne pomene Jevreje u negativnom kontekstu. Narod bi to rekao: povika na vuka, a lisica meso jede. Slažem se sa tobom da se zahuktava ratna mašinerija koja vrlo lako može eskalirati u svetsku katastrofu. Situacija je utoliko opasnija što je taj rat sve potrebniji vladarima iz senke. Oni ne mogu da vladaju milijardama inteligentnih ljudi u miru. Moraju da im prirede traumu velikih razmera koju će oni kontrolisati, da im ubijaju porodice, da ih sakate, da ih raseljavaju i iskorenjuju... Samo tako mogu držati mase u pokornosti. To je njihova jedina šansa. Mi moramo da znamo da je opet naša jedina šansa za opstanak da njih sprečimo u nameri da izazovu tu kataklizmu. Kako ćemo to izvesti, ne znam, ali ni ovo piskaranje nije sasvim beskorisno.

   • persida says:

    Nista nisi shvatio u mojim komentarima, ali to je u redu. Nemoj samo da mi podmeces.

    • rajko says:

     Moguće je da nisam baš sve dobro pokopčao. Nije mi bila namera da ti podmetnem bilo šta. Nije moj stil, a nemam ni razloga.

  • Slobodanka says:

   "Velika" sila Izrael bi odavno propao da nema dugogodišnju i debelu političku, finansijsku i vojnu podršku Sjedinjenih Država. Iz ugla našeg posmatranja tkzv. država Kosovo ima sličnu podršku SAD-a kao Izrael samo što nastaje kasnije, onda ispada da su Izrael i tkzv. Kosovo braća po ocu. Ali država Izrael nije priznala nezavisnost Kosova, pa bi sada bilo praktičnije da ćutimo. Inače trenutno naš uticaj na svetska dogadjanja je ama baš nikakav, jedino suvišnim laprdanjem možemo sami sebi da napravimo štetu.

   • persida says:

    Netacno, glavna podrska Izraela nije Amerika, vec Putinova Rusija. Tu se desila velika promena koju Srbi ne kapiraju.

 4. теоретичар says:

  Не знам одакле вам све оно што сте написали горе, Госпођице Персида, међутим заиста постоји теорија да ће до рата између Кине и Америке доћи и да ће Америка изгубити тај рат на војном плану. Неће то бити глобални рат и неће бити прекида токова економске размене између Америке и Кине. Америка и даље извози технологију у Кину а онда политичари као тврде да Кина краде технологију. Америка, нисам сигуран за ово али је важило до пре Трампа, и даље помаже кинески технолошки развој са 150 милиона долара годишње. То су размене капитала између две државе и политичари на то утичу само по команди. Такође, капитал се сели у Кину и теорија даље тврди да ће Ротшилди да се макну у Кину. Банке Запада ионако масовно улазе и кинески банкарски систем који је пројектован тако да их прима врло једноставно. Надаље, осим неке врсте војног пораза Америке, неће се ништа променити. Америка ће и даље остати најјаче потрошачко тржиште а Кина производно. То је једна од теорија која се приписује носиоцима капитала на планети. У овој теорији Русија је само извор сировина коју као такву неће дирати јер им треба да им "продаје" сировине јефтино као што је и почела. Пошто Амери нису баш за то да руске сировине користе само западна Европа(Немачка) и Кина, као што је то данас случај, доћиће до рата са Кином, односно Америка ће добити по носу због мешања у распоред који је већ почео лепо да функционише. Носиоци капитала хоће да сачувају извлачење сировина из Русије што је могуће јефтиније и то без рата са Русијом, да сачувају Кину као јефтиног произвођача и Америку као тржиште. Надаље, Кини је омогућен једноставан приступ изворима сировина у многим мањим државама света, а Америка је неке своје изворе сировина уступила Русима, јер су они бољи стручњаци да јефтино експлоатишу те сировине. (Наводно је Хилари учествовала у некој предаји огромног система литијумских рудника, или већ шта ли су, Русији). Теорија, која је тренутно као отсликана на свим територијама наше планете. Русија заиста продаје своје сировине јефтино, Кина заиста производи јефтино, Америка заиста троши. Јефтино. Уништење Израела није у плану.

 5. теоретичар says:

  Изнео сам у претходном коментару и теорије и праксу која је тренутно врло активна на нашој планети. Сила капитала регулише односе на планети а главни део те силе су Америка, Русија, Кина и Немачка. Никаквог рата армагедон размера неће бити. Управо живимо у добу када капитал синхронизује улоге које су већ распоређене и Кини и Америци и Русији и Немачкој. Не узбуђујте се превише. Ако нисте приметили, имамо силне маневре "супротстављених на папиру" великих сила по свету већ скоро две деценије а да се нигде нису ни очешале а не заратиле. Сирија је типичан пример. А то што генерали сеју теорије у неком случајном или намерном сукобу је зато да задрже своје генералске привилегије. То им се дозвољава јер подразумева повећану производњу оружја која је најпрофитабилнији део светске производње, а сталним претњама армагедона то оружје купују и најбогатије и најсиромашније земље. Видели смо, а ако нисмо, време је, да оружје свуда на свету производе капиталне компаније које га продају чак и својој држави. Тако вас увек некако изненади да ће "руска војска купити (своје) наоружање и расподелити својој војсци кроз годину или пет) Ај сад, не тврдим да нека будала неће претиснути дугме, само не верујем у такву могућност јер данас имамо 5 дугмића а сви су супротног смера. То значи да су дугмићи само за самоубице. А они горе ни један нису самоубица. Дугмиће носе Модри, Путин, Трамп, Макрон а Тереза и Борис држе пето дугме у Кохинору британске краљице и немају намеру да га употребе.(Кохинор је Британија украла од Индије и неће да га врати и поред молби Индије, а Индија пише молбе Британији сваких 5 година) Употребили га или не, Британија ће свеједно нестати са планете јер су минијатурни.(То је моја лична теорија)

 6. теоретичар says:

  Ако до блесавог армагедон рата икад дође, сигуран сам да ће Ватерло бити освећен, иако ће то бити најзадња ствар коју ће Французи урадити. У случају таквог рата, преживеће само душевно најчистији, најздравији и најлепши народ на Свету да би обновио људску врсту. А то су Срби. Па неће валда Швеђани или Данци. Нажалост, провуће се ту и неки Албанац и Хрват. Тек да буде интересантно и касније а не само данас.

 7. Republika Srpska says:

  bi-bi-bi-bi-biii :-)))

 8. A akoM says:

  Neće biti Velikog Svjetskog Rata?!?Ljudi na Zemlji je jednostavno previše,naročito po mišljenju"gospodara"svijeta,a Veliki Svjetski Rat je jedna od"mašina"koja dobro rješava taj problem!Iz takvog Rata i ostalih nevolja,ovaj put neće izaći nijedna nacija,nego to može biti samo Jedna Zajednička Ideologija-Nauka-Religija,kao Nova mašina,Spasiteljska,Evolutivna!A Svjetlo se najbolje vidi u mraku!

  • persida says:

   Upravo tako, jedna ideologija sa Antihristom koji ce biti ustolicen u Jerusalimu. Sacekajte malo, ne zurite, kad vidite rezultat, nece vam se svideti.

 9. теоретичар says:

  Велики рат није никаква машина и никада није прављен сциљом да уништи становнике планете а биће још мања таква машина са повећањем броја становника. Пазите, то је остало само као фраза из тих ратова а никада није имало неки тако велик ефекат као што је речено. Јесте само делимично, али победницима је одговарало да те последице дижу у небо и та фаза је прошла. Као решење за такве ствари, рат је само успут. У оба рата је страдало...колико људи? Катастрофално много? Да ли је страдало 20% светске популације? Не сећам се, али мислим да није. Ако посматрате армагедон ситуацију, ни 50% становника планете нису армагедон. Разумете? Можда јесте било неких катастрофалних губитака обзиром на број становника тада, али ипак ниједан рат није уништавао нације, чак ни Немачка нација није уништена, него се опоравила за 10 година. СССР са 10 до 15% изгубљеног становништва, није био ни близу армагедона. То је катастрофа али није армагедон. Ако до таквог рата на који ви мислите дође, онда ми није јасно како ће тај рат бити селективан и оставити у животу само милијарду одабраних, што је невероватно популарно код свих коментатора? Милијарда ће преживети и овако и онако, а вероватно и 4 милијарде, али то су само претпоставке које ипак плаше "господаре". Нема изгледа да у скоријој будућности направе тако моћно а тако селективно оружје које ће бити успешно бар 70% тако да они могу да кажу да су успели. А неће га бити јер само одбрамбено оружје Русије је већ испред и тих евентуалних будућих савршених наоружања. Неко ту рече скоро да се ни један рат није никада завршио ни близу по плану, него баш супротно. Друго, како ће се људи стварно толико размножити, и не видим како ће то урадити јер се све брзоразмножавајуће нације још брже осавремењују и може се очекивати стагнација у светској популацији која може да иде тако снажно да би постала забрињавајућа кроз неких тамо неколико деценија или не дуже од 100 година. И тај податак да се свет размножава ко стока је већ прилично отрцан, намерно тако сиров и без даље анализе само да дрма народима света јер тако одговара ...шта ја знам коме. Заболи ме. Е, сад, нека буде да ће се народи толико размножити да ће их једног момента бити 50 милијарди или већ колико је потребно за катастрофу, и нормално, само их пустиш да поцркају ко најезда скакаваца. Ма где они кренули, чекаће их моћне војске и биће спаљивања на даљину. Чак и унутар држава са које буду пренасељене, прво ће доћи најезда на мање насељене делове исте државе а то ће онда повући последице и вероватно погибију дел становништва. Побиће га љегов народ. А ако дође до напуштања држава, још горе. До такве ситуације на планети Земљи неће никада доћи. Популација планете ће да расте до неких 15 милијади и онда ће да убаци у рикверц. Мислим да до тога може да дође чак и на 10 милијарди становника. Опција армагедон рата тренутно није нигде активна нити пожељна, пре свега што такав рат НИЈЕ селективан. Да је могуће направити селективне бомбе и селективне последице, тај рат би већ био завршен. Овако, ако бомбе и буду сконцентрисане, неће последице. Опет да се оградим, ко зна шта једна будала може да проузрокује, али не верујем да једна будала те врсте може доћи на власт у држави која поседује армагедон могућности. И на крају, "господари планете Земље" уопште не постоје. То ја смао фантазија која се гура масма како би прихватили тамо не знам кога ко мисли да може загосподарити светом. Тога за сада, ни под разно не може да буде. Имамо Америку, али она нити је нити ће бити господар Света, али јесте моћна да већини држава загорча живот, али не и да потпуно влада. Надаље, за све овде и све који нас прате, спустите лопту и измакните се мало од теорија завера и гледаајте реалније на ствари.

 10. A akoM says:

  Teorija zavjere?Nema gospodara svijeta?Nijedan rat nije selektivan niti to može biti?!?Svaki rat je selektivan!Oni ni njihovi sinovi ni najmiliji,nejdu u ratove niti stradaju!Pače i u ratovima sigurno spavaju,dobro jedu i piju,igraju i tenis ako žele!Masovnost žrtava rata?Bliskoistočne preživjele žrtve rata imaju kamo migrirati,a u ev.Velikom Svjetskom ratu preživjeli neće imati kamo migrirati,a sva će infrastruktura,sistem itd.,biti razoreni!Antikrist?!?Idealna prilika da se on pojavi i uvede red!Ciljana,napravljena prilika!Ali avaj,pokušat će,uspjeti neće,problem će biti prevelik i za tu ekipu,shvatiti će da oni zapravo nisu krčmar,svi će to shvatiti!Da svijetu treba Svjetlo jer je tama prevelika!I u toj prevelik koj tami i očaju,pogledat će lijevo i desno,gore i dolje,i vidjet će Svjetlo,prepoznat će Svjetlo,slijediti će Svjetlo!Ako ni zbog čega,a ono zbog sebe i svog spasa! Konačno!

 11. теоретичар says:

  "Опција армагедон рата тренутно није нигде активна нити пожељна, пре свега што такав рат НИЈЕ селективан." Где сте нашли да сам написао да ни један рат није био селективан? Али сада да вам напишем. Ни један рат није био селективан, него су се сукобљавали непријатељски народи. Не желим да разглабам зашто су то "увек" словени, јер уопште није тачно да су само словени "селектирани". Написао сам да ни један рат није био армагедон рат и објаснио значење армагедона и катастрофалних жртава. Где су господари планете? У кући Ротшилда и Рокфелера? НЕМА господара света и написао сам лепо шта је то што ви зовете господари света а то је онај "ко мисли да може загосподарити светом"! Имати намеру, мислити, тежити и цвеће брати. Таквих има али има далеко више оних који нису под њиховом командом. Они можда јесу нека муда у сабирању капитала на једном месту, али то није довољно да господаре НИ У ЈЕДНОЈ јединој држави. Лепо сам написао да данас постоји Америка као највећа сила, али није господар света. Када ме оповргавате, гледајте да то буде ипак са неким смислом. Господари света НЕ постоје. Западни народи желе да завладају светом и нападају све редом, али ни они нису господари света а нису ни људи који их воде тим путем. Такве још мајка није родила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u