АНАЛИТИЧАР ЦИА: Све је као пред Први светски рат, чека се окидач

ANALITIČAR CIA: Sve je kao pred Prvi svetski rat, čeka se okidač

24 septembra 2019

Američko-ruski odnosi došli su do opasne granice, kada postaje sve teže sprečiti potencijalne konflikte, tako da je za dve zemlje neophodno da uspostave kanale za komunikaciju, smatra potpredsednik vašingtonskog Centra za nacionalni interes i bivši glavni analitičar CIA za Rusiju Džordž Bibi.

Iako je izveštaj specijalnog tužioca Roberta Milera o „ruskom slučaju“ otklonio sumnje u „zaveru Donalda Trampa sa Moskvom“, u SAD, kaže Bibi, i dalje veruju da Rusija pokušava da „potkopa američku demokratiju“ i generalno da na svaki način nanese štetu Americi.„To je veoma opasno i tačka. Ideja da su se SAD suočile sa rizikom, koji ugrožava samo njihovo postojanje, znatno otežava upravljanje krizom. Postaje sve teže da se uspostave kanali za komunikaciju, koji su potrebni za upravljanje krizom i sprečavanje sukoba“, upozorava Bibi.

Kako je istakao, to s obzirom na stanje rivaliteta u kom se nalazimo ne dozvoljava američkim stručnjacima i političarima da se zalažu za mere koje bi omogućile da upravljaju odnosima i otklanjaju opasnosti.

„Rezultat je da ne činimo ono što je neophodno kako bismo sprečili da se to takmičenje otme kontroli“, dodao je stručnjak.

Do čega može dovesti eskalacija sukoba?

Bibi, koji je radio i kao savetnik potpredsednika SAD Ričarda Čejnija za Rusiju, Evroaziju i obaveštajna pitanja, objavio je ovog meseca knjigu „Ruska zamka: kako naš rat iz senke sa Rusijom može da rezultira nuklearnom katastrofom“.

On u knjizi obrazlaže tezu da međusobni stereotipi i nesporazumi mogu dovesti do eskalacije tenzija između zemalja, što opet može izazvati nekontrolisani otvoreni sukob.

„Moramo razgovarati jedni sa drugim i mora postojati komunikacija. Čak je i za vreme Hladnog rata bilo više komunikacije između Vašingtona i Moskve nego danas. U SAD štaviše postoje zakoni koji ne dozvoljavaju određenu vrstu komunikacije, na primer, između naših vojski. I političari imaju mnogo sumnji kada je reč o komunikaciji sa ruskim zvaničnicima. Oni su zabrinuti da time rizikuju da ih optuže za izdaju ili da opravdavaju Rusiju. To nam ne da da uspostavimo komunikaciju koja je neophodna za upravljanje našim odnosima“, smatra Bibi.

Nove tehnologije zahtevaju nova pravila igre

Prema mišljenju ovog eksperta, potrebno je uspostaviti nova pravila igre, jer su i za vreme Hladnog rata takva pravila postojala.

„Pravila nisu bila smišljena kako bismo postali prijatelji. Njihov cilj je bio da osiguraju da od rivala ne postanemo neprijatelji, koji se bore u pravom ratu. Većina tih pravila je danas nestala, a ona što su ostala nisu zamišljena tako da odgovaraju novim uslovima i novim tehnologijama naoružanja sa kojima se suočavamo“, objašnjava stručnjak.

On napominje da nove tehnologije zahtevaju drugačiji pristup od postojećeg sistema strateške stabilnosti. Na primer, pojavile su se taktičke rakete, koje mogu imati stratešku primenu i one su važne skoro kao što je svojevremeno bilo važno nuklearno naoružanje.

„Imamo nova hiperzvučna sredstva, koja je veoma teško otkriti i presresti i koja skraćuju vreme za donošenje odluka nakon upozorenja. Veštačka inteligencija i protivsatelitski sistemi povećavaju pretnje. A rekao bih da u našem sajber svetu imamo ključne tehnologije čija je logika drugačija u odnosu na logiku stare atmosfere obuzdavanja. Moramo pronaći način za uspostavljanje strateške stabilnosti u novoj situaciji“, smatra Bibi.

Kako je konstatovao, još nije jasno kako to da se uradi, jer dve zemlje ne razgovaraju o tome.

„Smatram da sve te oblasti zahtevaju nova pravila igre. Nešto od toga bi trebalo uraditi na bilateralnoj osnovi između Moskve i Vašingtona, a nešto na multilateralnoj osnovi uz učešće velikog broja pregovarača i igrača“, smatra Bibi.Slično kao uoči Prvog svetskog rata

Prema njegovim rečima, postepeno uspostavljanje dijaloga po principu „odozdo naviše“ nije uspelo u prošlosti, a u određenom trenutku je ipak neophodna komunikacija na nivou rukovodstva zemlje.

Bibi je priznao da trenutna politička logika, koja nalaže američkom rukovodstvu da se suzdržava od pregovora sa Rusijom, protivreči dijalogu koji je neophodan kako bi se smanjio rizik od sukoba.

U svojoj knjizi stručnjak opisuje, prema njegovom mišljenju, sličnu situaciju uoči Prvog svetskog rata. Kako Bibi piše, tada su katastrofu uzrokovali međusobno potcenjivanje potencijalnih protivnika, nespojive geopolitičke ambicije i nove tehnologije koje podstiču prvi udar i stvaraju iluziju superiornosti nad protivnikom.

„Danas širom sveta postoje brojni potencijalni okidači koji bi mogli da izazovu sličnu krizu. A mi nemamo kanale za komunikaciju, pravila igre ni ograničavajuće mere, koji su neophodni da bismo se s tim nosili. Mora se priznati da je takva situacija opasna. Ako to učinimo, onda mislim da bismo mogli da se izborimo, ali se mora priznati da opasnost postoji“, zaključio je Bibi.

(Sputnjik)

KOMENTARI23 komentara

 1. persida says:

  Kina ce dobiti rat sa Amerima, Rusi ce se pojesti iznutra, kao Srbi. Ostaju dve velike sile: Kina i Izrael. Kina ce unistiti Izrael. To je kraj.

  • Miraš says:

   "Kina ce dobiti rat sa Amerima, Rusi ce se pojesti iznutra..." Suviše si uprostila posmatranje. Ekonomski rat izmedju SAD i Kine koliko štete će da nanese svakoj od tih država pojedinačno? Medjusobni ekonomski rat neće te dve države ojačati, slabiće ne samo SAD nego i Kina. Ili drugačije rečeno koje će biti posledice trgovinskog i ekonomskog rata SAD-Kina? To sigurno neće biti napredak ni za SAD, ali ni za Kinu. Zatim koliko dugo će da traje medjusobna iscrpljujuća borba izmedju ta dva velika rivala? Posle toga kako će izgledati podaci o 10 ili 20 ekonomski najjačih država sveta??? Ispašće da države koje nisu bile zahvaćene njihovih medjusobnim sukobom, stajaće značajno bolje. Rusija je već počela sebe da štiti naprimer time što smanjuje investicije u američke državne obveznice. Ne znamo detalje najvažnijih aranžmana Rusije sa Kinom. Moguće je da na sve strane Rusija nastoji da sebe što bolje ekonomski zaštiti, kad su u pitanju njeni poslovi sa EU, zatim bivša bratska Ukrajina, Turska, Kina, bilo koja država.

  • Miraš says:

   Zatim ovo: nakon pretpostavljenog slabljenja SAD kažeš "Ostaju dve velike sile: Kina i Izrael. Kina ce unistiti Izrael." Izrael automatski i istovremeno slabi sa slabljenjem SAD-a, iz toga jasno je da Izrael nikada ne može da postane "velika sila" kao što si napisala. Medjutim Izrael oduvek ima tu veštinu da se prilagodjava najjačima i da veoma dobro saradjuje sa njima. Osetiće oni ponovo gde i kad treba da se prešaltaju. Zato uopšte ne bi bilo iznenadjenje da odjednom Izrael ima veoma dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom.

   • persida says:

    Izrael je pokrao od oruzja sve sto Amerika ima, a sada ima i Rusiju kao svog potcinjenog. Ginuce Rusi za Izrael, pa pogledaj fotografije izraelske vojske, sve visoki plavokosi momci, visoki, emiti sigurno nisu, RUSI BRE.

    • persida says:

     … izostavljeno S, … Semiti sigurno nisu...

     • Mile says:

      Opet lupaš gore nego Maksim. Ni Rusi ni Amerikanci ne spadaju u najviše narode sveta.

  • Miraš says:

   Priznajem da zadivljujuće je u koliko malo reči sročiš velike gluposti.

 2. A akoM says:

  A tko je kriv za prekid komunikacije?!?Neka je taj i obnovi!Na kraju ostaje Kina i to je kraj?!?Ne,nego na kraju dolazi Nova Velika Reformirana Kršćanska Crkva!A kad ona propadne,to će biti kraj,propuštena posljednja šansa!Tak se to meni čini!

 3. milorad2 says:

  Kako je izrael velika sila nije mi jasno...to su pretrivanja o jevrejskoj zaveri, normalno je da se jevreji drže zajedno, alo bre, šta onda da kažemo? Da postoji srpska zavera.Ako postoji zavera, to je ustaška naaci zavera celog tog bivšeg nacističkog tvrdokornog bloka država na čelu sa nemcima i ovoga puta.Zar ti persida misliš i zaista veruješ da SS ne postoji više?Jevreji su itekako svesni toga a vreme je da i ostali počnu da razmišljaju o tome ŠTA i KO je ostao iza 3 rajha.Oni nisu NESTALI i još uvek su prisutni u medjunarodnim odnosima a u zadnje vreme su izuzetno JAKI na američkoj političkoj sceni, to je sa bušovima i klintonovima postalo vidljivo.Poslednji ZAISTA američki predsednik je bio džimi karter.Rat amerike i rusije se gura iz unutrašnjeg mehanizma te pronacističke grupe koju su imenovali kao "deep state" i MNOGI unutar političkog i bezbednosnog mehanizma USA koji NISU članovi te grupe su konačno prepoznali opasnost i KO im u stvari upravlja administracijom i armijoom.Ista stvar kao u turskoj, zar ti misliš persida da je edrogan iz čista mira otpustio preko 100.000 činovnika i pripadnika armije?Naravno priča je da rade sa nekim gulenom ali ko stoji iza gulena i ko ga je stvorio, o tome treba razimšljati.Što se tiče sv.rata ako izbije to će biti brz i krvav rat sa mnogo žrtava i par nuklearnih bombi sigurno, ako se ne zaustavi biće i konačan rat bar što se ove civilizacije tiče.Ako se zaustavi ČETVRTI će nas sigurno pobiti sve.Sumnjam da je čovečanstvo uopšte u stanju da izbegne takvu budućnost i sasvim je moguće da brojimo poslednje godine mira možda čak i dane, jer ako dodje do sukoba biće iznenadan i potpuno nebjašnjivi i bezrazložan za većinu stanovništva.Ključevi su u bravi i svakog časa može doći do haosa,situacija je sada GORA nego za vreme hladnog rata a po nekim patrametrima je non-stop stanje uzbune kao na vrhuncu tzv. kubanske krize.Mogu da pljušte bobme bukvalno svako časa jer sve je pod kontrolom AI sistema i ako oni pogreše ili se pokvare odosmo svi u P.M.Najgoe od svega to izglčeda nikog i ne zanima i zato oni koji žele da izazovu rat i dalje imaju PREDNOST i predstavljaju REALNU OPASNOST koja može da nam dodje glave svakog momenta.

  • rajko says:

   Persida i onaj ko nosi taj pseudonim iz petnih žila se trude da skrenu fokus sa nacista i sva zla pripišu prvo Hazarima, pa kad smo mu pokazali koliko mu je ta teorija besmislena i smešna, prešao je na Jevreje. Sad nema dana a da ona, tj. on ne pomene Jevreje u negativnom kontekstu. Narod bi to rekao: povika na vuka, a lisica meso jede. Slažem se sa tobom da se zahuktava ratna mašinerija koja vrlo lako može eskalirati u svetsku katastrofu. Situacija je utoliko opasnija što je taj rat sve potrebniji vladarima iz senke. Oni ne mogu da vladaju milijardama inteligentnih ljudi u miru. Moraju da im prirede traumu velikih razmera koju će oni kontrolisati, da im ubijaju porodice, da ih sakate, da ih raseljavaju i iskorenjuju... Samo tako mogu držati mase u pokornosti. To je njihova jedina šansa. Mi moramo da znamo da je opet naša jedina šansa za opstanak da njih sprečimo u nameri da izazovu tu kataklizmu. Kako ćemo to izvesti, ne znam, ali ni ovo piskaranje nije sasvim beskorisno.

   • persida says:

    Nista nisi shvatio u mojim komentarima, ali to je u redu. Nemoj samo da mi podmeces.

    • rajko says:

     Moguće je da nisam baš sve dobro pokopčao. Nije mi bila namera da ti podmetnem bilo šta. Nije moj stil, a nemam ni razloga.

  • Slobodanka says:

   "Velika" sila Izrael bi odavno propao da nema dugogodišnju i debelu političku, finansijsku i vojnu podršku Sjedinjenih Država. Iz ugla našeg posmatranja tkzv. država Kosovo ima sličnu podršku SAD-a kao Izrael samo što nastaje kasnije, onda ispada da su Izrael i tkzv. Kosovo braća po ocu. Ali država Izrael nije priznala nezavisnost Kosova, pa bi sada bilo praktičnije da ćutimo. Inače trenutno naš uticaj na svetska dogadjanja je ama baš nikakav, jedino suvišnim laprdanjem možemo sami sebi da napravimo štetu.

   • persida says:

    Netacno, glavna podrska Izraela nije Amerika, vec Putinova Rusija. Tu se desila velika promena koju Srbi ne kapiraju.

 4. teoretičar says:

  Ne znam odakle vam sve ono što ste napisali gore, Gospođice Persida, međutim zaista postoji teorija da će do rata između Kine i Amerike doći i da će Amerika izgubiti taj rat na vojnom planu. Neće to biti globalni rat i neće biti prekida tokova ekonomske razmene između Amerike i Kine. Amerika i dalje izvozi tehnologiju u Kinu a onda političari kao tvrde da Kina krade tehnologiju. Amerika, nisam siguran za ovo ali je važilo do pre Trampa, i dalje pomaže kineski tehnološki razvoj sa 150 miliona dolara godišnje. To su razmene kapitala između dve države i političari na to utiču samo po komandi. Takođe, kapital se seli u Kinu i teorija dalje tvrdi da će Rotšildi da se maknu u Kinu. Banke Zapada ionako masovno ulaze i kineski bankarski sistem koji je projektovan tako da ih prima vrlo jednostavno. Nadalje, osim neke vrste vojnog poraza Amerike, neće se ništa promeniti. Amerika će i dalje ostati najjače potrošačko tržište a Kina proizvodno. To je jedna od teorija koja se pripisuje nosiocima kapitala na planeti. U ovoj teoriji Rusija je samo izvor sirovina koju kao takvu neće dirati jer im treba da im "prodaje" sirovine jeftino kao što je i počela. Pošto Ameri nisu baš za to da ruske sirovine koriste samo zapadna Evropa(Nemačka) i Kina, kao što je to danas slučaj, doćiće do rata sa Kinom, odnosno Amerika će dobiti po nosu zbog mešanja u raspored koji je već počeo lepo da funkcioniše. Nosioci kapitala hoće da sačuvaju izvlačenje sirovina iz Rusije što je moguće jeftinije i to bez rata sa Rusijom, da sačuvaju Kinu kao jeftinog proizvođača i Ameriku kao tržište. Nadalje, Kini je omogućen jednostavan pristup izvorima sirovina u mnogim manjim državama sveta, a Amerika je neke svoje izvore sirovina ustupila Rusima, jer su oni bolji stručnjaci da jeftino eksploatišu te sirovine. (Navodno je Hilari učestvovala u nekoj predaji ogromnog sistema litijumskih rudnika, ili već šta li su, Rusiji). Teorija, koja je trenutno kao otslikana na svim teritorijama naše planete. Rusija zaista prodaje svoje sirovine jeftino, Kina zaista proizvodi jeftino, Amerika zaista troši. Jeftino. Uništenje Izraela nije u planu.

 5. teoretičar says:

  Izneo sam u prethodnom komentaru i teorije i praksu koja je trenutno vrlo aktivna na našoj planeti. Sila kapitala reguliše odnose na planeti a glavni deo te sile su Amerika, Rusija, Kina i Nemačka. Nikakvog rata armagedon razmera neće biti. Upravo živimo u dobu kada kapital sinhronizuje uloge koje su već raspoređene i Kini i Americi i Rusiji i Nemačkoj. Ne uzbuđujte se previše. Ako niste primetili, imamo silne manevre "suprotstavljenih na papiru" velikih sila po svetu već skoro dve decenije a da se nigde nisu ni očešale a ne zaratile. Sirija je tipičan primer. A to što generali seju teorije u nekom slučajnom ili namernom sukobu je zato da zadrže svoje generalske privilegije. To im se dozvoljava jer podrazumeva povećanu proizvodnju oružja koja je najprofitabilniji deo svetske proizvodnje, a stalnim pretnjama armagedona to oružje kupuju i najbogatije i najsiromašnije zemlje. Videli smo, a ako nismo, vreme je, da oružje svuda na svetu proizvode kapitalne kompanije koje ga prodaju čak i svojoj državi. Tako vas uvek nekako iznenadi da će "ruska vojska kupiti (svoje) naoružanje i raspodeliti svojoj vojsci kroz godinu ili pet) Aj sad, ne tvrdim da neka budala neće pretisnuti dugme, samo ne verujem u takvu mogućnost jer danas imamo 5 dugmića a svi su suprotnog smera. To znači da su dugmići samo za samoubice. A oni gore ni jedan nisu samoubica. Dugmiće nose Modri, Putin, Tramp, Makron a Tereza i Boris drže peto dugme u Kohinoru britanske kraljice i nemaju nameru da ga upotrebe.(Kohinor je Britanija ukrala od Indije i neće da ga vrati i pored molbi Indije, a Indija piše molbe Britaniji svakih 5 godina) Upotrebili ga ili ne, Britanija će svejedno nestati sa planete jer su minijaturni.(To je moja lična teorija)

 6. teoretičar says:

  Ako do blesavog armagedon rata ikad dođe, siguran sam da će Vaterlo biti osvećen, iako će to biti najzadnja stvar koju će Francuzi uraditi. U slučaju takvog rata, preživeće samo duševno najčistiji, najzdraviji i najlepši narod na Svetu da bi obnovio ljudsku vrstu. A to su Srbi. Pa neće valda Šveđani ili Danci. Nažalost, provuće se tu i neki Albanac i Hrvat. Tek da bude interesantno i kasnije a ne samo danas.

 7. Republika Srpska says:

  bi-bi-bi-bi-biii :-)))

 8. A akoM says:

  Neće biti Velikog Svjetskog Rata?!?Ljudi na Zemlji je jednostavno previše,naročito po mišljenju"gospodara"svijeta,a Veliki Svjetski Rat je jedna od"mašina"koja dobro rješava taj problem!Iz takvog Rata i ostalih nevolja,ovaj put neće izaći nijedna nacija,nego to može biti samo Jedna Zajednička Ideologija-Nauka-Religija,kao Nova mašina,Spasiteljska,Evolutivna!A Svjetlo se najbolje vidi u mraku!

  • persida says:

   Upravo tako, jedna ideologija sa Antihristom koji ce biti ustolicen u Jerusalimu. Sacekajte malo, ne zurite, kad vidite rezultat, nece vam se svideti.

 9. teoretičar says:

  Veliki rat nije nikakva mašina i nikada nije pravljen sciljom da uništi stanovnike planete a biće još manja takva mašina sa povećanjem broja stanovnika. Pazite, to je ostalo samo kao fraza iz tih ratova a nikada nije imalo neki tako velik efekat kao što je rečeno. Jeste samo delimično, ali pobednicima je odgovaralo da te posledice dižu u nebo i ta faza je prošla. Kao rešenje za takve stvari, rat je samo usput. U oba rata je stradalo...koliko ljudi? Katastrofalno mnogo? Da li je stradalo 20% svetske populacije? Ne sećam se, ali mislim da nije. Ako posmatrate armagedon situaciju, ni 50% stanovnika planete nisu armagedon. Razumete? Možda jeste bilo nekih katastrofalnih gubitaka obzirom na broj stanovnika tada, ali ipak nijedan rat nije uništavao nacije, čak ni Nemačka nacija nije uništena, nego se oporavila za 10 godina. SSSR sa 10 do 15% izgubljenog stanovništva, nije bio ni blizu armagedona. To je katastrofa ali nije armagedon. Ako do takvog rata na koji vi mislite dođe, onda mi nije jasno kako će taj rat biti selektivan i ostaviti u životu samo milijardu odabranih, što je neverovatno popularno kod svih komentatora? Milijarda će preživeti i ovako i onako, a verovatno i 4 milijarde, ali to su samo pretpostavke koje ipak plaše "gospodare". Nema izgleda da u skorijoj budućnosti naprave tako moćno a tako selektivno oružje koje će biti uspešno bar 70% tako da oni mogu da kažu da su uspeli. A neće ga biti jer samo odbrambeno oružje Rusije je već ispred i tih eventualnih budućih savršenih naoružanja. Neko tu reče skoro da se ni jedan rat nije nikada završio ni blizu po planu, nego baš suprotno. Drugo, kako će se ljudi stvarno toliko razmnožiti, i ne vidim kako će to uraditi jer se sve brzorazmnožavajuće nacije još brže osavremenjuju i može se očekivati stagnacija u svetskoj populaciji koja može da ide tako snažno da bi postala zabrinjavajuća kroz nekih tamo nekoliko decenija ili ne duže od 100 godina. I taj podatak da se svet razmnožava ko stoka je već prilično otrcan, namerno tako sirov i bez dalje analize samo da drma narodima sveta jer tako odgovara ...šta ja znam kome. Zaboli me. E, sad, neka bude da će se narodi toliko razmnožiti da će ih jednog momenta biti 50 milijardi ili već koliko je potrebno za katastrofu, i normalno, samo ih pustiš da pocrkaju ko najezda skakavaca. Ma gde oni krenuli, čekaće ih moćne vojske i biće spaljivanja na daljinu. Čak i unutar država sa koje budu prenaseljene, prvo će doći najezda na manje naseljene delove iste države a to će onda povući posledice i verovatno pogibiju del stanovništva. Pobiće ga ljegov narod. A ako dođe do napuštanja država, još gore. Do takve situacije na planeti Zemlji neće nikada doći. Populacija planete će da raste do nekih 15 milijadi i onda će da ubaci u rikverc. Mislim da do toga može da dođe čak i na 10 milijardi stanovnika. Opcija armagedon rata trenutno nije nigde aktivna niti poželjna, pre svega što takav rat NIJE selektivan. Da je moguće napraviti selektivne bombe i selektivne posledice, taj rat bi već bio završen. Ovako, ako bombe i budu skoncentrisane, neće posledice. Opet da se ogradim, ko zna šta jedna budala može da prouzrokuje, ali ne verujem da jedna budala te vrste može doći na vlast u državi koja poseduje armagedon mogućnosti. I na kraju, "gospodari planete Zemlje" uopšte ne postoje. To ja smao fantazija koja se gura masma kako bi prihvatili tamo ne znam koga ko misli da može zagospodariti svetom. Toga za sada, ni pod razno ne može da bude. Imamo Ameriku, ali ona niti je niti će biti gospodar Sveta, ali jeste moćna da većini država zagorča život, ali ne i da potpuno vlada. Nadalje, za sve ovde i sve koji nas prate, spustite loptu i izmaknite se malo od teorija zavera i gledaajte realnije na stvari.

 10. A akoM says:

  Teorija zavjere?Nema gospodara svijeta?Nijedan rat nije selektivan niti to može biti?!?Svaki rat je selektivan!Oni ni njihovi sinovi ni najmiliji,nejdu u ratove niti stradaju!Pače i u ratovima sigurno spavaju,dobro jedu i piju,igraju i tenis ako žele!Masovnost žrtava rata?Bliskoistočne preživjele žrtve rata imaju kamo migrirati,a u ev.Velikom Svjetskom ratu preživjeli neće imati kamo migrirati,a sva će infrastruktura,sistem itd.,biti razoreni!Antikrist?!?Idealna prilika da se on pojavi i uvede red!Ciljana,napravljena prilika!Ali avaj,pokušat će,uspjeti neće,problem će biti prevelik i za tu ekipu,shvatiti će da oni zapravo nisu krčmar,svi će to shvatiti!Da svijetu treba Svjetlo jer je tama prevelika!I u toj prevelik koj tami i očaju,pogledat će lijevo i desno,gore i dolje,i vidjet će Svjetlo,prepoznat će Svjetlo,slijediti će Svjetlo!Ako ni zbog čega,a ono zbog sebe i svog spasa! Konačno!

 11. teoretičar says:

  "Opcija armagedon rata trenutno nije nigde aktivna niti poželjna, pre svega što takav rat NIJE selektivan." Gde ste našli da sam napisao da ni jedan rat nije bio selektivan? Ali sada da vam napišem. Ni jedan rat nije bio selektivan, nego su se sukobljavali neprijateljski narodi. Ne želim da razglabam zašto su to "uvek" sloveni, jer uopšte nije tačno da su samo sloveni "selektirani". Napisao sam da ni jedan rat nije bio armagedon rat i objasnio značenje armagedona i katastrofalnih žrtava. Gde su gospodari planete? U kući Rotšilda i Rokfelera? NEMA gospodara sveta i napisao sam lepo šta je to što vi zovete gospodari sveta a to je onaj "ko misli da može zagospodariti svetom"! Imati nameru, misliti, težiti i cveće brati. Takvih ima ali ima daleko više onih koji nisu pod njihovom komandom. Oni možda jesu neka muda u sabiranju kapitala na jednom mestu, ali to nije dovoljno da gospodare NI U JEDNOJ jedinoj državi. Lepo sam napisao da danas postoji Amerika kao najveća sila, ali nije gospodar sveta. Kada me opovrgavate, gledajte da to bude ipak sa nekim smislom. Gospodari sveta NE postoje. Zapadni narodi žele da zavladaju svetom i napadaju sve redom, ali ni oni nisu gospodari sveta a nisu ni ljudi koji ih vode tim putem. Takve još majka nije rodila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *