АНАЛИЗА – ПУТИН НЕ ЗНА ЗА ДЕФАНЗИВУ: Русија успешно разбија офанзиву запада на њене границе (ВИДЕО)

ANALIZA – PUTIN NE ZNA ZA DEFANZIVU: Rusija uspešno razbija ofanzivu zapada na njene granice (VIDEO)

4 decembra 2020

Uprkos uspehu Zapada da stvori niz kriza i žarišta na granicama Rusije Putin se uspešno odupire takvim napadima i nema govora da se Rusija nalazi u defanzivi ili povlačenju, smatra Dušan Gujaničić sa Instituta za političke studije.

Komentarišući pokušaje nove prozapadne vlasti u Moldaviji da izazove novu krizu u Pridnjestrovlju zahtevima na povlačenje ruskih trupa, Gujaničić kaže da je Moldavija toliko siromašna zemlja da nema kapaciteta za oružani sukob sa bilo kim, a po najmanje sa Rusijom. On smatra da je Belorusija uspešno odbranjena i da se Zapad pomirio da je to pitanje koje ne može da se rešava bez Moskve.On je objasnio zašto gubitak dela teritorija Nagorno Karabaha nije geopolitički poraz Rusije i zašto Jermeni nisu dobili podršku u ovom ratu.

Gujaničić se posebno osvrnuo na ponašanje Turske koja postaje regionalni hegemon ukazujući da nema problema na Kavkazu, Balkanu i Bliskom Istoku u koji Turska nije upletena. On je objasnio komplikovane odnose Turske sa Rusijom i tačke sukoba interesa dve zemlje.

Gujaničić komentariše i krizu Zapada, odnose unutar Evropske unije, bezbednosno stanje u Francuskoj, kao i stanje na Blakanu među bivšim republikama SFRJ.

– Hrvatska se nalazi u ekonomskoj i demografskoj katastrofi – kaže Gujaničić dodajući da se Srbija uprkos svim porazima 90ih pokazala mnogo žilavija od ostalih republika nekadašnje Jugoslavije.

(Pravda)

KOMENTARI11 komentara

 1. test01 says:

  Rusija je stalno u DEFANZIVI - imaju sve vise i vise problema na samim granicama Rusije koje mogu da ugroze Rusiju. Ako se bolo sta desi u Belorusiji imace bombe nad Moskvom !!! Putin i njegovi partneri i Zironovski-Seselj sa cipovanjem beba - sve su to ista g...

  • Milan says:

   Rusija nije u defanzivi, nego zašto je NATO u tolikoj ofanzivi. Ovo pre liči na gubitnički grč NATO-a. Kao da žele da pridave Rusiju, ali u zadnji čas. Boje se da nikad neće osvojiti Bliski istok i rasparčati ga po svojim starim planovima, a u taj veliki posao su krenuli intenzivno pre tri decenije. Smeta im prisustvo Rusije u Siriji i njen rastući uticaj na Bliskom istoku. Kako će u napad na Iran, ako je Rusija tamo sve više prisutna. Hoće li izgubiti i Irak kog odavno lome.

 2. ja says:

  hahahaha naslov je smešan,dobrih 30 godina ameri postavljaju raketne instalacije na samu rusku granicu,a rusi ćute i trpaju im se u guzove,sa rečenicom naši partneri,hahahaha.ma daj.

  • Kulak says:

   U ovom tekstu je jedino sigurno da se hrvatska nalazi u demografskoj i ekonomskoj katastrofi.Sve ostalo je za diskusiju.Veliku.

 3. Slobodanka says:

  NATO se nada da na moru ima neku prednost, ali uzalud. Zatim gledajući celokupnu kopnenu granicu Rusije za NATO je šteta da rizikuju sa Norveškom (219,1 km kopnene granice sa Rusijom) i Finskom (1.325,8 km) jer narodi ovih država su plave evropske krvi. Estonija Letonija i Litvanija već može biti lako "topovsko meso", ali ipak ne odgovaraju jer lako mogu da budu odsečene izmedju Belorusije i Kalinjingradske oblasti, dakle beskorise za NATO. Ukrajina ima dužu kopnenu granicu i prema Rusiji i prema Belorusiji, pa još njen deo Crnog mora, zato je ona i dalje idealan prostor za provociranje Rusije. A s druge strane Crnog mora prisutna je i veoma samovoljna Turska, natovci su bebe naspram vojnika Turske. Eto tako Stoltenberg navija za prisutnost NATO-a u crnomorskom regionu. Druge granice Rusije zasad su prilično stabilne. Jermenija sad nema kud nego da ostavi se uzaludnog i za nju veoma štetnog lutanja po zapadnim centrima moći.

 4. Slobodanka says:

  U julu ove godine i krajem oktobra Kijev je objavio Krimsku platformu o povratku Krima Ukrajini, ali zapravo to je plan Vašingtona. Navodno Kijev je taj koji formira platformu po pitanju Krima, a ukrajinska vlada očekuje da će u "konsultacije" uključiti Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Američke Države. Prema rečima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Evropska unija spremna je da se pridruži ukrajinskoj inicijativi, a spremnost da učestvuje u projektu takođe je izrazio i turski lider Erdogan. Eto na tome će raditi NATO. Ali zašto u narednih 10 godina? Zato što je glavno svetsko ratište bliskoistočno ratište. Crnomoriski region u odnosu na to glavno ratište je pomoćni, s poslužio bi za izbacivanje Rusije sa Bliskog Istoka. Na taj način lakše bi porazili i Iran. Za nas ovo znači da i u narednih 10 godina migranti će ovuda ići ka Evropi.

 5. Slobodanka says:

  Iračko-iranski rat vođen je od 22. septembra 1980. do 20. avgusta 1988. godine, a u njemu itekako ima umešanosti SAD i Izraela. U isto vreme ekonomski je tonula bivša SFRJ pritisnuta zahtevima MMF-a i Svetske banke i drugih zapadnih centara moći, nimalo slučajno. Iračka invazija Kuvajta i zalivski rat od 2. avgusta 1990 do 28. februara 1991. završila se pobedom koalicije koju je predvodio SAD. Tada počinje i krvavi raspad SFRJ, takođe nimalo slučajno. Dugo su se zaglavili ovde, na kraju morali su da požure da bi se vratili na glavno bliskoistočno ratište.

 6. Zorana says:

  Fascinantno kako neki ljudi ne prezaju od laganja uprokos ociglednom. SVi vidimo da je Rusija u defanzivi, jer je napadnuta sa svih strana. Maksimalni uspesi su joj da ugase neko zariste i to samo privremeno. To je totalno gubitnicka politika. A ovo Srbija zilava hahahahaah, ajooooj Boze oprosti mu.

  • Mile says:

   Biće da tvoj deda iz Bosne ponosne OFANZIVNO je otišao u Siriju ali zašto u ruske vojne baze. Zatim šalje oružje i vojne stručnjake do Venecuele, isporučuje najsavremenije naoružanje Kini, Indiji, Iranu, Egiptu, Alžiru, Vijetnamu itd.

 7. M says:

  Nema šanse da neka neprijateljska sila(a zapravo ni bilo koja strana)metne iole značajnije snage svojih oružja-vojske u dvorište USA,čak ni u južnu Ameriku,a kamo li u Mexico ili Canadu!Čak ni"partners"!USA dvorište je USA dvorište,"private",nema ni rasprave o tome,i točka!Tako se to radi!A rusko"Njet"će jednog dana biti preskupo!Ako uopće uspiju i izgovoriti to famozno"Njet"!

  • Milan says:

   Smanji bajke o USA dvorištu. Kome je to dvorište potrebno? Najčešće teškoj sirotinji iz Centralne i Južne Amerike. Samo tu sirotinju je značajno stvarao američki ekspanzionistički kapitalizam. Hipersonične rakete Cirkon se postavljaju na brodove i korvete. To znači da teritorija SAD može biti gađana i sa Severnog Atlantika i sa Severnog Tihog okeana (Pacifika). A tek podmornice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *