ANDREJ KOKOŠIN: Napad na Siriju bi mogao dovesti do nuklearnog rata

ANDREJ KOKOŠIN: Napad na Siriju bi mogao dovesti do nuklearnog rata

31 avgusta 2013

nuklearni ratMogući američki vojni napad na Siriju naveo bi neke zemlje da razmotre mogućnost proizvodnje atomskog oružja, što bi dovelo do porasta nestabilnosti u svetu, uključujući Bliski istok, izjavio je danas ruski stručnjak Andrej Kokošin.

Možemo očekivati znatno slabljenje strateške stabilnosti u nekoliko vitalnih oblasti svetske politike u srednjeročnoj perspektivi, uz visok stepen verovatnoće, odmah nakon što SAD i njihovi saveznici otpočnu napad na Siriju, rekao je za agenciju Itar-Taš akademik Kokošin, bivši sekretar ruskog Saveta bezbednosti i dekan odseka za svetsku politiku na Ruskom državnom univerzitetu.

Kokošin pre svega veruje da bi napad na Siriju mogao da podstakne Iran da razvije sopstvene nuklearne rakete, uključujući one dugog dometa. Teheran bi stekao veće preduslove da donese takvu političku odluku ako bi SAD i saveznici preduzeli vojnu akciju protiv Sirije, koja je de fakto saveznik Irana, nego ako se SAD uzdrže od takve akcije, predočio je Kokošin.

Taj stručnjak smatra da postoji veliki stepen verovatnoće da Saudijska Arabija postane sledeća država, posle Irana, koja će razviti sopstveno nuklearno oružje, s obzirom na svoje specijalne odnose s Pakistanom, koji već proizvodi nuklearno oružje i nuklearnu tehnologiju.

Kokošin je rekao da bi Pakistan mogao da dostavi nuklearno oružje Saudijskoj Arabiji, samo nekoliko sedmica nakon što te dve zemlje donesu takvu odluku.

Prema američkim informacijama, Saudijska Arabija je svojevremeno finansijski i ekonomski doprinela razvoju pakistanske Islamske nuklearne bombe, rekao je ruski stručnjak. On ocenjuje da bi, kao rezultat napada na Siriju, mogla biti formirana izuzetno komplikovana i nestabilna nuklearna konfiguracija uz učešće Irana, Saudijske Arabije, Pakistana i Izraela.

Umereniji izraelski političari, koji su pokazali oprezniji i rezervisaniji pristup sirijskom problemu, možda će biti svesni takvog scenarija koji predstavlja noćnu moru, ali to po svoj prilici neće biti slučaj kad je reč o onima koji se svim silama zalažu za udar na Siriju, dodao je Kokošin.

Japan i Južna Koreja, veliki saveznici SAD na Dalekom istoku, trebalo bi takođe da razmisle o posledicama raketnog napada na Siriju, naročito u svetlu rastuće zategnutosti oko severnokorejskog nuklearnog problema, zaključio je akademik Kokošin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *