Андрић за сва времена

Andrić za sva vremena

25 decembra 2016

kul-andrica-3-231216_620x0

NA PRAGU predstojeće, godine u kojoj će biti obeleženo 125 godina od rođenja našeg nobelovca, Andrićeva zadužbina obeležila je juče svoj jubilej – četiri decenije delovanja.

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića, najavio je tim povodom značajne poduhvate usmerene na očuvanje zaostavštine i dublje proučavanje dela velikog pisca.

– Zadužbina Ive Anrića je jedinstvena ustanova u našoj kulturi i proslava 40 godina od njenog nastajanja je lepa prilika da naučnim i osmišljenim načinom učvršćujemo Andrićevo delo u srpskom jeziku – izjavio je Vuksanović, i dodao da je Zadužbina, van svake sumnje, obavila sve neophodne pripreme za dugo očekivani projekat: objavljivanje kritičkog izdanja Andrićevih sabranih dela.

– Taj dugo odlagani posao Zadužbina je poverila priređivačkom timu koji čine mladi, odvažni istoričari književnosti – pojasnio je Vuksanović. – Usvojena su pravila za rad i naša zadužbina je planirala da u 2017. godini bude kritički priređeno pet knjiga pripovedaka koje je Andrić za života objavio.

U Andrićevoj jubilarnoj godini, zadužbina posvećena očuvanju njegovog dela planira i objavljivanje svečanog broja svog godišnjaka (koji izlazi tridesetak godina), koji će biti u celosti posvećen Andrićevom životu i radu.

– U našim planovima je i svečano uručenje Andrićeve nagrade u saradnji sa drugim ustanovama i udruženjima. Srpska akademija nauka i umetnosti već priprema međunarodni skup o Andriću i očekuje se da će biti saopštena nova saznanja i tumačenja njegovog dela – dodao je Vuksanović, te naglasio:

– Dvojbe ne može biti, Andrić je najprevođeniji srpski pisac. To traje dugo i to nije isključivo posledica Nobelove nagrade. Ima dosta nobelovaca koji su gotovo zaboravljeni, a Andrića u svetskoj književnosti održava univerzalnost njegovih romana i pripovedaka.

PIŠČEVA VOLJA

ZADUŽBINA Ive Andrića, koja je počela da radi 12. marta 1976. godine na temelju testamentarne volje Ive Andrića. Pored prestižne književne nagrade koju dodeljuje od početka rada, ona brine o štampanju Andrićevih dela i svega što se piše o Andriću, pobrinula se za digitalizaciju kompletne rukopisne zaostavštine Andrićevog dela u SANU, a živi od autorskih prava na Andrićeva dela.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *