ANDRIJA MANDIĆ: Crnogorska vlast želi da promeni istoriju Crne Gore, pa se na udaru nalaze srpski narod i jezik, Srpska pravoslavna crkva…

ANDRIJA MANDIĆ: Crnogorska vlast želi da promeni istoriju Crne Gore, pa se na udaru nalaze srpski narod i jezik, Srpska pravoslavna crkva…

27 septembra 2013

01-MandicLider Nove srpske demokratije i član Predsjedništva Demokratskog Fronta Andrija Mandić rekao je u intervjuu za rusku agenciju Iarex, koji prenosimo integralno, da je aktuelna vlast u Crnoj Gori glavni krivac za to što se u Rusiji malo zna o Crnoj Gori.

Ako izuzmemo turističke brošure i cene nepokretnosti, u Rusiji je veoma malo informacija o Crnoj Gori. Kakva je sada tamo unutrašnjo-politička situacija, šta misli vlast i narod Crne Gore o perspektivi članstva (ulaska) u EU i NATO? Kakav je stav Vaše stranke po tim pitanjima?

Aktuelna vlast u Crnoj Gori je glavni krivac za to što se u Rusiji malo zna o Crnoj Gori. Istorijske veze između Rusije i Crne Gore su veoma duboke, rekao bih bratske i te odnose su nekada znali da čuvaju i unapređuju veliki vladari Crne Gore, naročito iz dinastije Petrović-Njegoš. Međutim, sada je situacija drugačija, i crnogorska vlast jedino razmišlja kako i na koji način da naplati korupciju od nekog ruskog investitora, što je nažalost bio čest slučaj u prethodnom periodu. Takođe, vladajuća koalicija aktivno sprovodi politiku učlanjenja Crne Gore u NATO-pakt, iako se tom učlanjenju protivi više od dvije trećine naših građana. Nova srpska demokratija je najsnažnija politička organizacija koja se protivi učlanjenju Crne Gore u Sjevernoatlantski vojni pakt. Mi se zalažemo da se odluka o tom pitanju može jedino donijeti na referendumu, jer svaka druga odluka bila bi problematična i predstavljala bi opasnost za stabilnost Crne Gore. Naši razlozi zbog kojih se protivimo učlanjenju Crne Gore u NATO su i emotivni i praktični. Podsjećamo da je ovaj ofanzivni vojni savez u proljeće 1999. izvršio zločinačku agresiju na Crnu Goru i Srbiju, u kojoj je poginulo preko dvije hiljade ljudi, mete ovoga vojnog saveza pretežno su bili civilni objekti, bolnice, stambeni objekti, infrastruktura, medijske kuće, a šteta ce procjenjuje na više od 100 milijardi dolara. Prilikom ove agresije NATO je koristio zabranjena oružja, i tako, po ko zna koji put, prekršio sve međunarodne norme. NATO pakt, odnosno SAD kao vodeća država te organizacije, i danas sprovode istu politiku sile, i zbog svojih interesa otvaraju nova ratišta po svijetu. NATO je produkt hladnog rata i odavno je prestala potreba za jednim takvim oblikom vojnog saveza..

U emotivne razloge zbog kojih se naša stranka protivi učlanjenju Crne Gore u NATO uvrstio bih i negativan odnos ovoga saveza prema Rusiji, na koju mi Srbi iz Crne Gore gledamo kao na bratsku i prijateljsku državu.

Srpski jezik, srpska kultura, srpska istorija u današnjoj Crnoj Gori suočeni su sa diskriminacijom. Da li biste mogli da navedete najupečatiljivije primere i kažete kako na to reaguje zvanični Beograd. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Nova srpska demokratija i ja kao njen predsjednik otvorili smo srpsko pitanje u „nezavisnoj“ Crnoj Gori jer je vlast Mila Đukanovića krenula u brutalnu diskriminaciju našeg naroda. Na poslednja dva popisa stanovništva vodili smo aktivnu kampanju da se građani slobodno izjasne kao Srbi i da govore srpskim jezikom, a obezbijedili smo i da svaki građanin ima kopiju popisnog lista. Linija podjele na nacionalne Srbe i Crnogorce najčešće ide unutar same porodice. Obično je jedan brat Crnogorac a drugi Srbin. Nacionalna podjela je uslovljena različitim viđenjem naše prošlosti i nedavnim odnosom prema zajedništvu država Srbije i Crne Gore. Većina pravoslavnih građana koji su podržavali zajedničku državu Srbije i Crne Gore su Srbi a oni koji su na referendumu zajedno sa Bošnjacima i Albancima glasali za nezavisnu Crnu Goru su nacionalni Crnogorci. U prošlosti su naši pravoslavni preci svi bili Srbi a sama Crna Gora je bila srpska knjaževina i kraljevina. Svi podaci iz tog vremena, popisi stanovništva, i druga istorijska građa dokazuju da je stanovništvo Crne Gore sve do 1945. godine bilo srpske nacionalnosti. Svi vladari, vodeći političari i intelektualci u Crnoj Gori bili su Srbi. Današnja crnogorska vlast već godinama sprovodi projekat kojim se kroz seriju falsifikata želi promijeniti istorija Crne Gore, pa se na udaru naročito nalaze srpski narod, srpski jezik, Srpska pravoslavna crkva i nacionalni simboli srpskog naroda i istorijske Crne Gore. Imate primjer da prema poslednjem popisu stanovništva srpskim jezikom u Crnoj Gori govori ubjedljiva većina građana, ali on jedini kao većinski u Evropi nema status službenog jezika nego se nalazi na istom nivou sa jezicima nacionalnih manjina. Naša stranka je spriječila režimski projekat da Srbi u Crnoj Gori budu proglašeni nacionalnom manjinom, a vodimo intenzivnu borbu da srpski jezik bude službeni a naša crveno-plavo-bijela trobojka bude ponovo uvažena. Takođe, vlast posebno vrši progon Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je duhovni temelj Crne Gore, protjeruju se sveštenici, otima se crkvena imovina. Vlast je preko svoje tajne policije instalirala i jednu kvazicrkvenu organizaciju koja se naziva ,,Crnogorska pravoslavna crkva“, koja je sastavljena od raščinjenih sveštenika, i koja nekažnjeno obija hramove SPC po Crnoj Gori i izaziva incidente. Posebno težak oblik diskriminacije nad srpskim narodom izražen je tokom zapošljavanja, gdje se forsiraju nacionalni Crnogorci i pripadnici vladajućih stranaka. Zastrašujuće zvuči podatak da je u državnoj upravi, od ukupnog procenta zaposlenih, Srba samo 4 odsto, iako ih u Crnoj Gori ima preko 30 odsto.

Nedavno je Evropski parlament doneo rezoluciju i optužio (okrivio) Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove drugih država. Kako vi vidite tu izjavu? I da li EU poštuje suverenitet Crne Gore?

Čini mi se da u današnjim geopolitičkim odnosima imamo samo jednu državu koja se direktno miješa u unutrašnje poslove drugih država, bombarduje druge bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, širom svijeta učestvuje u izazivanju nestabilnosti, nasilnim promjenama vlasti, finansiranju njima odanih političara, a dokazano je i da prisluškuje druge države i narode. Ta zemlja nije Rusija.

Nova srpska demokratija podržava ulazak Crne Gore u EU, ali najviše zbog toga da bi se stvorili uslovi da naša država postane pravno i demokratsko društvo, koje će se izboriti sa kriminalom, korupcijom i diskriminacijom.

Na jednoj od konferencija za štampu u Podgorici, Vi ste rekli da je problem prevazilaženje informacione blokade između Rusije i opozicionih partija i pokreta u Crnoj Gori? Kakvo, po Vašem mišljenju, treba da bude optimalna informaciona saradnja?

Nova srpska demokratija pokušava da izgradi najbolje moguće odnose sa Jedinstenom Rusijom, čiji je predsjednik Vladimir Putin, a imali smo priliku da nekoliko puta, na tu temu, razgovaramo sa važnim ljudima ove partije. Podsjećam da smo i prošle godine sa predstavnicima Jedinstvene Rusije izložili konkretne predloge vezano za političku i ekonomsku saradnju Rusije i Crne Gore. Smatram da je vladajuća koalicija u Crnoj Gori napravila niz promašaja u odnosima sa Rusijom, i da je neophodno da se čuje i druga strana, odnosno da Rusija bude upoznata i sa stavovima opozicije posebno oko nekih strateških pitanja, poput NATO-a ili ekonomije. Ubijeđen sam da će Nova srpska demokratija i Demokratski front uskoro postati vlast u Crnoj Gori i da će nakon toga sa Rusijom biti uspostavljeni odnosi kakvi treba da budu – bratski i prijateljski i da se izgrađuje povjerenje i partnerstvo u mnogim oblastima, na korist obije države.

Vi ste popularni političar u svojoj otadžbini, ali ne samo tamo. Za Vas su čuli i u Rusiji. Recite nam nešto ukratko o sebi. Vaš životni put i šta Vas još interesuje mimo politike?

Diplomirao sam na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i prije političkog angažmana bavio sam se preduzetništvom. Bio sam direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala i organizovao sam prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. Ali, politika je ipak vremenom preuzela primat.

Politika je oblast koja čovjeku ostavlja malo slobodnog vremena, posebno nekome ko se nalazi na čelu nacionalne srpske stranke u ovakvoj Crnoj Gori. Međutim, i pored velikih obaveza, trudim se da svaki slobodan trenutak budem sa porodicom i prijateljima. Pored toga, zaljubljenik sam u istoriju, a naročito sam zainteresovan za proučavanje istorijskih događaja u našim krajevima i okruženju, jer se u tim odnosima mogu pronaći uzroci i razlozi onoga što se dešava danas. Naravno, volim sport, a naročito uživam u igrama Novaka Đokovića.

(In4s.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *