ANEKSIJA UKRAJINE: 30.000 boraca Novorosije pristupa Vojsci Rusije?!

ANEKSIJA UKRAJINE: 30.000 boraca Novorosije pristupa Vojsci Rusije?!

4 novembra 2014

140613-ukraine-mariupol-russians-548a_eb3cce073b49ada529ebabf3f5bf2fc6Više od 30.000 boraca Novorosije u Ukrajini je dan posle izbora održanih u regionu Donbasa potpisalo zahteve za pristupanje ruskoj vojsci.

Kako navode svetski mediji, pozivajući se na Ukrajinsku službu bezbednosti, ovakav zahtev boraca Novorosije Kijev smatra još jednim korakom ka ruskoj aneksiji istočne Ukrajine, odnosno teritorija na kojima postoje samoproklamovane Narodne Republike Donjecka i Luganska, prenosi B92.

“Prema dokazima koje smo videli, a koji uključuju vojna dokumenta, Ruska Federacija je planirala da izbore u DNR i LNR iskoristi kako bi povećala brojnost svojih vojnika na tim teritorijama”, naveo je sekretar SSU Markijan Libkijvskij.

On je na društvene mreže postavio fotografije dokumenata prema kojima Ministarstvo odbrane DNR zahteva da se građani DNR povinuju ruskom federalnom zakonu i da se jave na dužnost u lokalne vojne odseke 5. novembra.

Ovakva inicijativa odnosi se na između 24.000 i 27.000 vojnika, koji su imali učešće u ovogodišnjim sukobima snaga Novorosije i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Portparol bezbednosnih snaga Ukrajine Andrej Lisenko potvrdio je u ponedeljak da ruska podrška vojsci Novorosije u Ukrajini raste u poslednjih nekoliko dana.

“Zabeležili smo intenziviranje saobraćaja na granici Rusije i Ukrajine, te primetili da veliki broj ruskih vojnika i vojne opreme ulazi u Ukrajinu. Imamo potvrde da su ruski zvaničnici trenutno prisutni u Donjecku i Lugansku”, istakao je Lisenko.

Izbori u DNR i LNR održani su proteklog vikenda, a ubedljivu pobedu odneo je lider DNR Aleksandar Zaharčenko.

Prethodne nedelje izbore je organizovao zvanični Kijev, ali nije bilo dozvoljeno.

orig6z6

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Tako, tako. Dosta zajebancije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *