Ангажовани филмови о балканском простору

Angažovani filmovi o balkanskom prostoru

15 novembra 2016

45z44655j564

FESTIVAL angažovanog filma „Slobodna zona“, u izboru od više od 50 igranih i dokumentarnih filmova, među kojima su pobednici Berlina, Kana, Lokarna i ostvarenja velikih svetskih autora, u svom 12. izdanju prvi put predstavlja i Regionalni takmičarski program.

Regionalni program, deo selekcije od 17 filmova koji kritički preispituju današnji trenutak na balkanskom prostoru, ali i teške, traumatične periode istorije koju smo prošli i čije posledice još osećamo, započeo je 11. novembra filmom „Bezbog“ Rialice Petrove, dokumentarnom pričom o kriminalu i korupciji u današnjoj Bugarskoj nagrađenom u Lokarnu i Sarajevu.

Selekcija napravljena sa ambicijom da bude i mesto dijaloga o najosetljivijim temama vezanim za prostor bivše Jugoslavije, prikazala je i dokumentarac Samira Mehanovića „Izmaglice Srebrenice“, nagrađen na festivalu u Amsterdamu. Tu je i film „Treći“ Arsena Oremovića, o fudbalu kao sportu koji se koristi u političke i privatne svrhe, koji je sinoć bio centralna tema festivalskog „Noćnog razgovora“ u DKC. U konkurenciji za nagrade je i „Moj vlastiti rat“, intimni dokumentarac rediteljke i ratne dopisnice Lidije Zelović, kao i satirični film „Kandidat“ Roberta Zubera i Tomislava Pulića o urnebesnoj „kampanji“ stanara jedne zgrade u vreme hrvatskih parlamentarnih izbora.

Zuber će u Jugoslovenskoj kinoteci u utorak održati i masterklas predavanje na temu dokumentarnog filma kao totalnog angažmana – „Od filma do političke stranke“. U Regionalnom programu su „Turnir“ Jurija Ankaranija, „Zvir“ Miroslava Sikavice, a posebno interesovanje izazvao je portugalski reditelj Andre Žil Mata, koji se u svom nostalgičnom dokumentarcu „Kako sam se zaljubio u Evu Ras“ bavi filmovima i bioskopskom kulturom jugoslovenske ere.

Ostvarenje koje će 15. novembra i zatvoriti 12. „Slobodnu zonu“ je „Fabrika šećera“ Borisa Miljkovića, bolna drama sadašnjice o kairskim beskućnicima.

ZAVEŠTANJE

NA „Slobodnoj zoni“ u nedelju veče je premijerno prikazan potresni dokumentarac „Zaveštanje“ Ivana Jovića, jedinstven filmski spomenik kolektivnog stradanja i genocida u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    FESTIVAL angažovanog filma „Slobodna zona“, je čudo od festivala. Za razliku od angažovanih novinara kod kojih se čim se započne čitanje, odmah zna ko ih je angažovao, ove filmadžije ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za dupe………. Od filmskih ostvarenja kao da su ih pravila zaostala deca za ručni rad, pa do naprednih ostvarenja koje kao da su pravila deca koja nisu zaostala………. Ali drago mi je najviše zbog toga što onaj koji ih je angažovao da prave ovakve filmove nije bio škrtac. Pa i Cigani imaju dušu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *