АНГЕЛА МЕРКЕЛ ДОБИЛА НАСЛЕДНИЦУ: Ова жена ће бити НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА

ANGELA MERKEL DOBILA NASLEDNICU: Ova žena će biti NEMAČKA KANCELARKA

7 decembra 2018

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mesto lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima. Kramp-Kerenbauer je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara. Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp-Karenbauer kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio Merc od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel „zbacila“ sa te pozicije, te i Jens Špan, kritičar Merkelove koji je u martu postao nemački ministar zdravlja. U drugom krugu glasanja Kramp-Karenbauer pobedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa.

U prvom krugu Kramp-Karenbauer već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih. Njen protivkandidat Merc je osvojio 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan dobio je svega 157 glasova. Izbor Kramp-Karenbauer pozdravljen je dugim, glasnim aplauzom prisutnih delegata. U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti. CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da „trčkara za onima koji kukaju“, te treba hrabro i da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro. CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpi snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona. Kramp-Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, kao saveznica Merkelove za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke. Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez toga da joj uskrati poziciju, rekavši da je imala „vrlo živahne razgovore“ sa kancelarkom o raznim temama. Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland.

(Tanjug, Informer)

KOMENTARI3 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  I ova ošišana na guščije pero će da odkrampa svoje, samo znam da Srbija nije dobro prošla ni sa jednim kancelarom nemačke ili kancelarkom. A i nemcim je najbolje da zatvore tu vrstu kancelarije, jer onaj prvi kancelar im je bio Firer a ovaj poslednji Merkel, vreme je da završe sa time.

  • mirklua says:

   U pravu si. Ova je mlađa i dosta lepša - spolja, a iznutra? Ista g...a!

 2. raikkonen says:

  shta je bre sa ovim shvabovima shta se sa njima dogadja?!?..samo neke babetine na celu shvabije..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *