Angela Merkel i predsednik Nemačke Joakim Gauk u sukobu zbog Rusije

Angela Merkel i predsednik Nemačke Joakim Gauk u sukobu zbog Rusije

3 septembra 2014

Gauck-soll-neuer-Bundespraesident-werdenOdnos prema Vladimiru Putinu je tačka razdora između nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Joahima Gauka.

I Merkelova i Gauk su se ove sedmice, naime, izjasnili oko krize u Ukrajini-ona u Bundestagu, a on u Gdanjsku na obeležavanju godišnjice nemačkog napada na Poljsku i to, sudeći prema ocenama posmatrača, izgleda, na različite načine.

Gaukova centralna rečenica, prema interpretaciji lista “Bild“, jeste da je Rusija otkazala partnerstvo sa zapadom.

“Rusija je de fakto otkazala partnerstvo (sa zapadom). Mi ćemo politiku, privredu i spremnost za odbranu uskladiti sa novim okolnostima…“, rekao je Gauk, što bi značilo “Rusija je ponovo jedan mogući vojni protivnik….“.

Na drugoj strani, opet, poruka Merkelove je da se ukrajinski konflikt ne može rešiti vojnim putem.

“Vojnog rešenja konflikta neće biti“, rekla je Merkelova.

Ona se distancirala od mogućnosti da Nemačka isporuči naoružanje Ukrajini i rekla da Berlin to neće činiti, preneo je nemački politički magazin “Špigl“ saznanja sa poslednjeg samita lidera Evropske unije (EU), održanog u Briselu, gde je postignuta saglasnost o uveđenju novih sankcija Rusiji, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

Merkelova je, prema navodima “Špigla“, istakla da Nemačka neće liferovati oružje, pošto bi to, kako je rekla, moglo pobuditi utisak o mogućnosti rešenja ukrajinskog konflikta vojnim putem.

“U to (vojni put) ja ne verujem“, rekla je Merkelova.

Ona je u Bundestagu izjavila da daljne sankcije prema Moskvi mogu pogoditi nemačku ekomoniju, ali i istovremeno upozorila da i ne preduzimanje ničega protiv “moskvoske agresije u Ukrajini“, nije opcija.

“Ja sam rekla da sankcije mogu imati uticaj za nemačke kompanije“, rekla je Merkelova pred novinarima u Berlinu, prenose mediji i upozorila da, međutim, takođe, ima uticaj i ako se dozvoli da se granice u Evropi pomeraju i napadaju druge zemlje.

Ukazujući na razlicicte interpretacije viđenja ukrajinske krize, nemački analitičari kažu da je činjenica da Merkelova vlada kao realni političar i da razgovara redovno sa ukrajinskim, a li i ruskim predsednikom i da joj je jasno da bi jedan otvoreni rat srušio Evropu u nesreću.

Gauk, na drugoj strani, opet, kažu analitičari, ima više distance, pre svega za Rusiju. Premda je na funkciji od 2012. godine, Gauk još nije posetio Rusiju, navode nemački mediji.

“On svesno skreće s puta Putinu, jer ne želi svoja ubeđenja u političkoj svakodnevici da dovodi u pitanje….“, prenose mediji izjavu jednog nemačkog diplomate o Gauku.

I Gauk i Merkelova potiču sa nemačkog istoka i, dok se za Merkelovu kaže da kao ni jedan nemački političar, snagom razuma i način razmišljanja rešava probleme i tehnokratski, bez emocija uspesnso vlada, dotle se za Gauka, bivšeg evangelističkog sveštenika iz Rostoka kaže da je harizmatičan.

Za Gauka se kaže da ga Merkelova, navodno, prvobitno nije želela, ali da je “poklekla“ pod pritiskom svojih tadašnjih koalicionih partnera i prihvatila ga.

Takođe, nemački predsednik je poznat i po konzervativnim stavovima i razumevanju za deo onoga što je govorio u najmanju ruku kritički raspoložen socijaldemokrata Tilo Saracin u strancima, a za njega se takođe ističe se da je poznat i po preporukama socijalnim slučajevima da ne padaju na teret države, već sami traže izlaz iz krize.

KOMENTARI3 komentara

  1. Despot says:

    “U to (vojni put) ja ne verujem“, rekla je Merkelova." A ja ne verujem tebi gospo. U svakom zapocetom ratu od strane tvojih pulena u nato-u govorili ste da vi iz raznoraznih razloga necete ucestvovat u tome. Za siptarsku drzavu ste govorili da iz istorijskih razloga necete ucestvovati i sta se desili? Slagali ste isto kao sto ste slagali za Irak, Libiju, Egipat, Siriju itd a svuda su vasi avioni i druga ratna tehnika sa osobljem "DABEI". U mojoj Srbiji se kaze: "Covek se veze za rec a VO za rogove". Gde ste vi gospo u tome?

  2. Babejic says:

    nije ona nigde, njoj treba nesto drugo na glavi,ustvari ona je vec u jarmu mora da vuce kako g.obama bicuje.

  3. MUSTAFA says:

    OVAJ SUKOM IZMEĐU MERRKELOVE I GAUKA MOŽE BITI OZBILJNA PRIČA - ALI IPAK MERKELOVA ĆE IZAĆI POBJEDNICA. GAUK JE IZJAVU DAO NAPAMET I ISHITRENO... DESPOT SAYUS - DALEKO SI TI OD MERKELOVE DAA BI TI POLAGALA RAČUNE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *