ANGELA MERKEL LJUTA: Niko ne sme da poredi Putina i Hitlera

ANGELA MERKEL LJUTA: Niko ne sme da poredi Putina i Hitlera

31 marta 2014

Putin Merkel 9128712Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila poređenje ruske aneksije Krima s postupcima koje je fašistička Nemačka pod vođstvom Hitlera izvela u Sudetskoj oblasti.

Kako javljaju nemački mediji, ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble uporedio je ta dva događaja.

– Ja aneksiju Krima posmatram kao slučaj za sebe – rekla je Merkelova i dodala da se u slučaju Krima jasno radi o kršenju međunarodnog prava.

Ona je naglasila da je zainteresovana da dođe do razumnog razvoja situacije u Ukrajini i da ljudi tamo mogu da lično odluče ko će im biti budući predsednik.

Šojble je uporedio postupke, odnosno, povukao paralele između ruske aneksije Krima i Sudetske oblasti u vreme Adolfa Hitlera, preneli su nemački mediji, navodeći da ruski postupak prema Ukrajini, očito, podseća ministra na politiku ekspanzije nacističke Nemačke.

– Takve metode je još Hitler primenjivao…to znamo svi mi iz istorije – rekao je Šojble na jednom skupu pred oko pedesetak đaka, pred kojima je odgovarao na pitanja o evropskom jedinstvu i evro-krizi, preneo je danas nemački politički magazin „Špigel“.

O pitanjuma napetosti u vezi sa Ukrajinom ministar je počeo da govori pošto je jedan učenik želeo da zna da li će ukrajinska kriza pooštriti evro-krizu, prenosi magazin, navodeći da je Šojble rekao da se sada, pre svega, radi o tome da se spreči da Ukrajina postane platežno nesposobna.

Magazin navodi da je Šojble „neobično otvorenim rečima objašnjavao đacima kako je došlo do ruske okupacije Krima“. Šojble je jedini koga su i socijaldemokrate i demohrišćani želeli za ministra i u ovom sazivu nemačke vlade.

On je dugogodišnji član Hrišćansko-demokratske unije, siva eminencija i najstariji član vlade, za koga se kaže da je veoma blizak saradnik Merkelove.

Konzervativac Šojble je jedini koji je neprekidno od ujedinjenja Nemačke do sada na vladinim funkcijama. On je rođen 1942. godine, a pre dvadesetak godina je, na jednom izbornom skupu preživeo atententat i od tada se nalazi u invalidskim kolicima. Antentat na Šojblea je počinio jedan bolesnik – šizofreničar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *