АНГЕЛА МЕРКЕЛ МОРА ДА ПРЕСЕЧЕ! Нови хаос у ЕУ

АНГЕЛА МЕРКЕЛ МОРА ДА ПРЕСЕЧЕ! Нови хаос у ЕУ

20 јуна 2020

Државе ЕУ су једино сагласне да ваља сковати фонд за економски опоравак од последица короне. Али како ће тачно изгледати тај фонд? Расправа о томе наставиће се у јулу. До тада канцеларка Ангела Меркел мора да посредује.

Нико у Европској унији не пориче дубину рецесије која следи. У петак су шефови држава и влада о томе разговарали у „конструктивној атмосфери“, како је пренела немачка канцеларка Ангела Меркел после видео-конференције.„Остају велики мостови које морамо да изградимо“, рекла је она сликовито о томе што још нема коначног договора.

Немачка од јула преузима председавање ЕУ од Хрватске и тиме и тежак задатак да постигне консензус о фонду за економски опоравак од последица пандемије.

Током разговора се испоставило да још не постоји сагласност ни о економским показатељима који би одредили ко ће колико пара добити из заједничког лонца.

Ирски премијер Лео Варадкар написао је на Твитеру да је његова земља тешко погођена кризом и да би требало да полаже право на део фонда. Тиме је почела борба за милијарде које, очито, неће завршити само у Италији и Шпанији, земљама најтеже погођеним кризом.

Четири штедљива јахача

Аустријски канцелар Себастијан Курц је поновио да има чврст договор са лидерима Холандије, Шведске и Данске. Тако је подсетио на „штедљиву четворку“, групу земаља која се залаже да фонд буде што мањи и да сав новац буде позајмљен као кредит – а не дат као бесповратна помоћ.

„Ту се ништа није променило“, признала је и Меркел којој ће допасти задатак да наредних недеља убеди „штедљиве“ у неопходност компромиса.

Европска комисија је предложила да фонд износи 750 милијарди евра, што четири државе предвођене Аустријом одбацују. Претходно су Меркел и француски председник Емануел Макрон предложили 500 милијарди евра бесповратне помоћи – то је први пут да је Немачка пристала да ЕУ направи заједничке дугове.Новац уложити у „будућност“

Европска комисија и водеће чланице су сагласни да новац треба да оде на одрживе пројекте који не погоршавају климатске промене. „За будућност ЕУ“, како каже Меркел. Нордијске земље упозоравају да новац не треба проћердати у смањење пореза, како то хоће италијански шеф дипломатије Луиђи Димајо.

Ствар погоршава чињеница да се паралелно одвијају традиционално тешки разговори о редовном седмогодишњем буџету ЕУ у којем ваља попунити рупу коју је оставила Велика Британија као некадашњи нето платиша у бриселску касу.

Следећи састанак шефова држава и влада ЕУ могао би да се одржи непосредно, после месеци видео-конференција. То би требало да се деси крајем јула или почетком августа, када је могућ договор.

(Дојче веле)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. E.Lirsch says:

    Novac uloziti u buducnost… I ad bude ona nasa "svetla" "da vam deca bolje zive" EU nacisti trule i sve vise zaudaraju. Smrde mino nebesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u