Angela Merkel pokvarila Hrvatskoj zabavu

Angela Merkel pokvarila Hrvatskoj zabavu

28 juna 2013

MERKEL_2217104bNajava Angele Merkel da u nedelju neće doći na slavlje organizovano u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju emitovana je kao prva vest u informativnom magazinu nemačke javne televizije.Najavljeni nedolazak nemačke kancelarke Angele Merkel na zvaničnu proslavu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju komentarisan je u noći na četvrtak (27.6.) u informativnoj emisiji prvog programa nemačke javne televizije ARD „Noćni magazin“ (Nachtmagzin), i to kao prvi prilog.

Voditelj emisije Sven Lorigu u najavi priloga se pita radi li se tu o „diplomatskom šamaru?“ Kao mogući razlog za „kancelarkinu korpu“ naveo je slučaj bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problema oko njegova izručivanja Nemačkoj. Nakon priloga koji je snimljen u Hrvatskoj, u kojem su nemački novinari neuspešno zvonili na vrata Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, i u kojem je objašnjena pozadina celog slučaja, voditelj „Noćnog magazina“ komentarisao je čak i način na koji je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert negirao je bilo kakvu povezanost tog slučaja sa nedolaskom Angele Merkel na proslavu u Zagreb. „Govor njegovog tela očigledno je odavao napetost“, ocenio je voditelj emisije. Emisiju „Noćni magazin“ prvi nemački program ARD emituje svakog danom od utorka do subote između 00:00 i 01.00 ujutro.

Pokvareno slavlje

Dopisnik ARD-a iz Beča Ralf Borhard u svom radijskom izveštaju pod naslovom „Kancelaraka kvari Hrvatskoj slavlje povodom ulaska u EU“, objavljenom i kao tekst na internet-stranici ARD-ovog dnevnika (tageschau.de), takođe govori o diplomatskom šamaru za Hrvatsku. „Već sedmicama se kancelarka navodi kao najvažnija gošća na slavlju povodom pristupanja Hrvatske EU, a hrvatski mediji sigurni su da je razlog njenog otkazivanja sukob oko izručenja bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića“, piše taj novinar i objašnjava da se Perković u Nemačkoj sumnjiči da je 1983. za tadašnju jugoslovensku tajnu službu naručio ubistvo jednog disidenta (Stjepana Đurekovića, op. red.) u mestu Vofratshauzen kod Minhena.

U petak, dakle neposredno pre ulaska u EU, hrvatska vlada očigledno želi da u parlamentu izglasa zakon koji bi Perkovića pred evropskim pravosuđem zaštitio od izručenja, izveštava Tagesšau na svojim internet-stranicama.

I Bavarska televizija je u sredu uveče, u svom političkom magazinu „Kontrovers“ emitovala šestominutni prilog koji je na istu temu napravila u saradnji s novinama „Zidojče cajtunga“. U prilogu se izveštava da u Evropskom parlamentu neki poslanici traže drastične mere: „Ako Hrvatska zaista bude naknadno promenila pravno stanje, onda Evropska komisija mora da pokrene proces zbog kršenja Sporazuma, što bi, u najgorem slučaju, moglo da dovede do smanjenja novčanih sredstava (koje bi Hrvatska dobila od EU, op. Red.)“, citira Bavarska televizija nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu Manfreda Vebera koji dolazi iz redova iz redova kancelarkine Unije CDU/CSU.

PikanterijaNo pri svemu je posebna pikanterija to da je bivšeg zvaničnika tajne službe Perkovića nakon raspada Jugoslavije zadužio tadašnji konzervativni HDZ-ov predsednik Franjo Tuđman i to sa zadatkom da ustanovi novu hrvatsku tajnu službu, primećuje novinar nemačke javne televizije.

I dok se u Zagrebu zbog svega toga međusobno svađaju vlada i opozicija, vlada u Berlinu odbacuje bilo kakvu povezanost nedolaska Angele Merkel na slavlje i zakona o zaštiti bivšeg šefa tajne službe, javljaju izveštači: „Tačno je da će Nemačku u nedelju na svečanostima u Zagrebu predstavljati državni ministar iz Ministarstva spoljnih poslova gospodin Link. Kancelarka, nažalost, nije u mogućnosti da otputuje u Zagreb. Pogrešna je što se to povezuje sa tim predlogom zakona“, odgovorio je portparol vlade Štefen Uajbert na pitanje jednog novinara.

(Dojce vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *