АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОРУЧИЛА ВУЧИЋУ: Србија мора да се одлучи

ANGELA MERKEL PORUČILA VUČIĆU: Srbija mora da se odluči

13 aprila 2018

„Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje“, poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu…

– Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja – rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona. Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u „Berlinskom formatu“ u Londonu.

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini.

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima.

Nemačka važan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, pred početak susreta sa kancelarkom Angelom Merkel, da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

– Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu – poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

– Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Zahvalnost Merkelovoj

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

– U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred – rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

– Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU – konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

– Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost – rekao Vučić.

Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatko says:

  Sa mnom i sa najmanje 6 miliona ostalih Srba u Srbiji Adolfina ne bi mogla da razgovara ovako. Samo sa smrdljivim varanom njoj se to može. Kakva ključna uloga na Kosovu? KiM je teritorija Srbije i NIKO DRUGI osim Srbije ne bi smeo da ima bilo kakvu ulogu. A varan polaskan sriče ode daviteljki.

 2. Rale says:

  Nemački kvisling Vučić predaje i prodaje Srbiju na parče...

 3. jaja ture says:

  E pa necemo da se odlucimo i sta sada?

 4. rajko says:

  Srpsko rukovodstvo cini katastrofalne greske. Greska broj 1 je sto su duboko pod tepih gurnuli rezoluciju 1244, onu istu koju je neprijatelj napisao. Greska br. 2 je sto ni jedno rukovodstvo posle Milosevica nije nista uradilo da se povrati pravo pojedinca na KiM da slobodno raspolaze svojom imovinom i da slobodno zivi na tim prostorima. To podrazumeva da su snage nato pakta stacionarane na KiM morale da to omoguce. Ako to nisu bili u mogucnosti onda je vojska Srbije to morala da uradi. Greska br. 3 je sto su presli preko toga i pohrlili u Evropu, onu istu koja nas je ubijala i tim cinom jasno stavila do znanja srbskom narodu kakvi su. Kosovo se ne brani diplomatijom vec Kosovo brani svaki pojedniac kada ostvari pravo na slobodno koriscenje svoje imovine. To pravo imaju svi ljudi u Evropi. DOSTA DIPLOMATIJE I KRENITE VEC JEDNOM NESTO KONKRETNO DA CINITE, SMUCILI STE SE NARODU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *