АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОСЛАЛА ПОРУКУ СРБИЈИ: Све је јасно, речено нам је шта морамо урадити!

ANGELA MERKEL POSLALA PORUKU SRBIJI: Sve je jasno, rečeno nam je šta moramo uraditi!

18 septembra 2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje, prenosi Tanjug.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazum Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU — 2025. godina Žan-Kloda Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre — to bolje.„Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre — to bolje“, rekla je Merkelova.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

Merkelova je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i da se „zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom“.

„Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje-kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni“, rekla je kancelarka.

Dodaje da se i u okviru EU moraju sprovoditi određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju EU samo ako Srbija ispunjava uslove.

„Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju“, zaključila je Brnabićeva.

Merkelova: Ništa o specijalnom izaslaniku, dijalog posle izbora

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskom premijerkom Anom Brnabić kazala da su Nemačka i Francuska pokušale, i da i dalje pokušavaju da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi kada su u pitanju takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Ona je podsetila da je proces prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

„Dosad nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi“, ukazala je Merkelova.

Merkelova posle susreta s Brnabićevom: Nastaviti rešavanje pitanja Kosova i Metohije

Merkelova je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i o saradnji i istakla da je raduje što se berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dveju zemalja i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.„Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećena borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji“, rekla je Merkelova i dodala da Srbija prednjači u digitalizaciji i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabićevom razgovarala i o civilnom društvu, pravosuđu i poteškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

„Vidim volju da se stvari unaprede, i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU“, rekla je Merkelova i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Germanskim psetima dok migranti jašu po suprugama,kćerkama,majkama,su Rusi i Srbi krivi! Pa da,ko bi drugi? Srbi MORAJU,a babo fašisto? Ajdeeeee....,e, NE MORAJU,nit će.

  • Ivana says:

   Nije rečeno no je naredila našim izdajnicima a svojim poslušnim slugama.

   • Ko To Tamo Peva says:

    Sto SeTu Mudruje Vlada u Beogradu se Zalaze za Ulazak u Uniju, Od Ubistva Zorana Dindica SRBIJA oce u Uniju i Narod se Nebuni u Srbiji sto Gubi Kosovo i Metohiju

 2. milorad2 says:

  pa odatle ništa novo ta ploča preskače već dugo vremena na istom refrenu, priznajte...priznajte...priznajte:) NEĆEMO,i mislim da je vreme da to neko i kaže gdji. merkel, da im se pokvario gramofon.Nemogu nam NIŠTA i zato sad NE ZNAJU šta da rade,jer im je jasno da dalji pritisci na nas nisu mogući bez ozbiljnih posledic po njih a sa druge strane su besni.Em smo im pobegli sa panja em im dosadjuju šiptari koje ionako ne mogu da smisle i vide očima. Sa druge strane su strašno uvredjeni što više ne mogu da rade ŠTA HOĆE po srbiji.Takodje se plaše jer dobro znaju koliko su nam zla naneli.I treba da se plaše.Srbija ne može da napada nemačku ali biće momenat kada će im se vratiti milo za drago.Prstenac ponekad može i da ubije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *