АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОВУКЛА ПОТЕЗ какав се избегавао од пада Хитлера

ANGELA MERKEL POVUKLA POTEZ kakav se izbegavao od pada Hitlera

26 juna 2017

“Deutschland den Deutschen”  (Nemačka Nemcima), poruka koju koriste neonacisti, a vuče svoje korijene iz doba mračnog režima Adolfa Hitlera izazvala je veliku buru.

André Poggenburg, lider AfD-a u saveznoj državi Saska-Anhalt, u komunikaciji NJhatsAppom s članovima stranke je koristio tu frazu. Da nije riječ o bezazlenoj šali – kod te stranke uistinu se ne može govoriti o šali ni na kojoj razini – potvrđuje podatak da je u tom razgovoru Poggenburg preporučao i “ekspanziju vanjskih granica”. Takva retorika izravno podsjeća na Hitlera i njegovo urlanje o nedostatku životnog prostora (Lebensraum).

Nakon što je sve izašlo u medije, Poggenburg je objavio priopćenje u kojem je mirno potvrdio da je upotrijebio frazu “Deutschland den Deutschen” jer on uistinu vjeruje da Njemačka pripada onima koji su “ovđe pustili korijenje kroz desetljeća i brojne generacije”. Za granice se lako snašao, rekao je kako je mislio na granice EU i njihovu zaštitu – iako nitko u EU ne govori o “ekspanziji” već o “zaštiti” izvanjskih granica.

Supredsjednica stranke Alice Njeidel je u svibnju u razgovoru za The Local.de rekla kako u AfD-u nema rasizma iako stranka tvrdi da “islamu nema mjesta u Njemačkoj”. To nije rasizam, jasno. Njeidel je rekla kako “ne može viđeti radikalno desni populizam u stranačkom programu. Ne bih se uključila u takvu stranku”. Čini se da je zaboravila na slučaj Björna Höckea koji je u najklasičnijem radikalno desnom populističkom diskursu rekao za spomenik holokaustu u središtu Berlina da je “sramota koju treba ukloniti”. Ako to za Njeidel nije radikalno desno, onda stvarno ima ozbiljnih problema s razumijevanjem političkih pojmova.

Strmi pad

Zbog ovakvih izjava Nijemci se okreću od AfD-a koji je na vrhuncu izbjegličke krize 2016. osvajala i 15% glasova, ali kako su izbjeglice prestale biti tema, a budućnost EU i odnosi sa SAD-om postali vodeće pitanje, tako je AfD počeo padati. Posljednje ankete joj daju oko 8 posto glasova na saveznim izborima u rujnu. No, Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel odlučila se na povijesni obrat – njemačka je zastava u središtu kampanje što se od kraja Drugog svjetskog rata izbjegavalo. No, u CDU su uvjereni da će tako oduzeti još nešto birača AfD-u i ostaviti ga izvan kluba Bundestaga.

(Jutarnji List)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gordan says:

    Ništa novo... Istorija se ponavlja !!

  2. Za Srbiju says:

    Prvo prevedite pa ćemo da čitamo.

  3. Trifun says:

    Ma Merkelova i Makron ce malo da promijene pricu da bi ostetili konkurenciju ali sustinski nista se nece promijeniti. Medutim kada glasaci to shvate na kraju, svi ti liberali globalisti ce biti surovo zbrisani sa scene. Kao sto ih je narod zbrisao u Britaniji. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *