АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПРИЗНАЛА: Ако пропадне евро, пропашће и Европа!

ANGELA MERKEL PRIZNALA: Ako propadne evro, propašće i Evropa!

29 juna 2015

merkel_2622302bAko propadne evro, propada i Evropa, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, i istovremeno pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rešavanju problema grčkog duga.

„Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa“, izjavila je Merkelova na obeležavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

Pročtajte još:

Evo šta će se desiti kad se sruše EU i SAD!

SRBI, OSVESTITE SE: Ja u ovakvu Evropu neću, niti me zanima!

PLAN ILUMINATA: Evropa mora da nestane!

„Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima“, izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

JUNKER GRČKOJ: OVO NIJE GLUPI PAKET MERA ŠTEDNJE

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker stao je danas u odbranu predloga kreditora koje je zvanična Atina odbacila, uz obrazloženje da se ne radi o glupom paketu mera štednje.

„Ovo nije glupi paket mera štednje“, izjavio je Junker, uz ocenu da pomenuti paket ne bi doneo rezanje plata i penzija, već bi doprineo većoj socijalnoj jednakosti, prenosi agencija Frans pres.

Iako su reforme odbačene, one će se, prema njegovim rečima, naći pred grčkim glasačima na referendumu u nedelju, 5. jula, a zaokruživanje opcije „ne“ na referendumu bi, smatra on, imalo katastrofalne posledice po Grčku.

On je rekao da se oseća izdano zbog neuspeha Atine da postigne dogovor sa ministrima Evropske unije o odblokiranju isplate dalje pomoći.

„Posle svih preduzetih napora se osećam izdano, jer su svi ti napori nedovoljno uzeti u obzir“, kazao je Junker.

Navodeći da mu je „narod Grčke vrlo blizak srcu“ i da je pokusasao da bude na njihovoj strani, predsednik EK je poručio žiteljima Grčke da „ne treba da izvrše samoubistvo, jer se plaše umiranja“.

NEMAČKI LEVIČARI: MERKEL JE KRIVA ZA GRČKU KRIZU

Predsedavajući nemačke opopzicione partije Levica Katja Kiping prebacila je kancelaru Angeli Merkel svu odgovornost za dramatiku grčke krize i apelovala na vladu u Berlinu da se danas, a i sa sa kriznog samita u sredu pošalje predlog koji bi za Grke bio prihvatljiv.

„Nadam se da joj (Merkelovoj) jasno da se ovde radi o budućnosti evra i pre svega o budućnosti demokratije i Evrope.Nadam se da se ona neće dalje kriti iza ministra finansija Volfganga Šojblea, nego da se na kriznom samitu u sredu založi da se iznađe jedan predlog, koji bi za grčku stranu bio prihvatljiv“, rekla je danas Kiping za nemačku televiziju ARD.

Kiping je upozorila da bi, ukoliko bi Grčka napustila evro-zonu, to bila propast politike Angele Merkel.

Tada bi Merkel kao kancelar otišla u istorijske knjige…., ocenila je Kiping i dodala da bi to moguće bio i početak kraja evra zone.

Povodom zaoštrenja grčke krize Merkelova je za danas sazvala krizni samit sa predstavnicima svih partija zastupljenih u Bundestagu.

Iz redova njenih demohrišćana i njihovih koalicionih partnera socijaldemokrata stigle su žestoke kritike na račun grčke vlade i upozorenja da ta vlada vodi svoju zemlju u haos zbog odluke da se Grci na referendumu izjasne o predlozima kreditora za reforme koje bi Grčka morala preduzeti kako bi dobila vitalnu pomoć.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *