АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: „Још 2001. године ми је све било јасно“

ANGELA MERKEL PROGOVORILA O PUTINU: „Još 2001. godine mi je sve bilo jasno“

25 oktobra 2021

KANCELARKA Nemačke Angela Merkel tvrdi da je još 2001. godine, tokom govora predsednika Rusije Vladimira Putina u Bundestagu, shvatila da postoje ozbiljna neslaganja sa ruskim liderom.– Uvek mi je bilo jasno, čak i tada, kada je 2001. godine govorio u Bundestagu, da postoje značajne nesuglasice. Za ruskog predsednika je raspad SSSR žalostan događaj, dok se mi, naprotiv, radujemo jer je završen hladni rat, kao i zbog nemačkog i evropskog jedinstva – rekla je Merkelova u intervjuu Suddeutsche Zeitung.

– Međutim, stupajući na dužnost nisam mogla ni zamisliti da će on anektirati Krim i da će na istoku Ukrajine – praktično pored EU – doći do ratnog sukoba – navela je ona.

Odlazeća kancelarka Nemačke smatra da uloga Berlina u svetu opada, bez obzira što je u pitanju bogata zemlja. Prema rečima Merkelove, razlog tome je „potpuna promena ravnoteže snaga“.

– Kada sam postala kancelarka BDP Kine je iznosio 2,3 hiljade milijardi dolara i bio ispod nemačkog koji je iznosio 2,8 hiljada milijardi dolara. BDP Kine danas iznosi 14,7 hiljada milijardi dolara, a naš je porastao do 3,8 hiljada milijardi dolara – objasnila je ona.

– Zbog toga treba strateški pametno da gradimo naše odnose. Treba da se borimo da očuvamo svoj značaj – dodala je Merkelova.

Ona smatra da sada „treba uraditi sve kako bi se pronašao način da se Evropa ujedini“.

Putin se 25. septembra 2021. godine obratio Bundestagu. On je tada podsetio na stare tradicije rusko-nemačkih odnosa, na doprinos Nemaca razvoju ruske ekonomije i kulture i, između ostalog, dotakao se pitanja globalne bezbednosti.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ljubav naša zaborava nema, sada idu zajedno na hokejašku utakmicu i da grickaju te kokice koje joj je Putin dao. Zapravo je svojevremeno Rusija razočarala komunističku republiku Nemačku sa one istočne strane berlinskog zida i ostavila njihovu partiju na cedilu. Tako se desilo. Amerikanci su u vreme Regana i Gorbačova ubacili oligarhiju u Rusiju, sada još preostaje da Putina proizvedu za Ruskog cara a te oligarhe da streljaju kao državne neprijatelje što oni i jesu.

 2. I Love persida says:

  Ah i taj Putko, kao neki liliputanac, da je baba Merkel natakla štikle bila bi i ona viša od njega za glavu.

  • Olja says:

   Putin ima ,,veliko" nešto što ti očigledno nemaš, pa prosipaš frustracije po netu!Kada ne znate šta od muke da radite, vi ,,West" trolovi se uhvatite za visinu!A u suštini, možete vi ,,Putka" da uhvatite za neku stvar i ništa drugo!!!

 3. Gagi says:

  Ovako nesto cinicno samo moze da stigne od katolika. Njoj i njima je bilo drago sto se Rusija raspala a narocito su se veselili sto su se fasisti u Evropi ponovo ujedinili. A onda sledi nova umotvorina: "Treba da se borimo da očuvamo svoj značaj – dodala je Merkelova". Svakako, njihov najveci znacaj i uspeh je taj, sto su kroz celu istoriju bili kolonizatori, palili svet i pobili milione neduznog naroda. Sloveni bi morali da se udruze i da pocnu prema tim zlotvorima da izgradjuju vecnu granicu, nesto slicno kao Kineski zid ili Hadrijanov u Britaniji.

 4. Beli Orao says:

  Možda bi njemci i sarađivali i puno više sa Rusijom ali nedaju im ameri a i okorjeli njemci-proamerikanosi koji su postali tako i bogati ! Sad samo brane stečeno a razumna strategija u ovom vremenu ostala je na nekom puteljku !

 5. kosta says:

  ona se radovala sto nestao SSSR, a zamerila Putinu sto tugovao jer mu se raspala drzava? I Hitler je neposredno radio na raspadu SSSR i sigurno bi se radovao da to uspeo.Naravoucenije..

 6. Milutin says:

  Ona nije 2001 mogla da zamisli da će na istoku Ukrajine doći gotovo do ratnog stanja. Očigledno joj je pamet kratka. Zaboravila nemačko učešće 2 godine ranije u monstruoznom bombardovanju Srbije u samom srcu Evrope. I u centru EU. Zar Srbija nije bila okružena zemljama EU. I tukli po njoj sa velikih visina iz svih pravaca. Ako je zaboravila suze našeg naroda ne bi smela nikad da zaboravi suze nemačkog generala koji je u sedištu NATO-a plakao zbog otpočinjanje rata protiv Srbije odnosno SRJ.

 7. Za Srbiju says:

  Pokvarena debela kuja. Mislio sam da će da ostane doživotni premijer. A ovi što je menjaju, još su nemoralniji pokvarenjaci. Sa nemcima se može samo na jedan način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *