АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Путин и Русија уништили мир у Европи

ANGELA MERKEL: Putin i Rusija uništili mir u Evropi

23 januara 2015

angela-merkel-512551197Vladimir Putin je intervencijom u Ukrajini narušio posleratni mirovni poredak u Evropi, rekla je Angela Merkel, nemačka kancelarka, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Aneksija Krima nije bilo kakva aneksija. To je kršenje vrednosti koje su zaslužne za mirovni poredak u Evropi nakon Drugog svetskog rata, pre svega u prihvatanju granica i poštovanju teritorijalnog integriteta – rekla je Merkelova.

Sankcije neizbežne

Ona je dodala da su zato ekonomske sankcije prema Moskvi neizbežne.

– One mogu biti ukinute ako razlozi zbog kojih su uvedene budu uklonjeni. Nažalost, mi još nismo tu – dodala je Merkelova.

Ona je optužbe na račun Rusije izrekla dan nakon što su ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke postigli u Berlinu dogovor o demarkacionoj liniji na istoku Ukrajine, a istog dana kad su Kijev i Moskva jedni druge optužili za zločine protiv čovečnosti u Donjecku.

Borbe u tom gradu juče su intenzivirane, a 13 civila poginulo je kad je u Donjecku granatiran trolejbus.

– U granatiranju je povređeno 12 ljudi – rekao je predstavnik hitne službe Donjecka.

– Ovaj incident smatramo zločinom protiv čovečnosti i teškom provokacijom kako bi se podrio mirovni proces – poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je to rekao ubrzo pošto je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio Rusiju da je odgovorna za granatiranje.

– Teroristi su počinili još jedan strašan zločin protiv čovečnosti. Rusija je odgovorna za to – saopštio je Jacenjuk.

Osude i iz Amerike

Rusiju je juče napala i američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, koja je rekla da je najnoviji mirovni plan Rusije za Ukrajinu zapravo plan okupacije.

Moskva je više puta pružala maslinovu grančicu u jednoj ruci, dok je drugom rukom dodavala rakete „grad“ i tenkove ukrajinskim separatistima – rekla je Pauerova.

KOMENTARI7 komentara

 1. cane says:

  – Aneksija Krima nije bilo kakva aneksija. To je kršenje vrednosti koje su zaslužne za mirovni poredak u Evropi nakon Drugog svetskog rata, pre svega u prihvatanju granica i poštovanju teritorijalnog integriteta – rekla je Merkelova. Kakav je onda slucaj sa Kosovom gospođo.

 2. Pravdaa says:

  Baba Hitler izgubila kompas i neće da prizna da je u Evropi NJemačka 99g promenila granice i napravila još jedan genocid nad Srbima. Njemci su okupirali deo Srbije i drže ga u okupaciji ali neće još dugo. A baba Hitler mora da plati sve genocide NJemače i okupaciju srpske teritorije.

 3. padre says:

  Kako je danas lepo biti političar!Možeš da lupaš gluposti i budalaštine, zbog kojih bi ponovo uveli ponavljanje prvog razreda osnovne, a u novinama još uvek nisi u rubrici "verovali ili ne"!

 4. PETAR says:

  MRŠŠŠŠŠŠ

 5. s@Ša says:

  Jadno i bijedno čak i ako je od nje u stvari da nije smiješno bilo bi žalosno ovo što je lupila!

 6. Apis says:

  – Aneksija Krima nije bilo kakva aneksija. To je kršenje vrednosti koje su zaslužne za mirovni poredak u Evropi nakon Drugog svetskog rata, pre svega u prihvatanju granica i poštovanju teritorijalnog integriteta – rekla je Merkelova. ----------------------------------------------------------------------------------------- I KAD TO KAŽE KANCELAR DRŽAVE KOJA JE DVA PUTA IZAZVALA SVETSKI RAT. DRŽAVE KOJA JE IMALA LANAC LOGORA U KOJIMA SU MASOVNO UBIJALI DECU, ŽENE, STARCE... DRŽAVE KOJA JE NA POČETKU 21 STOLEĆA IZAZVALA KRVOPROLIĆE RAZORILA SFRJ. DRŽAVE KOJA NIKAKO NEBI SMELA DA POSTOJI KAO DRŽAVA. I NADAM SE DA NEĆE DUGO POSTOJATI!

 7. ARTILJERAC says:

  MARŠ VEŠTICE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *