ANGELA MERKEL: Rusija krši međunarodno pravo

ANGELA MERKEL: Rusija krši međunarodno pravo

2 marta 2014

Angela-Merkel--007Nemačka kancelarka Angela Merkel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je prebacila da „neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu krši međunarodno pravo“.

Berlin je potvrdio da je ona telefonom razgovarala sa Putinom, a ranije je Kremlj saopštio da je Putinov stav da su svi potezi njegove zemlje „primereni situaciji“.

Merkelova je Putina podsetila na Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim se i Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine u njenim postojećim granicama.

Prema rečima portparola nemačke kancelarke Georga Štrajtera, ona je ocenila i da je Putin prekršio Sporazum o Crnomorskoj floti iz 1997. godine.

Nemačka agencija DPA prenela je da se Putin u razgovoru saglasio sa predlogom Angele Merkel da se formira misija za utvrđivanje činjenica (Fact Finding Mišion), koja bi eventualno bila pod okriljem OEBS, kao i kontakt grupa, kako bi započeo politički dijalog o Ukrajini.

U telefonskom razgovoru, Putin je, kao i u razgovorima sa drugim zapadnim državnicima, branio upotrebu ruske vojske u Ukrajini.

Na sajtu Kremlja objavljeno je da je ruski predsednik u razgovoru istakao da događaji na Krimu, pa i u celoj Ukrajini predstavljaju pretnju po život ruskih građana i stanovništva koje govori ruskim jezikom.

Prema njegovim rečima, cilj je, međutim, i dalje da se situacija stabilizuje na miran način.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    ANGELA TI BOLJE DA ĆUTIŠ JER JE NEMAČKA ZADNJIH 100 GODINA 100 PUTA KRŠILA MEĐUNARODNO PRAVO I UVEK SE SAKRIVALA IZA VELIKOG BRATA VATIKANA. DOŠAO JE KRAJ JEDNOUMLJU AMERIČKO-NACISTIČKE KOALICIJE . ZAŠTO SI UGROŽAVALA SUVERENITET SRBIJE,PO ČIJEM ODOBRENJU SI BOMBARDOVALA SRBIJU???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *