Ангела Меркел умешана у скандал око „Фолксвагена“

Angela Merkel umešana u skandal oko „Folksvagena“

25 septembra 2015

angela merkelAngela Merkel, nemačka kancelarka, našla se juče upetljana u skandal oko „Folksvagena“ nakon što su opozicioni političari u Nemačkoj optužili njenu vladu da je znala ranije da je autogigant lažirao podatke o emisiji štetnih gasova iz svojih vozila.

Iz nemačke Partije zelenih su poručili da su ministri iz kabineta Merkelove još letos znali da je „Folksavagen“ nameštao testove, ali da su „trikovi i prevare“ bili „prihvaćeni uz namigivanje“.

Britanski „Dejli mejl“ piše da je prva velika „žrtva“ skandala pala juče kada je Martin Vinterkorn, izvršni direktor „Folksvagena“, podneo ostavku kako bi omogućio „sveži start“, istovremeno negirao ličnu krivicu.

Cene akcija nemačkog proizvođača automobila skočile su posle te vesti za 7,3 odsto nakon tog skandala, ali je „Folksvagen“ u međuvremenu izgubio više od 27 milijardi evra ili oko trećine svoje vrednosti.

Nemački Zeleni tvrde da je konzervativna vlada Merkelove priznala u odgovoru na parlamentarno pitanje još u julu da je znala za „Folksvagenovo“ varanje oko softvera za testiranje. Oliver Krišer, zamenik predsednika te opozicione stranke, kazao je ovo nemačkoj TV stanici N24.

– Vlada je je u julu saopštila da je znala za ovaj softver, koji je korišćen u SAD, i jasno je da su znali da je softver bio u širokoj upotrebi. Vlada je zajedno s autoindustrijom radila na tome ne da smanji emitovanje štetnih gasova iz vozila, već da sistem merenja uspostavi tako da automobili na papiru zadovolje neophodne standarde – kazao je Kiršer.

On je svoju tvrdnju zasnovao na pisanom odgovoru od 28. jula nemačkog Ministarstva saobraćaja na pitanje koje su postavili Zeleni u vezi sa takozvanim „uređajima za poništavanje“. To je ime koje je autoindustrija dala softveru koji je „Folksvagenu“ omogućio lažiranje testova emisija štetnih gasova u SAD.

Ministarstvo je tada napisalo da deli mišljenje Evropske komisije da „ne postoje šire dokazani načini sprečavanja rada uređaja za poništavanje“, ali da podržavaju dalji razvoj EU regulative „sa ciljem smanjenja realnih emisija iz motornih vozila“.

Forum nemačkih ekoloških preduzetnika podržao je optužbe da je Merkelova znala šta se događa.

– Savezno Ministarstvo saobraćaja nije nijednom proverilo informacije koje je poslednjih godina dobijalo od proizvođača – kaže Jirgen Reš, šef „Dojče umvelhilfea“.

Aleksander Dobrint , nemački ministar saobraćaja, u utorak je demantovao tvrdnje da vlada nije propisno nadgledala rad autoindustrije kako bi sprečila neregularnosti.

(webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *