АНГЕЛА САХРАНИЛА БРЕГЗИТ! Телефонски разговор Меркелове и Бориса Џонсона ДОKРАЈЧИО ДОГОВОР!

ANGELA SAHRANILA BREGZIT! Telefonski razgovor Merkelove i Borisa Džonsona DOKRAJČIO DOGOVOR!

9 oktobra 2019

Razgovor nemačke kancelarke Angele Merkel sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u utorak mogao bi da znači kraj svih pregovora o „bregzitu“.

Ovaj razgovor je kreirao novu situaciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, ni sada, ni u budućnosti. A rampa koja je „pala“ na „bregzit“ jeste, zapravo, Severna Irska.Naime, kako se izrazila Merkelova, „malo je verovatno“ da će do sporazuma doći, osim ako Velika Britanija ne ostavi Severnu Irsku u carinskoj uniji, što se, dodaju poznavaoci, neće dogoditi.

– Nemačka bi bez problema mogla da napusti EU, ukoliko bi to želela, ali Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Severna Irska ne ostane u carinskoj uniji – kazala je Merkelova. Ona je dodala da je verovala da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Portparol nemačke kancelarke nije želeo da komentariše u javnosti, kako je naveo BBC, „privatne razgovore“ Merkelove.

Na razgovor britanskog premijera i nemačke kancelarke reagovao je i visoki zvaničnik EU. Naime, predsedavajući Saveta Evrope Donald Tusk optužio je Veliku Britaniju i Borisa Džonsona za „glupu igru svaljivanja krivice“, kao i da je ugrožena budućnost Evrope, ali i Britanije. Upitao ga je:

– Kuda idete?

Nešto kasnije, britanski javni servis Bi-Bi-Si citirao je predstavnika Dauning strita, koji je saopštio da su „pregovori o ‘bregzitu’ blizu kraha, bez obzira na to što je Velika Britanija prošla toliko dug put“.Prema istom izveštaju, Džonson je Merkelovoj odgovorio da takvi zahtevi Berlina sporazum čine „praktično nemogućim“.

Britanski nedeljnik „Spektejtor“, objavio je da je Džonsonova vlada spremna da, već ove nedelje, završi pregovore o „bregzitu“. Magazin je, takođe, naveo da irski premijer Leo Varadkar ne želi da razgovara. Isti list navodi da francuski predsednik Emanuel Makron i Merkelova verovatno neće podstaći EU da razgovara o ponudi Velike Britanije o uslovima njenog izlaska iz Unije, dok Irska ne bude spremna za pregovore.

Ostala su još samo 23 dana pre nego što Velika Britanija napusti EU, a London je revidirao tarifni režim koji će stupiti na snagu ako Britanija izađe iz EU bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Kokajte se, i jedni i drugi ste nacisti.

  2. Za Srbiju says:

    Ne daju Severnu Irsku ircima, ali daju naše Kosovo šiptarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *