Angeli Merkel prete tužbom

Angeli Merkel prete tužbom

18 jula 2013

Angela-Merkel--007Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel u američkoj špijunskoj aferi računa s mogućom krivičnom prijavom protiv Kancelarske službe i optužuje kancelara Angelu Merkel da u tom slučaju nije govorila istinu.

– Ako Merkelova i dalje bude tako nastavila, onda bi se u Nemačkoj uskoro mogla očekivati krivična prijava protiv Kancelarske službe, jer ono što je tajna služba uz saglasnost Kancelarske službe tamo učinila, predstavlja povredu našeg ustava – rekao je Gabrijel listu „Noje osnabriker cajtung“.

Gabrijel je naglasio da SPD sada očekuje od Saveznog državnog tužilaštva da proveri mogućnost istražnog postupka protiv „britanskih i američkih obaveštajnih službi i mogućih „pomagača“ iz nemačkih službi“ i upozorio da čovek mora da sumnja da se savezna vlada ne usudi da sprovodi nemačko pravo.

– Od Merkelove, međutim, očekujem da zastupa nemačke interese, takođe, i protiv Amerike, a ne interese američke obaveštajne službe u Nemačkoj – rekao je Gabrijel, i istakao da želi da nemačke forme budu obavezane na bolju zaštitu svojih podataka.

Merkelova se, nekoliko meseci pred savezne izbore, najavljene za 22. septembar, zbog američke špijunske afere našla pod teškim udarima nemačke opozicije, koja joj prebacuje da je u toj aferi povredila i prekršila i sopstvenu kancelarsku zakletvu i čak stil vladanja njene vlade upoređuje sa majmunima.

– Merkelova se u svojoj zakletvi zaklela da će štiti nemački narod – rekao je kandidat za kancelara nemačke opozicione Socijaldemokratske partije Per Štajnbrik, i dodao da su, međutim, kroz ovu aferu prisluškivanja, snažno povređena osnovna prava nemačkih građana.

Prema Štajnbrikovom mišljenju i BND je morala znati da su osnovna prava građana povređena.

– Obaveštajna služba je koordinirana iz Kancelarske službe. Ko sedi iza „volana“ snosi odgovornost − nije važno da li je taj budan ili spava – rekao je Štajnbrik, i dodao da je pod Merkelovom i njenim koordinatorom tajnih službi Ronaldom Pofalom nastala džinovska šteta po nemački narod.

Nosilac izborne liste opozicione partije Zelenih Jirgen Tritin uporedio je stil vladanja vlade u Berlinu sa majmunima.

– Imamo vladu koja se katastrofalno ponaša… Kancelar Merkel, ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih i šef diplomatije Gvido Vestervele deluju kao tri majmuna − ništa ne videti, ništa ne čuti i ništa ne kazati – rekao je Tritin u intervjuu magazinu „Špigel“, kritikujući vladu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *