„Angri birds“ moćni saveznik špijunskih agencija

„Angri birds“ moćni saveznik špijunskih agencija

28 januara 2014

Angry Birds PicDokumenta koja je obelodanio bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden,ukazuju da špijunske agencije imaju moćnog saveznika u popularnoj igrici Angry birds, kao i drugim aplikacijama za „pametne telefone“ širom sveta.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija i britanska GĆQ dobijaju mnogo ličnih podataka preko aplikacija za igrice, mape i društvene mreže, uobičajenih na „pametnim telefonima“ koje poseduje milijardu ljudi, pokazuju dokumenta koja su objavili „Njujork tajms“, „Gardijan“ i „ProPublika“.

Na taj način prikupljaju se podaci o lokaciji korisnika, seksualnoj orjentaciji, polu, pa čak i političkoj naklonjenosti ili seksulanoj orijentaciji, prenela je agencija AP.

Najupečatljiviji primer za to je zarazna „Angry birds“, igrica u kojoj se ljute ptičice bore protiv prasića i koja je skinuta 1,7 milijardu puta širom sveta.

„Tajms“ je preneo da se u jednom izveštaju britanske obaveštajne službe iz 2012. godine navodi na koji način mogu da se „izvuku“ informacije iz telefona, na koje je instalirana ova igrica, koje imaju operativni sistem Android.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *