АЊА ФИЛИМОНОВА: Британци гураjу прст у око Русиjи

ANJA FILIMONOVA: Britanci guraju prst u oko Rusiji

3 jula 2015

ana-filimonova-37Koliko god puta Britanci menjali tekst rezolucije o Srebrenici on će uvek biti „guranja prsta u oko“ ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji, smatra naučna saradnica Ruske akademije nauka Anja Filimonova i kaže da joj ruski predlog deluje mnogo uravnoteženiji i dobronamerniji, jer uvažava sve žrtve.

Tolika usredsređenost na Srebrenicu danas, 20 godina kasnije, govori o neospornoj važnosti dešavanja iz jula 1995. godine za celokupnu međunarodnu javnost i sama ta važnost bi zato nalagala uravnotežen i odgovoran pristup, a takav, nažalost, ne prepoznajem u britanskom predlogu rezolucije, kaže za list Danas Anja Filimonova.

Baš naprotiv, smatra ona, u britanskom predlogu vidimo jasnu pristrasnost, oličenu u tome što je u prvobitnom predlogu čak 35 puta bila upotrebljena reč „genocid“.

Sada se pominje nekakav izmenjen tekst, ali to još niko nije video ili zvanično predstavio javnosti, pa ga zato ne mogu ni komentarisati, dodaje ona.

Ipak, čini mi se da Britanci nikada neće odustati od namere da pošto-poto u rezoluciju uvrste i pojam genocid, jer to deluje kao njihova osnovna namera, a to je za Srbiju, Republiku Srpsku, ali i sve ostale kojima je prvenstveno stalo do istine a ne do političkih ili kakvih manipulacija, naprosto neprihvatljivo, navodi za Danas Filimonova, komentarišući predloge britanske i ruske rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

„Sigurna sam da, kako god da eventualno budu menjali tekst svog predloga, on nikada neće biti ništa drugo osim još jednog guranja prsta u oko ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji. Za razliku od toga, ruski predlog mi deluje mnogo uravnoteženiji i dobronamerniji, uvažava sve žrtve, sa svih strana u ratovima devedesetih, i stavlja naglasak na međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Samim tim, taj predlog doprinosi stabilizaciji u regionu“, poručuje ona.

Ona ističe da je sam pojam genocida nametnut u presudama u Haškom tribunalu, „koji je osnovan u doba kada je Amerika kontrolisala unipolaran svet i postavljala pravila kakva joj odgovaraju, pa je i u 21. veku nastavio da izvršava naređenja iz Vašingtona, kako su, uostalom, pokazale i depeše Vikiliksa“.

„Ali su čak i haške presude manjkave, jer pate od nedostatka dokaza za strahotne tvrdnje koje se iznose olako i paušalno, o čemu će se, između ostalog, razgovarati upravo na naučnoj konferenciji „Srebrenica 1995-2015″, koju fond strateške kulture i Muzej žrtava genocida organizuju 4. jula“, najavila je ona.

Najveći svetski stručnjaci za genocid, među kojima i Efraim Zurof, vrlo ubedljivo su pokazali da je Haški tribunal manipulisao čak i samim pojmom genocida, koji je iskrivljavao prema svojim potrebama, tvrdi Filimonova koja je i odgovorna urednica internet portala fond strateške kulture na srpskom jeziku.

Filimonova konstatuje da ako posmatramo britanski predlog u kontekstu anglosaksonske politike u poslednjih 200 godina, „koja je izrazito antipravoslavna, antisrpska i antiruska po svojoj prirodi, onda ovakvo ponašanje Londona nije nikakvo iznenađenje“.

Govoreći o retorici srpskih zvaničnika kada je reč o predstojećem obeležavanju dvadesetogodišnjice događaja u Srebrenici, Filimonova navodi da je dobro što su i Beograd i Banjaluka jasno istupili protiv zloupotrebe pojma genocid u britanskom predlogu.

Povodom odluke Švajcarske da BiH, a ne Srbiji, izruči Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici, Filimonova naglašava da je Sarajevo „pokazalo da mu uopšte nije stalo da sudski procesuira ratne zločine, već slučajeve poput ozloglašenog Orića drži u fioci“.

Vremensko poklapanje hapšenja Orića, hapšenja Ramuša Haradinaja i britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, ukazuje na snažan pokušaj destabilizacije celog regiona, zaključila je Anja Filimonova.

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da Atina neće napustiti evrozonu, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj ovoga vikenda.

„Što se mene tiče, Grčka neće napustiti evro. Uradiće sve što može da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima“, rekao je Renci za italijansku televiziji RAI 1.

Referendum koji treba da se održi u nedelju, 5. jula u Grčkoj podelio je Grke pošto mnogi nisu za to da kažu „da“ štednji niti „ne“ Evropi, kao pomoć da se prezadužena zemlja izvuče iz finansijskog blata.

Grčka vlada radikalne levice veruje da glasanje za „ne“ na referendumu odbacuje najnoviji predlog stranih poverilaca što bi ojačalo njihovu poziciju u pregovorima sa trojkom kreditora (Evropskom komisijom , Evropskom centralnom bankom i Međunaronim monetram fondom).

Zvanična Atina je navela je u četvrtak da bi vlada mogla da podnese ostavku ukoliko ne dobije podršku Grka na referendumu, prenosi agencija AFP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *